PSD anunta iar eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Prima data a facut legea prost, fiind respinsa de CCR
Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a anuntat marti ca PSD a depus un nou proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentari. O lege similara a fost respinsa acum un an de CCR pentru ca a fost facuta prost.
„Am depus astazi in Parlament o initiativa legislativa care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Este un gest normal sa iti elimini propriile privilegii ca sa ai autoritatea morala sa discuti despre veniturile altor categorii care trebuie sa aiba aceeasi soarta.
Din motive stiute doar de cei care au facut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, insa toata societatea asteapta acest lucru din partea politicienilor. Am avut discutii cu multi dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simpla: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputatilor si senatorilor este o prioritate!”, a anuntat Simonis.
Curtea Constitutionala a decis, anul trecut, ca legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate incalca Constitutia si a declarat-o neconstitutionala in ansamblul ei.
Curtea a decis ca modalitatea in care a fost aprobata legea incalca art.76 alin.(3) din Constitutie.
Curte spune ca legea a fost adoptata in cadrul procedurii generale intr-o singura zi, „cu incalcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezinta o afectare a procedurii de adoptare in ansamblul sau”.
Mai mult, „respectarea art.75 si art.76 alin.(3) din Constitutie constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament si, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei intre cei ce exercita suveranitatea nationala. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificata a termenelor, fara a respecta prevederile constitutionale obiective si exprese in acest sens, denota o atingere adusa insasi unei valori fundamentale a statului, si anume a caracterului sau democratic.”
Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale a fost promulgata de presedinte in februarie 2021.
„De la data intrarii in vigoare a prezentei legi inceteaza plata indemnizatiilor pentru limita de varsta acordate in baza prevederilor art. 49 din Legea 96/2006 privind Statutul senatorilor si al deputatilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei”, se arata in actul normativ.
Peste 70 se fosti deputati si senatori au atacat la instantele din tara anularea pensiilor speciale si au ridicat exceptii de neconstitutionalitate. Tribunalul Arad, Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Maramures, Salaj, Suceava, Timis si Curtea de Apel Timisoara au trimis dosarele spre competenta solutionare judecatorilor constitutionalisti.
Pe 17 februarie 2021, plenul Parlamentului adopta cu 357 de voturi „pentru” si 30 de abtineri abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor si deputatilor. La momentul adoptarii acesteia, peste 800 de fosti senatori si deputati beneficiau de indemnizatie pentru limita de varsta.