PSD a condus Romania peste 19 ani, dar da vina pe toata lumea. Ciolacu: „Toata clasa politica este vinovata ca 6,5 milioane de romani au plecat in strainatate”

politica

Victor Ponta, PSD Dambovita, candidat, Marcel Ciolacu, arogant, premier prost

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, la evenimentul RePatriot Summit – Top 100 de Romani de Pretutindeni-RePatriot, ca „ne apropiem de peste 6,5 milioane de romani in diaspora, fiind fruntasi in Europa, iar toata clasa politica este vinovata”. PSD si formele sale anterioare, FSN si PDSR, au condus Romania peste 19 ani. Primul val de migratie a avut loc in 1990, dupa mineriadele orchestrate de FSN si Ion Iliescu, inca presedinte de onoare al PSD.

”Peste 3 milioane de romani au emigrat doar in 2008-2022. Datele exacte cati romani sunt in diaspora in acest moment difera de la analisti la analisti. Din punctul meu de vedere, daca ii adaugam si pe cei aproape 1,2 milioane de romani plecati din Republica Moldova, ne apropiem de peste 6,5 milioane de romani. Suntem fruntasi la acest lucru in toata Europa si in afara de cifre, in spatele lor, de fapt, regasim oameni, oameni care muncesc din greu, oameni care sufera, oameni care sunt departe de casa, departe de familiile lor”, a declarat Ciolacu, citat de news.ro.

”Eu cred ca toata clasa politica este vinovata. Au fost primii ani dupa Revolutie, normal, cand am avut motive clare de ce sa plecam. Au vizat calitatea vietii, serviciile in sanatate, serviciile in educatie si, nu in ultimul rand, venituri mai mari”, a mai spus seful Executivului.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, ”avem o mare sansa, pentru ca avem o tara, una dintre cele mai sigure tari din Europa, care este mult mai sigura in acest moment decat Spania, Italia sau Marea Britanie, unde avem mari comunitati de romani”.

”Indiferent cat de mult ne-am implica, indiferent cu ce programe vom veni pentru romanii din diaspora, daca nu continuam aceasta cale sigura, predictibila, in care sa avem o majoritate politica care nu va alege ce este mai bine pentru fiecare partid in parte, daca vom avea aceasta stabilitate politica, vom continua calea sigura de a dezvolta Romania” a tinut sa precizeze premierul.

El a aratat ca fara infrastructura si mai ales antreprenori nu putem vorbi despre dezvoltare.

”Am facut o mare greseala. S-a dezvoltat si ne-am concentrat sa dezvoltam neuniform Romania. Ca intotdeauna nordul se dezvolta primul, dar am uitat si de alte regiuni de dezvoltare ale Romaniei, iar in acest moment asta facem, dezvoltam si sudul Romaniei, si Oltenia, si Muntenia si, nu in ultimul rand, dezvoltam Moldova, cumva obligati, tinand cont de criza de securitate de la granita cu Romania. Normal ca trebuie sa dezvoltam sudul, unde avem o oportunitate extraordinara in ceea ce priveste portul Constanta si este coridorul sudic intre Grecia, Bulgaria si Romania”, a explicat premierul Ciolacu.

El a mai aratat ca sunt investitii, avem pentru prima oara aproape 1.100 km finalizati in infrastructura rutiera, avem 850 km in lucru si vreo 470 km in licitatie. Investim in sanatate peste 13 miliarde de lei.

”E pentru prima oara cand am abandonat acel sistem pagubos de a repara spitale in cladiri confiscate, in puscarii sau cum s-au dezvoltat in perioada comunista. Este pentru prima oara cand am invatat o lectie de ce au plecat atat de multi romani si la inceput au fost platiti prost in strainatate pentru ca nu aveau nici o meserie. Si atunci am gasit intelegere si la Comisia Europeana si acum investim peste un miliard de euro in invatamant dual, atat de important pentru dezvoltarea Romaniei si pentru a asigura in viitor si o meserie romanilor, modificand legislatia, ca pot avea posibilitatea de a merge mai departe pe urma si la universitati”, a completat premierul.

Ciolacu a afirmat ca mai avem o provocare, odata cu reforma fiscala, ca accesul la educatie si sanatate sa fie egal, indiferent de venituri.

