PSD apara cu indarjire averea furata a lui Voiculescu. Senatul a respins proiectul USR de recuperare a prejudiciilor cauzate prin infractiuni de coruptie
Senatul a votat marti, 11 august, respingerea proiectului USR de largire a cadrului de aplicare a confiscarii extinse a bunurilor provenite din acte de coruptie sau activitati criminale. Statul roman a reusit sa recupereze doar 11.000 de euro in acest an din prejudiciul cauzat de infractorul Dan Voiculescu.
„Romania asteapta ca infractorii, hotii, cei care profita de coruptie sa fie pedepsiti si, mai ales, ca tara asta sa nu mai fie praduita. Ce a fost furat sa se intoarca acolo de unde a fost furat. Prea multi hoti si corupti au facut ceva puscarie doar pentru a se intoarce la viata de huzur pe banii celor de care si-au batut joc. Propunerea USR aduce cu adevarat Romania la standardul european, eliminand piedici din calea confiscarii extinse. Dar, mult mai important, aceasta lege este necesara pentru ca nu mai vrem ca o serie de matusi Tamara si copii de 6 luni sa fie proprietari de case si terenuri provenite din furt si din coruptie”, a explicat Radu Mihail, liderul senatorilor USR.
In momentul actual, textele din Codul Penal cu privire la confiscarea extinsa impun indeplinirea unor conditii cumulative care duc la restrangerea nejustificata a ariei de aplicare a confiscarii extinse: a) bunurile supuse confiscarii sa fie achizitionate cu cel mult 5 ani inainte sau dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei; b) valoarea bunurilor dobandite de persoana condamnata sa depaseasca vadit veniturile obtinute de persoana condamnata in mod licit; c) condamnarea pentru una sau mai multe infractiuni enumerate limitativ la art. 1121; d) instanta sa aiba convingerea ca bunurile supuse confiscarii provin din infractiuni de natura celor enumerate limitativ la art. 1121.
USR reaminteste ca Romania avea termen in octombrie 2015 ca sa isi puna in acord legislatia penala cu Directiva europeana 2014/42/UE privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana. Acest lucru nu s-a intamplat, ceea ce a generat deschiderea procedurii de infringement fata de Romania.
„Recuperarea prejudiciilor cauzate prin infractiuni este esentiala pentru orice de stat de drept si pentru o Justitie completa, infaptuita pana la capat. Proiectul propus de USR ar oferi sistemului judiciar un instrument foarte eficient care sa permita confiscarea extinsa in mult mai multe situatii decat cele permise de legislatia actuala. Nimeni nu este mai presus de lege, iar cei care savarsesc infractiuni trebuie sa raspunda si sa isi piarda averile dobandite ilicit. De aceea este inexplicabil votul senatorilor PSD, PNL, UDMR si ALDE impotriva proiectului USR care transpune in mod corect directiva europeana privind confiscarea extinsa”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.
Initiativa legislativa a fost respinsa de Senat, care este prima camera sesizata. Propunerea merge acum la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.
Citeste si: Fost ministru al Justitiei: „Dan Voiculescu a furat milioane de euro de la romanii cinstiti”
Statul roman a reusit sa recupereze doar 11.000 de euro in acest an din prejudiciul cauzat de infractorul Dan Voiculescu. Au mai ramas inca 50 de milioane de euro, arata o ancheta publicata de Adevarul.
„Acest caz arata ca statul roman isi imparte cetatenii in doua categorii, cei care sunt egali in fata legii si cei care sunt deasupra ei. Dan Voiculescu face invariabil parte din a doua categorie. Modul in care este tratat dosarul de recuperare a acestui prejudiciu este scandalos.
In contextul in care vorbim de o hotarare judecatoreasca definitiva, este edificator cum institutiile statului decid sa nu aplice legea pentru cei care fac parte din apanajul actualei puteri”, a declarat Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional la Universitatea Bucuresti, pentru Adevarul.
Senatorul USR Edward Dirca, presedinte al Comisiei pentru Constitutionalitate si membru al Comisiei Juridice, a criticat anul trecut incapacitatea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) de a valorifica bunurile confiscate, in contextul in care recent ANAF a renuntat la preluarea gratuita a fostelor cladiri Grivco, ce i-au apartinut lui Dan Voiculescu.
„Incapacitatea institutiilor statului de recuperare si valorificare a prejudiciului si bunurilor recuperate in acest dosar este cel putin suspecta. Cine stie, poate se iveste o cale extraordinara de atac prin care acest dosar se poate rejudeca, lucru care nu este imposibil de imaginat tinand cont de recentele decizii ale Curtii Constitutionale.
Vorbim de o asteptare suspecta. In loc sa fie valorificate, toate aceste bunuri se degradeaza si statul pierde bani prin costurile cu paza si intretinerea acestora”, a sustinut senatorul.
Dan Voiculescu a fost condamnat in 2014 la 10 ani de inchisoare in dosarul ICA.