Un protest impotriva schimbarilor climatice in largul coastei de est a Australiei a perturbat sambata operatiunile in cel mai mare port de export de carbune al tarii, a declarat operatorul portuar, potrivit Reuters.
Grupul de activisti pentru clima Rising Tide, care a revendicat responsabilitatea pentru actiune, a declarat ca aproximativ 1.500 de persoane au participat la protest, dintre care 300 s-au pozitionat cu caiace, placi de surf si pontoane pe canalul de transport maritim de langa portul Newcastle, ca parte a unei blocade de 30 de ore, care va dura pana duminica la ora 16:00.
Schimbarile climatice sunt o problema care provoaca dezbinare in Australia, cel mai mare exportator mondial de carbune industrial dupa Indonezia, si cel mai mare exportator de carbune de cocsificare, folosit pentru fabricarea otelului.
Portul Newcastle, aflat la aproximativ 170 km de Sydney, capitala statului New South Wales, este cel mai mare port de transport maritim de pe coasta de est si cel mai mare terminal al Australiei pentru exporturi de carbune, potrivit guvernului statului.
„In prezent, din cauza numarului de persoane aflate in prezent pe canalul de transport maritim, toate miscarile de transport maritim au incetat din cauza problemelor de siguranta, indiferent de marfa pe care o transporta sau intentioneaza sa o incarce”, a declarat un purtator de cuvant al Portului Newcastle intr-un comunicat.
Purtatorul de cuvant al Rising Tide, Zack Schofield, a declarat ca niciun transport de carbune nu a intrat sau iesit din port incepand de la ora 10 a.m. sambata.
In aprilie, 50 dintre activistii grupului au fost acuzati de politie pentru un protest ilegal in apropierea aceluiasi port.
Grupul vrea sa blocheze 500.000 de tone de carbune sa paraseasca portul in timpul blocadei, se arata intr-un comunicat.
Politia a declarat ca nu au fost efectuate arestari in legatura cu protestul de sambata.
Guvernul laburist de centru-stanga al Australiei nu sprijina interzicerea tuturor proiectelor noi pe combustibili fosili, dar considera ca reformele „mecanismului de salvgardare” sunt cheia pentru reducerea emisiilor cu 43% pana in 2030, intr-o tara care se claseaza ca principal emitator global de carbon pe cap de locuitor.
Premierul Marcel Ciolacu a lansat luni mai multe mesaje populiste in contextul campaniei electorale pentru…
Presedintele rus Vladimir Putin s-a intalnit luni la Kremlin cu ministrul de Externe al Coreei…
Conflict halucinant intre doi vecini din Ilfov. Un barbat certat cu vecinul i-a montat acestuia…
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, a confirmat luni seara planul PSD de a…
Potrivit unei analize rapide, dar partiale, efectuate joi de World Weather Attribution, un grup international…
Pentru prima data, armata ucraineana s-a angajat in lupte directe cu trupele Nordului pe front,…