Protest in Uzbekistan. Dictatorul s-a speriat si renunta la planurile sale, insa introduce stare de urgenta timp de o luna
Uzbekistanul a declarat sambata starea de urgenta timp de o luna in republica autonoma Karakalpakstan, zguduita de o rara demonstratie antiguvernamentala care l-a determinat pe presedintele Savkat Mirzoiev sa renunte la o propunere de amendament constitutional, transmite AFP, citata de Agerpres.
Intr-un comunicat, serviciul de presa al presedintiei uzbece a explicat ca starea de urgenta are ca scop „asigurarea securitatii cetatenilor” si „revenirea la statul de drept” in acest teritoriu sarac din nord-vestul tarii.
Starea de urgenta a intrat in vigoare duminica la miezul noptii, ora locala, si va dura pana pe 2 august.
Cu cateva ore mai devreme, presedintele Savkat Mirzoiev, care s-a deplasat la fata locului, a anuntat ca renunta la un proiect de amendament constitutional care ar fi redus autonomia Karakalpakstanului.
Mii de persoane au manifestat vineri impotriva acestui proiect pe strazile orasului Nukus, capitala acestei regiuni desertice. Acest protest a reprezentat cea mai mare provocare de pana acum pentru regimul presedintelui Mirzoiev, in functie din 2016.
Reforma prevedea in special ca aceasta republica de doua milioane de persoane, una dintre cele mai sarace regiuni ale tarii, sa isi piarda oficial statutul „suveran” si dreptul de a organiza un referendum privind autodeterminarea.
Demonstratiile spontane sunt atat foarte rare, cat si ilegale in Uzbekistan, o tara autoritara, cea mai populata dintre fostele republici sovietice din Asia Centrala, cu aproximativ 35 de milioane de locuitori.
Sambata, autoritatile uzbece au anuntat ca au facut o serie de arestari dupa aceasta demonstratie antiguvernamentala.
Tot sambata, serviciul de presa al presedintiei a anuntat ca Savkat Mirzoiev s-a intalnit cu parlamentari din Karakalpakstan, iar articolele din Constitutie referitoare la republica vor ramane neschimbate „pe baza… opiniilor exprimate de locuitorii Karakalpakstanului”.
Sosit la putere in 2016 dupa moartea predecesorului sau, Islam Karimov, Mirzioiev a realizat reforme economice si sociale majore. Reales anul trecut, el este acum acuzat ca imprima o noua directie autoritara tarii.
Propunerea de revizuire a Constitutiei prevede, de asemenea, cresterea mandatului prezidential de la cinci la sapte ani.
Deschiderea economica a fost impiedicata de o succesiune de crize, de la pandemia de COVID-19 pana la invadarea Ucrainei de catre Rusia, un partener cheie al Uzbekistanului.
Karakalpakstanul este asociat cu Marea Aral, care a inceput sa sece in anii 1960 si s-a uscat complet in anii 2010, una dintre cele mai grave dezastre ecologice provocate de om pe planeta.