Mai multe grupuri si asociatii civice au anuntat ca vor organiza miercuri, in fata Tribunalului Bucuresti, un protest in legatura cu decizia acestei instante de a nu redeschide ancheta in dosarul „10 august”.
De asemenea, reprezentantii asociatiilor civice anunta ca vor da Romania in judecata la CEDO.
„Ne vedem miercuri, 3 martie, de la orele 18,00, in fata Tribunalului Bucuresti pentru a transmite urmatorul mesaj: ‘Rusine Justitia Romana! Ne vedem la CEDO! Comunitatea Declic va lua toate masurile legale pentru a ne indrepta la CEDO impotriva Romaniei pentru modul injust in care a oprit cercetarile si pedepsirea vinovatilor in dosarul ’10 august’. Tribunalul Bucuresti a respins cererea de redeschidere a anchetei ’10 august’. Vinovatii au scapat astfel de cercetare, dupa ce sute de persoane au fost gazate si batute.
Vom pastra distantare sociala si vom respecta normele in vigoare pentru prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19. Societatea civila dezaproba modul in care ancheta ’10 august’ a fost ucisa din fasa. Dosarul a fost inchis definitiv, desi DIICOT nu a facut o ancheta corecta. Niciun martor si nicio persoana vatamata nu au fost audiate de procurori, iar o parte din probele tehnice nu au fost cerute. In aceste conditii, inchiderea cercetarilor nu poate fi decat abuziva”, se arata intr-un comunicat al Comunitatii Declic.
La manifestatie si-au anuntat participarea mai multe organizatii si grupuri civice, printre care „Coruptia ucide”, „Initiativa Romania”, „Declic”, „Evolutie in Institutie”, „Geeks For Democracy”, „Rezistenta”, „Reset Iasi” si Brasovul Civic.
Marti, Tribunalul Bucuresti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei impotriva fostilor sefi ai Jandarmeriei in dosarul „10 august”.
Decizia instantei, care este definitiva, a fost luata de judecatoarea Daniela Isabela Mihet.
Practic, prin aceasta decizie, dosarul a fost clasat, iar fostii sefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmariti penal pentru interventia impotriva manifestantilor la mitingul din Piata Victoriei din august 2018.
Initial, in iunie 2020, DIICOT a clasat dosarul privind protestul din 10 august 2018, atat partea in care au fost cercetati sefii Jandarmeriei, cat si sesizarea privind o tentativa de lovitura de stat.
In urma acestei decizii, au scapat de acuzatii colonelul Gheorghe Sebastian Cucos, fost prim adjunct al Jandarmeriei Romane; maiorul Laurentiu Cazan, fost director general al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti; colonelul Catalin Sindile, fost sef al Jandarmeriei Romane; comisarul sef de politie Mihai Dan Chirica, fost secretar de stat pentru relatia cu prefectii din MAI.
Ulterior, in august 2020, fostul procuror-sef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat partial solutia de clasare a dosarului „10 august” si a dispus redeschiderea urmaririi penale in cazul fostilor sefi din Jandarmerie. Acestia urmau sa fie cercetati pentru abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…
Misterul bilelor negre care au aparut pe unele dintre cele mai cunoscute plaje din Sydney,…
Protestatarul Marian Tivilic, supranumit "Ceausescu", l-a asteptat vineri pe Niculae Badalau, fost vicepresedinte al PSD,…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Cand o eruptie vulcanica a ingropat orasul antic Pompei, ultimele momente de viata ale cetatenilor…