”Oricum, avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa, la veniturile mici, sa venim cu deduceri din venituri astfel incat sa dezvoltam aceste servicii si accesul la after-school, la gradinite sa fie egal pentru toti cetatenii Romaniei”. a spus el. Potrivit premierului Ciolacu, ”vestea buna este ca nu mai vorbim de o perspectiva de 10, 20, 30 de ani, vorbim de o perspectiva scurta, de maximum 2 ani de zile, pentru ca toate aceste sume, de aceasta data, ne obliga pe noi, politicienii, sa le implementam in maximum 2 ani de zile”. ”Este termenul de implementare a PNRR-ului si, daca nu facem acest lucru, vom pierde banii. Cumva, as putea spune ca, in sfarsit, Comisia Europeana a gasit solutia si pentru clasa politica din Romania, pentru prima oara sa aiba un deadline si sa implementeze cat mai scurt tot ceea ce si-a propus. Normal ca nu veti veni acasa daca nu va fi un sistem de invatamant asa cum v-ati invatat in tarile in care ati plecat. Normal ca v-ati obisnuit cu servicii medicale performante si cu un acces la sanatate mult mai facil”, a spus premierul.

Seful Executivului a anuntat ca pana acum, Guvernul Romaniei a cheltuit in jur de 78 de miliarde pentru sistemul de sanatate pentru a-l intretine.

”Sunt bani foarte multi, dar in continuare vedem la televizor breaking news-uri, cum ca nu exista anumite medicamente. Trebuie sa ne aplecam si sa terminam o data cu cei mai buni IT-isti din Europa, unde-i regasim pe romanii nostri. Totusi, sa inchidem acest decalaj intre performanta IT din privat si sub performanta, as putea spune, de IT din sistemul public, indiferent daca vorbim de sistemul public local sau sistemul public central. Sunt peste 6 miliarde de euro pe care trebuie sa-i cheltuim tot in 2 ani de zile in zona de digitalizare”, a afirmat el.

”Eu cred ca vremurile in care vorbeam de Romania de acasa, Romania din diaspora, Romania de stanga sau Romania de dreapta, cum spunea domnul Bostan, Romania urata si impartita intre buni si rai, intr-o Romanie rurala, una urbana, eu cred ca avem o singura Romanie si cred ca ne dorim cu totii sa avem o singura Romanie si ne dorim cu totii sa va intoarceti acasa. Dramele pe care le-ati creat in familiile dumneavoastra cand ati plecat, eu cred ca incet-incet trebuie sa se inchida. Anul trecut a fost pentru prima oara cand s-au reintors in Romania 190.000 de romani. La cum arata trend-ul din anul acesta, veti vedea ca anul acesta se vor intoarce si mai multi romani. Se intorc foarte multi medici. Am stopat odata exodul de medici”, a spus premierul in cadrul evenimentului

Seful Executivului a subliniat ca ceea ce a pierdut Romania si ce am pierdut noi a fost toata plus valoarea, cu toate ca au trimis acasa 6,5 miliarde de euro – aproape 2% din PIB-ul Romaniei.

”Acesti bani au fost trimisi de catre dumneavoastra pentru a va ajuta familiile. Imi inchipui ce suma colosala ca antreprenori de succes aici, ce suma colosala ati putut produce pentru tarile in care locuiti acum”, a mai spus Ciolacu. Premierul a precizat ca daca se uita la media de varsta a diasporei, in Italia, in Marea Britanie, in Spania, e intre 31 si 33 de ani. ”In afara ca am pierdut plus valoarea Romaniei am pierdut si viitorul Romaniei, pentru ca toti tinerii acum muncesc, se dezvolta profesional, isi intemeiaza familii in alte tari”, a afirmat el.

Marcel Ciolacu a mai spus ca a vorbit cu Antonio Costa, fostul prim-ministru al Portugaliei, si Portugalia a trecut printr-un asemenea abandon al tarii ca si Romania.

”Am intrebat: Antonio, spune-mi si mie, cum ati rezolvat voi? Si mi-a zis: Marcel, n-am rezolvat. Este de foarte lunga durata, dar pana cand nu am dezvoltat infrastructura, sistem de sanatate, educatie si n-am devenit coerenti in zona politica, nu s-au intors inapoi. Nici acum nu s-au intors in totalitate, dar cel mai frumos sentiment pe care poti sa-l ai ca si prim-ministru este sa muncesti, sa ti se intoarca romanii, portughezii, sa se intoarca acasa”, a aratat Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: