„PSD si PNL nu vor mai putea cumpara ‘jurnalisti’!” Comisia Europeana a adoptat Actul European pentru Libertatea Presei

actualitate

Comisia Europeana a adoptat, vineri, Actul European pentru Libertatea Presei, prin care stabileste, in premiera, reguli si mecanisme menite sa asigure si sa intareasca independenta jurnalistilor, transparenta finantarilor si a patronajului.

Prin acest act sunt urmarite urmatoarele:

Protejarea independentei editoriale – Statele membre vor trebui sa respecte libertatea editoriala a organismelor media si sa imbunatateasca mecanismele de protectie a surselor jurnalistice. In plus, organismele media vor trebui sa asigure transparenta in ce priveste patronajul si sa prezinte public informatii in acest sens.

Libertatea jurnalistilor – Sunt prevazute mecanisme puternice care sa impiedice folosirea de programe de spionaj impotriva jurnalistilor si a familiilor lor.

Presa de stat independenta – Acolo unde exista presa publica de stat, finantarea trebuie sa fie suficienta, astfel incat sa asigure independenta editoriala. Conducerea trebuie numita transparent, deschis si nediscriminatoriu. Institutiile trebuie sa prezinte publicului o gama larga de informatii si opinii, intr-o maniera impartiala, in acord cu misiunea lor in serviciul cetatenilor.

Pluralismul in piata media – Statele membre vor trebui sa faca analize pentru a vedea unde se situeaza piata in ce priveste pluralismul si independenta editoriala. Totodata, Actul prevede ca orice noi legi sau reguli sunt adoptate care impacteaza piata media sa fie serios justificate si proportionate.

Transparenta finantarii din bani publici – Actul prevede noi cerinte in ce priveste publicitatea platita din fonduri publice, astfel incat sa fie facuta transparent si nediscriminatoriu. Vor fi impuse masuri si pentru a fi crescuta transparenta si obiectivitatea sistemelor de masurare a audientelor, care au impact direct asupra veniturilor din publicitate, in special in online.

Protejarea continutului online – Sunt stabilite mecanisme menite sa impiedice stergerea nejustificata a continutului produs cu respectarea standardelor jurnalistice. In plus, in cazuri in care nu este vorba despre riscuri sistemice, precum dezinformarea, marile platforme online vor trebuie sa informeze si sa justifice catre o publicatie de ce vor sa indeparteze un anumit continut pe care-l considera ca incalca standardele platformei, inainte sa-l stearga. Orice contestatie depusa de o publicatie va trebui sa fie analizata cu prioritate de catre respectivele platforme.

Actul va contine si o sectiune de recomandari, ce contine masuri ce pot fi implementate voluntar de companiile media pentru a intari rolul jurnalistilor si forta actului creativ.

De implementarea acestui Act se va ocupa o noua institutie – Consiliul European pentru Servicii Media, din care vor face parte autoritatile nationale responsabile de reglementarea pietei media. Consiliul va avea si puterea de a emite opinii in legatura cu deciziile luate la nivel national ce afecteaza piata media, in acelasi fel in care o face, de exemplu, GRECO atunci cand e vorba de justitie.

Planul Comisiei trebuie acum sa fie dezbatut si votat in Parlamentul European. Odata adoptat, va deveni direct aplicabil in toate statele membre.

PSD si PNL nu vor mai putea cumpara ‘jurnalisti’

Liderii europeni au aratat ca este pentru prima oara cand sunt luate astfel de decizii in sprijinul jurnalistilor si presei libere.

„Am vazut in ultimii ani diferite forme de presiune la adresa presei. A venit timpul sa actionam. Trebuie sa stabilim principii clare: niciun jurnalist nu ar trebui sa fie spionat din cauza muncii sale, nicio institutie publica de presa nu ar trebui sa fie transformata in canal de propaganda. Asta propunem azi, in premiera: mecanisme comune de a proteja libertatea presei si pluralismul in UE”, a spus vicepresedintele pentru Valori si Transparenta, Vera Jurova, potrivit unui comunicat al Comisiei.

La randul sau, Thierry Breton, comisarul european pentru Piata Digitala, a vorbit si despre amenintarile cu care se confrunta presa.

„UE este cea mai mare piata unica democratica din lume. Companiile media joaca un rol vital, dar se confrunta si cu scaderi ale veniturilor, amenintari la libertatea presei si a pluralismului, aparitia de noi platforme online mamut si reguli diferite la nivel national.

Actul European pentru Libertatea Presei asigura mecanisme comune la nivelul UE de a garanta o multitudine de voci si ca presa poate functiona fara interferente, fie ele publice sau private.O noua institutie europeana se va asigura ca aceste noi reguli pentru libertatea presei vor fi aplicate”, a spus si Breton.

O reactie a venit si din partea europarlamentarilor romani. Eurodeputatul USR Vlad Gheorghe a salutat decizia, mai ales in contextul in care Romania tocmai fusese avertizata pentru modul in care partidele politice baga banii primiti de la stat in presa, prin contracte secrete.

„Vesti proaste pentru PSD si PNL de la Bruxelles – nu vor mai putea cumpara ‘jurnalisti’. Comisia Europeana tocmai a adoptat Actul european pentru libertatea presei care protejeaza pluralismul si independenta mass-media in UE. Scopul acestui nou regulament este sa combata amestecul politic in deciziile editoriale”, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: