Proteste sangeroase: 34 de morti si zeci de raniti, printre care si deputati din Opozitie
Peste 180 de raniti, printre care sase deputati ai opozitiei, si moartea unui tanar, care a crescut la 34 numarul celor care si-au pierdut viata de la inceputul manifestatiilor, in urma cu o o luna, au marcat o noua zi de proteste in strada, miercuri, in Venezuela, pe fondul escaladarii tensiunii dupa convocarea unei adunari constituante de catre presedintele Nicolas Maduro, relateaza EFE.
Mobilizarea a mii de sustinatori ai opozitiei, care incercau sa ajunga in vestul capitalei Caracas, spre sediul Parlamentului, s-a incheiat cu o puternica infruntare cu fortele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pentru a dispersa multimea de pe principala artera a orasului, arata Agerpres.
Violenta a crescut atunci cand un grup de manifestanti mascati au inceput sa arunce cu pietre si cocktailuri Molotov inspre efectivele politiei si garzii nationale.
Moartea tanarului s-a inregistrat in mijlocul incidentelor si a fost cauzata de o arma de foc la nivelul gatului, potrivit informatiilor furnizate de ministrul de Interne, Nestor Reverol. Acesta nu a oferit mai multe detalii despre posibilii autori sau cauzele acestui deces.
Autoritatile au precizat de asemenea ca peste 180 de persoane au fost ranite miercuri, intre care sase deputati, majoritatea dintre acestia suferind traumatisme si avand dificultati in respiratie.
Coalitia de opozitie MUD ( Mesa de la Unidad Democratica) a precizat ca deputatii Julio Montoya, Gaby Arellano, Miguel Pizarro, Ivlev Silva, Williams Davila si Freddy Guevara, prim-vicepresedinte al Parlamentului, au suferit diverse leziuni in timpul manifestatiei de miercuri din Caracas.
Opozitia a anuntat ca va ramane in strada pana ce, intre alte solicitari, se va restabili ordinea constitutionala care, in opinia sa, s-a rupt odata cu hotararea prin care Tribunalul Suprem si-a asumat atributiile Parlamentului.
Desi masura a fost anulata la putine zile dupa aceea, opozitia cere ca acei magistrati care au pronuntat respectiva hotarare sa fie destituiti si in plus sa aiba loc alegeri pentru toate functiile publice, inclusiv presedintia.
Initiativa presedintelui Nicolas Maduro, de a alege o adunare constituanta pentru reformarea sistemului juridic al tarii, a fost prost primita de catre opozanti care considera ca este o alta incercare de a da o „lovitura” Constitutiei si a de se agata de putere.
Propunerea, care a fost oficializata miercuri chiar de Maduro, in Consiliul National Electoral, a provocat noi motive pentru ca opozitia sa protesteze in strada.
Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a convocat luni adunarea constituanta, iar liderul opozitiei, Julio Borges, si-a chemat compatriotii sa se revolte fata de „lovitura de stat”, transmit Reuters si AFP.
„Pentru a obtine pacea de care are nevoie tara, pentru a invinge lovitura de stat fascista, convoc adunarea constituanta cetateneasca, nu a partidelor politice. O constituanta a poporului”, a declarat Maduro in fata unei multimi de cateva mii de sustinatori, adunati in centrul capitalei cu ocazia sarbatorii de 1 Mai. „Nu vreau razboi civil”, a adaugat el. AFP observa ca presedintele acuza adesea opozitia de fascism.
Actuala lege fundamentala permite adunarii constituante sa dizolve toate organele de conducere si sa convoace alegeri anticipate. Acelasi pas l-a facut si fostul presedinte venezuelean Hugo Chavez in 1999, la scurt timp dupa ce a fost ales.
Presedintele parlamentului, Julio Borges, a afirmat ca „este o inselatorie cu scopul de a pacali poporul venezuelean cu un mecanism care nu este altceva decat o lovitura de stat”. El a facut apel la continuarea protestelor de strada marti si miercuri.
Pe tot parcursul lunii aprilie, sute de mii de oameni au participat la manifestatii si contramanifestatii in Venezuela, soldate cu morti, raniti si sute de persoane arestate.
Violentele din Venezuela se suprapun peste o criza economica grava in acest stat sud-american, membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Senatori americani, republicani si democrati, au depus miercuri un proiect de lege cu sanctiuni impotriva Venezuelei. Papa Francisc si-a oferit ajutorul pentru un „dialog”, dar „cu conditii foarte clare”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook