Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice mai multe propuneri de amendare a Codului Penal, printre care se numara si inasprirea pedepselor pentru tulbararea ordinii si linistii publice. Astfel, cei gasiti vinovati de astfel de fapte ar putea sa faca inchisoare intre un an si cinci ani.
Iata cum suna propunerile prezentate de MAI privind ordinea si linistea publica:
„Ordinea si linistea publica este tulburata cu precadere atunci cand au loc in public, manifestari sau comportari imorale, cand se produc scandaluri, respectiv cand oamenii se vad in primejdie de a fi obiect al unor violente fizice sau de limbaj.
Provocarea de scandal, comportamentul violent, prin amenintari sau prin distrugerea de bunuri (spargerea de geamuri, sticle etc.), intr-un local public sau privat, impiedicarea prin violenta sau amenintare a circulatiei normale a pietonilor sau vehiculelor etc., reprezinta fapte prin care se tulbura ordinea si linistea publica. Din practica a reiesit ca astfel de elemente prezinta un pericol social ridicat, respectiv un pericol concret pentru ordinea publica. Periculozitatea sociala reiese din valorile lezate, din rezonanta faptelor comise, din atitudinea de indiferenta a faptuitorilor fata de regulile sociale si bunele moravuri, de sfidare a comunitatii locale, precum si de prevalare a propriului interes, fata de interesul public.
Tulburarea ordinii si linistii publice produce, in constiinta opiniei publice, o stare de neliniste si de insecuritate a relatiilor de convietuire sociala. Interventia prompta a organelor de aplicare a legii (politie si/sau jandarmerie), in cazul savarsirii unor fapte de tulburare a ordinii si linistii publice, reprezinta o cauza favorizatoare a comiterii, ulterior, de catre cei cercetati/sanctionati, a unor eventuale acte de razbunare impotriva politistilor care au efectuat investigatiile.
In acest context, consideram utila reanalizarea principiului noii politici penale (de reducere a pedepselor, cu aplicabilitate directa in cazul infractiunii de la art. 371 C.p. – Tulburarea ordinii si linistii publice), si necesara o regandire a cuantumului pedepsei (in cazul prezentat), prin prisma valorilor sociale aparate. O astfel de abordare este de natura sa asigure o protectie efectiva a celor insarcinati cu aplicarea legii si sa evite perceptia populatiei ca sistemul sistemul judiciar nu este eficient si indeajuns de preocupat in a-i asigura securitatea sociala.
Pentru motivele prezentate, apreciem oportuna modificarea regimului sanctionator al infractiunii de tulburare a ordinii si linistii publice, prev. de art. 371 Cod penal, pedeapsa propusa creand premisele necesare descurajarii elementelor turbulente si cresterii increderii in autoritatea si fermitatea organelor statului.
Ca urmare, propunem modificarea articolului 371 – Tulburarea ordinii si linistii publice, astfel: Fapta persoanei care, in public, prin violente comise impotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenintari sau atingeri grave aduse demnitatii persoanelor, tulbura ordinea si linistea publica se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani”, se arata in propunerea lui Carmen Dan, postata pe site-ul MAI.
Pericolul reprezentat pentru protestarii antiguvernamentali a fost imediat sesizat de activistii civici. Ovidiu Voicu scrie pe Facebook ca o astfel de prevedere legislativa le-ar trimite direct la inchisoare pe cele doua protestatare carora Gabriela Firea le-a inscenat o agresiune impotriva politistilor locali in timpul unei sedinte a Consiliului General.
„Ministerul Afacerilor Interne, Romania profita cu tupeu de moartea unui politist pentru a propune cresterea pedepselor pentru ultraj si tulburarea ordinii publice, adica acele infractiuni care sunt de obicei puse in carca cetatenilor ce protesteaza impotriva guvernului.
Pe peronul unei gari din judetul Suceava, un politist a fost injunghiat mortal de un individ cu certe probleme medicale. Sindicatele din politie au indicat clar factorii care au condus la aceasta stare: politistul patrula singur, nu in echipa si echipamentul sau era invechit inadecvat unor astfel de situatii. Ambele probleme sunt cunoscute si cer un mai bun management al resurselor existente.
Solutia MAI, condus de dna. Carmen DAN, sluga credincioasa a dlui. Dragnea? Un proiect prin care propune cresterea pedepselor pentru ultraj si pentru tulburarea ordinii publice. Nicaieri in comunicatul MAI nu se explica in ce fel astfel de prevederi ar fi condus la evitarea incidentului tragic din Suceava.
In schimb, este lesne de vazut cum pot fi aplicate de o putere rauvoitoare. Deja participantii la proteste sunt sicanati si apoi bombardati cu amenzi. Trecand astfel de modificari, e suficient ca MAI sa trimita cativa jandarmi agitatori intre protestari, pentru a ajunge lesne la situatia vag definita ‘fapta persoanei care, in public, prin violente comise impotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenintari sau atingeri grave aduse demnitatii persoanelor, tulbura ordinea si linistea publica’.
Spre exemplu, va amintiti de pretentia politistilor locali ca ar fi fost agresati de doua doamne la intrarea in Primaria Capitalei? Aceea a fost o inscenare bine pusa la punct. Cu noile modificari, cele doua doamne ar fi pasibile de inchisoare de la 1 la 5 ani. Cu executare, probabil, caci suspendarea este doar pentru alde Mazare”, arata Ovidiu Voicu.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…
Provincia Punjab din estul Pakistanului a interzis vineri intrarea populatiei in parcuri, gradini zoologice, locuri…
Dupa o cautare care a durat mai multi ani, politia germana a arestat un presupus…
Incepand de vineri, timp de trei zile, Amsterdam a interzis demonstratiile, dupa ce suporterii israelieni…
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…