Ana Birchall, inca ministru intermiar al Justitiei, a atacat activitatea procurorilor DNA in discursul pe care l-a sustinut, joi, la bilantul pe 2016 al acestei institutii. Ea s-a folosit in criticile sale de teme des utilizate la Antena 3, cum ar fi procentul „mare” de achitari ale inculpatilor DNA.
„Numarul persoanelor achitate a crescut in 2016 semnificativ fata de 2015. Justitia se face in sala de judecata. Activitatea DNA, ca de altfel a intregului Minister Public ca protector al intereselor generale ale societatii are un impact direct asupra capacitatii statului de a realiza dezvoltarea sistemului judiciar. (…) Este important sa oferim institutiilor din sistemul judiciar parghiile si resursele necesare pentru a-si indeplini obiectivele, insa eforturile noastre trebuie indreptate in egala masura catre protejarea drepturilor si libertatilor fundamanetale ale omului”, a spus Ana Birchall.
„Remarcam faptul ca din inculpatii trimisi in judecata in anul 2016, 114 sunt persoane juridice, ceea ce reflecta o aplecare a procurorilor anticoruptie pentru utilizarea noilor instrumente de drept penal, asa cum este raspunderea penala a persoanei juridice. Conform aceluiasi raport, constatam ca numarul persoanelor achitate a crescut in 2016, semnificativ fata de 2015. De la 35 in 2015, la 74 in 2016. Suntem convinsi ca vor fi identificate cauzele acestei cresteri, precum si masurile de corectare a situatiei”, a adaugat Birchall.
Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a mentionat insa ca procentul de achitari nu a crescut, fiind pricum sub media europeana.
„Instantele de judecata au condamnat definitiv peste 870 inculpati trimisi in judecata de DNA. Printre acestea sunt: 1 europarlamentar, 7 deputati, 1 senator, 1 ministru, 5 presedinti de consilii judetene si 28 primari. Solutiile pronuntate de instante au confirmat eforturile de eficienta ale procurorilor DNA. Procentul de achitari s-a mentinut ca si in anii anteriori la 10% din totalul persoanelor trimise in judecata.
Ne preocupa in continuare cresterea standardelor de calitate. De altfel, cele mai multe motive de achitare in dosarele finalizate de DNA au fost determinate de aplicarea legii penale mai favorabile, aplicarea unor decizii ale Curtii Constitutionale sau aprecierea probelor administrate in cursul judecatii. Acest procent de 10% este sub media europeana si arata ca, in Romania, justitia in Romania este functionala, iar rostul procesului penal este acela de a afla intotdeauna adevarul”, a spus Kovesi.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…