Protestul fermierilor si transportatorilor continua, desi au semnat acorduri cu ministrii Agriculturii si Transporturilor. Astazi, discutii si la Ministerul de Finante

news

protest fermieri

Sambata, reprezentantii fermierilor si transportatorilor au semnat un proces verbal cu ministrul Agriculturii. Acesta include mai multe probleme pe care ministrul Florin Barbu a promis ca le va rezolva. De asemenea, la Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, cele doua parti au semnat un “protocol” in sase puncte, cu probleme pe care autoritatile ministerului ar trebui sa le resolve in 30 de zile. In schimb, cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, discutiile nu au dus inca la niciun rezultat.

Unul dintre liderii transportatorilor si fermierilor care protesteaza, de cinci zile, blocand soselele de centura ale marilor orase, Danut Andrus, a declarat sambata seara, dupa intalnirea avuta cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ca nu s-a putut ajunge la niciun numitor comun si ca cerintele lor nu sunt de luat in calcul. La randul sau, presedintele ASF, Alexandru Petrescu, a afirmat ca multe dintre solicitarile protestatarilor erau si actiuni pe care noua conducere a Autoritatii de Supraveghere Financiara urma sa le ia, potrivit news.ro. Intalnirile de la Ministerul Agriculturii si de la Ministerul Transporturilor au avut, pana acum, drept rezultat semnarea unor „minute”, astfel:

Protocolul cu Ministerul Agriculturii

La Ministerul Agriculturii, protestatarii au semnat un document care contine sapte puncte. De asemenea, in acord sunt incluse termenele de rezolvare a problemelor cu care se confrunta fernierii si transportatorilor.

„ – Echivalarea categoriei permis categoria B cu TR si a celei B1 cu TR1 precum si inmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea inregristrarii acestora la primarie, fara obligativitatea CIV si respectiv a ITP-ului, cu exonerarea aplicarii dispozitiilor in materie in anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzatoare a proiectului de lege aflat in dezbatere in Senatul Romaniei. Termen: proxima sedinta de guvern.

  1. Ordonanta de urgenta privind amanarea ratelor se afla in avizare la Consiliul Concurentei. Termen: proxima sedinta de guvern.
  2. Masura compensarii in cuantum de 100 Euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022. Termen: adoptare act normativ pina la data de 15 februarie 2024, plata urmind a se efectua pana la data de 31 mai 2024. Masura acordarii a 100 Euro pe UVM – vaca de carne. Masura acordarii a 100 Euro pe UVM – porc. Masura acordarii a 100 Euro pe UVM – pasare.
  3. Discutiile privind sistemul zootehnic vor avea loc in data de luni, 15 ianuarie 2024, si in prezenta reprezentantilor sectorului zootehnic.
  4. In ce priveste conditionalitatile GAEC 7 si GAEC 8 amendamentul este trecut prin vot, la propunerea Romaniei, in Consiliul de Ministri al UE, de catre 15 state, si a fost trimis catre Comisie pentru a aproba derogarea.
  5. A fost creat fondul de risc din care s-a retinut un cuantum de 3%, ceea ce reprezinta suma de 100 milioane Euro, dupa cum urmeaza: a) 40 milioane Euro din subventii; b) 30 milioane Euro de la UE, suma solicitata si aprobata; c) 30 milioane Euro de la bugetul national. Pana la data de 31 ianuarie a.c. se asteapta procesele verbale de calamitati aferente anului 2023, si va fi elaborat actul normativ pentru plata despagubirilor fermierilor afectati de seceta.
  6. Completarea regulamentelor de organizare si functionare a agentiilor/subordonatelor MADR urmare a reorganizarii precum si intarirea codurilor de etica aplicabile, conform legii.”

Celelalte revendicari vor fi supuse analizei institutiilor si autoritatilor nationale si europene, urmand a fi solutionate, cu sprijinul MADR, au precizat protestatarii.

Protocolul cu Ministerul Transporturilor

In urma intalnirii de sambata seara, dintre reprezentantii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si cei ai transportatorilor si fermierilor s-au stabilit sase puncte care ar putea fi implementate in termen de 30 de zile.

„ – Stabilirea unor culoare dedicate la frontiere si in Portul Constanta care sa permita doar tranzitarea autocamioanelor din statele membre ale Uniunii Europene (cele din afara UE vor trece pe un flux separat);

  1. Reglementarea aplicarii amenzii pentru lipsa rovinietei, in cazul in care timpii petrecuti in asteptare pentru trecerea frontierei depasesc valabilitatea rovinietei pentru ziua respectiva;
  2. Stabilirea unor limite, in conformitate cu legislatia europeana si din alte state membre ale UE, privind tolerantele pentru depasirea greutatii camioanelor la maximum 5%;
  3. Stabilirea unor limite, in perioada campaniilor agricole, pentru autocamioanele care transporta cereale colectate din camp catre zonele de depozitare (distantele se mentin in limita de 70 km, conform legii, iar tonajele pot fi depasite cu maximum 10%- raportat la tonajele legal premise);
  4. Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licentiere o asigurare de risc financiar sau orice alta forma de garantie bancara, in limita careia se poate incheia tranzactia;
  5. Identificarea unei solutii privind sanctionarea doar a furnizor si a destinatarului in cazul depasirii incarcarii camioanelor”, a anuntat Ministerul Transporturilor.

Protestatarii au mai avut discutii la Autoritatea pentru Supraveghere Financiara – insa fara rezultate concludente, deocamdata.

Duminica, de la 14.00, delegatia ar trebui sa fie primita la Ministerul Finantelor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: