Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat luni, la Bucuresti, ca absorbtia „greoaie” a fondurilor europene de catre Romania este o slabiciune pe care Bucurestiul o are inca de la aderarea la Uniunea Europeana, si ca isi propune „un dialog permanent cu Guvernul”.
„Politica de coeziune este unul din instrumentele centrale prin care UE a incercat sa faca viata cetatenilor mai buna. Din prima zi a mandatului meu, am considerat ca UE are slabiciunea de a nu comunica indeajuns felul in care politica de coeziune imbunatateste viata oamenilor. Dincolo de alte benficii precum programul ERASMUS sau libera circulatie, cred ca politica de coeziune e cea mai vizibila si cu impactul cel mai mare in viata de zi cu zi a cetatenilor. Romania e unul din statele beneficiare ale politicii de coeziune. M-am concentrat in ultimele luni sa asigur un buget echilibrat, care sa contribuie si dupa 2020 la dezideratul reducerii disparitatile sociale”, a declarat, luni, la Bucuresti, la conferinta EuroIMPACT, comisarul european Corina Cretu, citata de Mediafax.
Aceasta a mentionat ca prin fonduri europene, in Romania au fost ajutate in perioada 2017-2013 un numar de 14.000 de IMM-uri, ceea ce a generat 51.000 de locuri de munca, pentru 40.000 de apartamente s-au facut investitii in eficienta energetica, 2.488 de scoli au internet, iar 100 de policlinici au fost modernizate. „Putem spune ca fondurile europene au minimizat efectele crizei economice”, a indicat comisarul european.
Cretu a explicat ca Romania a avut inca de la aderarea la UE o slabiciune in privinta atragerii fondurilor europene.
„In exercitiul 2014-2020, Romania are alocate aproximativ 31 de miliarde euro, inclusiv banii pentru agricultura. Fondurile europene ofera finantare pentru 60-65% din investitiile publice din Romania. Am spus de fiecare data cand au existat probleme in implementarea proiectelor europene, am vorbit de capacitatea greoaie si capacitatea administrativa redusa. Vorbim de lucruri care nu s-au intamplat de azi, de ieri, sau in ultimul an, e o slabiciune pe care am avut-o ca tara inca de la intrarea noastra in Uniunea Europeana, cand nu am fost pregatiti sa accesam o asemenea suma de bani. In 2007-2011 rata de absorbtie a fost de 4% (…) Imi propun ca in restul de mandat care mi-a mai ramas sa am un dialog permanent cu Guvernul, ma angajez sa incercam sa imbunatatim calitatea slaba a infrastructurii, care limiteaza perspectivele de crestere economica pentru Romania si discut cu autoritatile sa urgenteze proiectele in domeniu”, a indicat Cretu.
Comisarul european a precizat ca incepand cu urmatorul ciclu financiar multianual, actorii regionali vor fi incurajati sa vina cu proiecte de accesare a fondurilor UE. „Fiecare tara va fi obligata sa acorde direct cel putin 6% din alocatie regiunilor, oraselor”, a indicat aceasta.
Corina Cretu a mentionat ca incepand cu Romania va avea la dispozitie, incepand cu 2021, cu 8% mai multe fonduri europene fata de actualul exercitiu financiar multianual.
Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…
Provincia Punjab din estul Pakistanului a interzis vineri intrarea populatiei in parcuri, gradini zoologice, locuri…
Dupa o cautare care a durat mai multi ani, politia germana a arestat un presupus…
Incepand de vineri, timp de trei zile, Amsterdam a interzis demonstratiile, dupa ce suporterii israelieni…
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…
Trei adolescenti cu varste intre 16 si 18 ani din Bistrita au fost retinuti pentru…