Protestul romanilor a inspirat toata Europa de Est. Rectorul CEU de la Budapesta: „Hotararea cu care romanii au stat in ploaie si frig ca sa protesteze impotriva coruptiei este un lucru bun nu doar pentru Romania, ci pentru toata regiunea”
Rectorul Universitatii Central Europene de la Budapesta, Michael Ignatieff, are cuvinte de admiratie fata de romanii care au protestat doua ierni grele in strada fata de atacurile Regimului PSD impotriva statului de drept. „Hotararea cu care romanii au stat in ploaie si frig ca sa protesteze impotriva coruptiei este un lucru bun nu doar pentru Romania, ci pentru toata regiunea, pentru ca inspira oamenii”, spune Ignatieff.
Intr-un interviu pentru Digi24, Michael Ignatieff prezinta un tablou al regiunii est-europene, tinand sa scoata in evidenta rezistenta romanilor in fata regimului abuziv al PSD.
„Democratia a venit in Ungaria si este o lupta continua, fara rezolvare, despre cum va fi viitorul democratic al acestei tari. Va fi un stat cu un singur partid, cu toate elementele regimului Kadar (socialist)? Sau va deveni, dureros, dar treptat o democratie liberala, adica o democratie in care o guvernare majoritara este echilibrata de un sistem juridic puternic, o presa puternica, si un sistem universitar puternic? Aceasta lupta nu s-a terminat, inca continua. Nu putem prevedea sfarsitul.
Acelasi lucru se intampla in Cehia, dl prim-ministru Babis se confrunta cu proteste de strada la Praga, ridicand serioase temeri privind intentiile sale ca prim-ministru. Ceea ce nu arata o tara care se departeaza de democratie, ci se apropie de democratie.
La fel in Polonia, vedem o societate civila puternica, miscari puternice ale polonezilor, care incearca sa lupte pentru un viitor democratic in Polonia. Aceasta regiune este unul din cele mai importante campuri de lupta pentru viitorul libertatii democratice peste tot, si in mod sigur pentru viitorul libertatii democratice in Europa. Si cred ca lupta nu este nici pe departe terminata si nu cred ca este pierduta. Nu cred ca este pierduta aici. Se intampla multe lucruri.
Eu nu am niciun rol politic, pot doar sa observ. Tot ce pot sa fac este sa educ oamenii sa recunoasca adevarul, atat cat am posibilitatea. Dar sunt foarte optimist in ce priveste aceasta regiune.
In Romania, am vazut ca un lider politic a fost trimis in inchisoare. Cred ca este important ca atunci cand un tribunal condamna o personalitate pentru coruptie, sa faca inchisoare. Are efect in toata regiunea, un efect benefic. Hotararea cu care romanii au stat in ploaie si frig ca sa protesteze impotriva coruptiei este un lucru bun nu doar pentru Romania, ci pentru toata regiunea, pentru ca inspira oamenii.
Este un fenomen global, dupa parerea mea. M-am trezit azi dimineata si ce vad? 250.000 de oamenii pe strazile din Hong Kong, protestand impotriva planurilor partidului comunist de a impune restrictii statului de drept in Hong Kong. Suntem cu totii implicati. Noi toti suntem parte a unei drame globale de aparare a libertatilor fundamentale. Si nu cred ca aceasta batalie s-a terminat, cred ca abia a inceput”, a declarat Michael Ignatieff pentru Digi24.