Protest, PSD si ALDE au mafiotizat chiar si ICR. Pe langa angajarea nepoatei lui Ciolacu sunt si o sumedenie de ilegalitati
Secretarul de stat in Ministerul Culturii Liviu Bratescu si Radu Carp, desemnat de PNL in Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Roman (ICR), cer Senatului sa dezbata situatia ”ingrijoratoare” de la ICR. Cei doi reclama ca s-au facut angajari si achizitii care ridica semne de intrebare.
Liviu Bratescu, membru in Consiliul de Conducere al ICR din partea Ministerului Culturii, si Radu Carp, membru in acelasi for din partea PNL, sustin, intr-o scrisoare deschisa, ca in ultimii ani ICR a devenit o institutie deprofesionalizata, cu multe angajari si achizitii ”puse pe drept” sub semnul intrebarii.
”Unele posturi s-au ocupat fara a respecta conditiile de pregatire profesionala, experienta in sectorul cultural sau vechime. Personaje obscure venite de la diferite societati comerciale conduc activitatea culturala si administrativa a ICR. Au existat mai multe tentative de a organiza concursuri exclusiv pentru a confirma pe post pile politice. Consideram ca se impune in acest caz un control al Inspectoratului Teritorial de Munca”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de Liviu Bratescu si Radu Carp, citata de news.ro.
Potrivit acestora, de cateva luni, serviciile IT in ICR sunt mai mult nefunctionale.
”Site-ul, Newsletter-ul, platforma interna de comunicare cu institutele din strainatate, e-mail-urile de serviciu nu functioneaza. Dupa ce presa a divulgat ca s-a incercat achizitionarea de servicii IT de la un hacker, ICR a reluat achizitia si a angajat alta firma, cu un prim contract de 16.000 de lei”, se arata in aceeasi scrisoare deschisa.
Totodata, Liviu Bratescu si Radu Carp sustin ca, pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta, conducerea ICR ”a facut angajari si achizitii care ridica semne de intrebare asupra legalitatii”.
”De exemplu, angajarea nepoatei liderului PSD Marcel Ciolacu si a unui membru PSD din Consiliul de conducere al ICR; achizitie termometre 1.300 lei care nu au fost folosite, servicii de curatenie 72.000 lei, carti cumparate in valoare de peste 14.000 lei de la editura care publica scrierile unui membru al Consiliului de conducere al ICR. Semnalam de asemenea faptul ca unii angajati nu si-au primit drepturi salariale castigate in instanta”, mai precizeaza cei doi membri in Consiliul de Conducere al ICR.
Liviu Bratescu si Radu Carp reproseaza conducerii ICR o lipsa de interes pentru promovarea activa a culturii romane in strainatate.
”La conducerea institutelor culturale din strainatate sunt mentinute persoane care nu si-au dovedit competenta in materie de management cultural, numite pe criterii politice si se remarca o lipsa de coerenta a mesajului care este transmis prin actiunile acestor institute”, sustin semnatarii scrisorii.
Bratescu si Carp afirma ca responsabilitatea pentru aceasta stare de fapt revine nu doar conducerii actuale a ICR, ci si conducerii Senatului Romaniei, aceasta din urma fiind singura autoritate publica cu atributii legate de ICR.
”Consideram ca actuala stare de fapt, cu efecte extrem de ingrijoratoare pe termen lung, ar trebui dezbatuta public, iar Senatul ar trebui sa actioneze in cazul ICR in interes public si nu in interesul PSD“, se mai arata in scrisoarea deschisa semnata de Liviu Bratescu si Radu Carp.