PSD a taiat iar pensiile speciale ale parlamentarilor, dupa ce tot PSD le-a introdus in 2015. 382 de voturi „pentru” in Parlament

politica

Camera Deputatilor si Senatul au adoptat, luni, in sedinta comuna, proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

S-au inregistrat 382 voturi „pentru” si 3 abtineri, iar 3 parlamentari nu au votat.

Proiectul, initiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifica Legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, in sensul abrogarii dispozitiilor capitolului XI care vizeaza acordarea dreptului la indemnizatia pentru limita de varsta de care beneficiaza deputatii si senatorii.

„De la data intrarii in vigoare a prezentei legi inceteaza plata indemnizatiilor pentru limita de varsta acordate in baza prevederilor art. 49 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare”, prevede proiectul.

Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, dandu-se textelor o noua numerotare, mai stabileste actul normativ.

In aprilie 2015, 200 de parlamentari ai PSD au semnat un proiect de lege prin care urmau sa fie reintroduse pensiile speciale pentru parlamentari. Legea a fost adoptata apoi in 15 decembrie si promulgata de presedintele tarii pe 23 decembrie.

Pensiile speciale pentru parlamentari si pentru alte categorii de demnitari fusesera taiate anterior de catre Guvernul Boc. Pe 29 aprilie 2015, trei deputati PSD (Duvaz, Stanciu Anghel si Petre Daea) au depus un proiect de lege „pentru modificarea si completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor”.

Proiectul era sustinut de peste 200 de semnaturi ale parlamentarilor PSD. La pozitia 75 apare si semnatura actualului presedinte al PSD, Marcel Ciolacu.

In expunerea de motive, cei 200 de parlamentari PSD, printre care se afla si Ciolacu, afirmau ca este nevoie de pensii speciale pentru ca deputatii si senatorii au „un grad sporit de responsabilitate”, astfel incat pensia speciala este o „necesitate”.

In document se prevede clar ca nu este nevoie de finalizarea mandatului de parlamentar pentru a beneficia de pensie speciala, „dreptul de indemnizatie se acorda proportional cu perioada de mandat exercitata”. Prin urmare, si Marcel Ciolacu va beneficia de pensie speciala chiar daca a demisionat din Parlament cu cateva zile inainte de finalizarea mandatului, el avand deja doua mandate. Nu beneficiaza insa parlamentarii aflati la primul mandat care demisioneaza inainte sa isi termine mandatul.

Vezi pe site-ul Parlamentului toate informatiile legate de aceasta lege.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: