PSD si PNL cresc taxele si impozitele pe proprietatile romanilor cu 50%. Ciuca: „Decizia a fost luata in coalitie”

externe

Premierul Nicolae Ciuca a afirmat, miercuri, intrebat in legatura cu amendamentul depus de senatorii din coalitia de guvernare privind majorarea cu 50% a taxelor si impozitelor locale, ca decizia a fost luata in coalitie, mentionand ca varianta privind stabilirea acestor impozite dupa grilele notariale a fost amanata, dupa ce autoritatile locale au atentionat ca acest lucru era imposibil de realizat pana la sfarsitul anului.

„Este un amendament care a fost discutat si la nivelul coalitiei, a fost discutat si cu reprezentantii autoritatilor locale, atat cu Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, cu Asociatia Municipiilor, a oraselor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind si ridicand problema ca vechea formula din Codul Fiscal prevedea o serie intreaga de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit in functie de valoarea cuprinsa in grilele notariale, ceea ce, la nivelul autoritatilor locale, tehnic era imposibil de realizat pana la finale anului.

De aceea s-a solicitat si s-a obtinut acordul politic ca aceasta decizie sa fie amanata, in schimb se introduce amendamentul astfel incat acestea sa fie crescute cu 50% fata de valoarea initiala, din ceea ce exista acum”, a precizat premierul, la o conferinta de presa, citat de Agerpres.

Ciuca a subliniat ca este vorba despre „o decizie care a fost luata in coalitie”.

Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a afirmat, miercuri, ca senatorii PSD si PNL au depus un amendament la Ordonanta 16/2022, care are in vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

„Ordonanta 16, dupa cum stiti, este in dezbatere parlamentara, este la Senat. Inteleg ca s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD si PNL au depus un amendament. In analiza acestui amendament am vazut ca sunt si pozitiile Asociatiei Oraselor si Municipiilor, Asociatiei Consiliilor Judetene, care sunt de acord cu aceasta abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere si la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am vazut, reprezinta sau are in vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a explicat Caciu.

Intrebat cu cat ar putea creste impozitele, ministrul a raspuns ca nu e neaparat necesar sa fie majorate, deoarece in grila aprobata in 2015 autoritatile au o marja de stabilire a impozitelor.

„Nu e neaparat necesar sa creasca impozitele. Dupa cum stiti, fata de aceasta grila, care a fost stabilita in anul 2015, autoritatile locale au o marja de stabilire cuprinsa intre 0,8% si 0,2%, daca nu ma insel, sau 2%.

Deci, practic, pe de o parte, pot actiona in cadrul acestei marje, pot creste impozitele. Pana la urma este vorba de veniturile autoritatilor locale si atunci cand ne intrebam de ce, de fiecare data, statul roman, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie sa suplineasca lipsa de venituri la nivel autoritatilor locale, cred ca un raspuns este si in zona aceasta a colectarii veniturilor locale.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tineti cont de faptul ca populatia cu venituri mici este protejata din perspectiva impozitelor pe proprietate. Exista o serie de credite fiscale care sunt prevazute in Codul fiscal. Deci, impactul unei cresteri de impozite, eventuale cresteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont si de de faptul ca este totusi o chestiune de inechitate ca impozitele sa fie la fel in UAT-uri diferite si ca nivel de trai si ca nivel de dezvoltare, daca vreti, economica”, a spus Adrian Caciu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: