PSD anunta acum ca spitalele regionale NU sunt utile. Promite in schimb „800 de centre medicale comunitare”
Dupa ce a promis, in 2016, opt spitale regionale pana in 2020, PSD spune acum ca mai bine se contruiesc 800 de centre medicale comunitare. „Spitalele nu sunt principalele zone in care oamenii au nevoie de acces la servicii de sanatate”, a anunta specialistul in sanatate al PSD, Alexandru Rafila.
„Politicile de sanatate din Romania, de mai mult timp, inclusiv cele care au fost promovate la un moment dat si de PSD, s-au concentrat pe ideea imbunatatirii accesului in spitale. Spitalele nu sunt principalele zone in care oamenii au nevoie de acces la servicii de sanatate. Serviciile de sanatate trebuie sa putem sa le aducem aproape de oameni. Oamenii au nevoie de serviciile de sanatate 24 de ore din 24, sapte zile din saptamana si, din pacate, in acest moment, singurul loc unde ar putea sa se duca sunt spitalele, camerele de primiri urgenta, camerele de garda ale spitalelor, care de obicei sunt foarte departe de cetateni, mai ales din zonele rurale, din orasele mici fara astfel de unitati spitalicesti.
Atunci, ceea ce am propus noi, si un model care se regaseste in multe tari, sa dezvoltam o retea nationala de centre medicale comunitare, care sa ofere nu numai servicii de medicina de familie, de exemplu, dar sa poata sa ofere si alte tipuri de servicii, poate sa fie un centru care sa furnizeze persoane care sa dea ingrijiri medicale la domiciliu”, a afirmat miercuri Rafila la dezbaterea online organizata de PSD si PES activists Romania privind viitorul Europei, citat de Agerpres.
Rafila a mentionat ca in Romania exista aproximativ 1,6 milioane de persoane varstnice singure, traiesc in mediul rural si care au nevoie si de servicii medicale, cu o componenta sociala foarte puternica.
„Astfel de centre comunitare pe care noi ne gandim sa le dezvoltam ar putea sa raspunda nevoilor lor. Nu este nevoie doar de constructia fizica a centrelor, pentru ca vedeti si acum ce se intampla cu pandemia, ci avem nevoie de personalul care sa poata sa deserveasca astfel de centre. Acolo trebuie imbinata dezvoltarea acestor centre comunitare medicale cu o dezvoltare a resursei umane si de incurajare a medicilor de familie, a asistentilor medicali a asistentilor comunitari sa lucreze in astfel de centre”, a adaugat acesta.
Potrivit lui Rafila, aceste centre ar fi utile si pentru acordarea ingrijirilor medicale femeilor gravide si copiilor.
„Inca o chestiune sensibila, avand in vedere prabusirea demografica din foarte multe tari UE, este incurajarea natalitatii si asistentei medicale acordate femeii gravide, mamei si copiilor si astfel de centre comunitare pot sa ajute foarte mult. Mai ales ca exista o multime de persoane care au calificarea de moase si, pana in momentul de fata, nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca suficient de atragator si din aceasta cauza au migrat in mai multe tari si astfel am putea sa beneficiem de prezenta lor in Romania. Acesta este primul nivel care ar putea sa acorde asistenta medicala cu aceasta retea de 800 de centre unui numar de 6 pana la 8 milioane de locuitori mai ales din mediul rural si orase mici, la acestea se va adauga asistenta medicala din orasele mari in care medicii de familie trebuie incurajati si sprijiniti sa-si dezvolte activitatea”, a apreciat Alexandru Rafila.
In campania din 2016, PSD a promis ca va construi pana in 2020 nu mai putin de opt spitale regionale.