PSD va mutila „Romania Educata” a lui Iohannis in Parlament. Sub pretextul violentelor din scoli, Ciolacu anunta ca pesedistii vor modifica legile educatiei

politica

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat sambata ca PSD va interveni pe pachetul de legi legat de „Romania Educata” atunci cand se vor dezbate in Parlament. Ciolacu foloseste ca pretext recentele cazuri de violenta in scoli.

„Cazurile recente ale elevului care a injunghiat premeditat o profesoara sau al celor din Prahova care au umilit si batjocorit un cadru didactic sunt cutremuratoare. Si este cu atat mai grav cu cat astfel de lucruri se petrec intr-o sala de clasa!

Aceste cazuri pun in discutie #autoritatea profesorilor. S-a mers prea departe, cu aceasta libertate prost inteleasa. Dascalii au ajuns bataia de joc a unor elevi care considera ca au doar drepturi, fara nicio obligatie. Lucrurile nu pot continua asa! Inainte dascalul era una dintre cele mai respectate persoane din comunitate. S-a pierdut acest respect si este foarte grav! Nu poti avea educatie de calitate daca profesorii nu sunt #respectati!

Iar, cand vorbim de educatie, vorbim de viitorul Romaniei. De aceea, trebuie intervenit urgent! Avem legile Educatiei in Parlament. #PSD va insista ca noile reglementari sa restabileasca autoritatea profesorilor si respectul pentru cei care ne invata carte!”, a transmis Ciolacu.

Proiectele de legi ale Educatiei au fost aprobate in sedinta de Guvern din 29 martie si au fost transmise pentru dezbatere si adoptare in Parlament, in procedura de urgenta, a anuntat ministrul Educatiei, Ligia Deca.

„Am primit toate avizele, am integrat punctele de vedere venite de la expertii tuturor ministerelor care un cuvant de spus in ceea ce inseamna procesul educational, au fost prezentate in sedinta de Guvern de astazi si suntem in momentul in care forma lor agreata in Guvern merge pentru dezbatere parlamentara. A fost aprobata o procedura de urgenta, in asa fel incat in Parlament sa putem purta discutia cu Comisiile reunite de educatie. Intram astfel intr-o noua dinamica si ma bucur ca putem intra intr-o dezbatere cu membrii Parlamentului, in asa fel incat, in cel mai scurt timp posibil, sa putem incepe, sa putem demara reformele atat de necesare pentru sistemul de educatie”, a precizat Ligia Deca, intr-un briefing de presa la Palatul Victoria, la finalul sedintei Executivului.

Ea a precizat ca pachetul de legi se bazeaza pe viziunea generata de proiectul „Romania Educata”.

„Proiectul a reunit dezideratele si viziunea in ansamblu a societatii in ceea ce priveste educatia la orizontul anului 2030, iar legile educatiei vin alaturi de reformele deja incluse in PNRR sa ne conduca catre acele obiective pe care ni le-am propus. Si, aici, foarte pe scurt, ma pot referi la centrarea sistemului educational pe elev, stimularea potentialului pe care fiecare copil il are si acompanierea potentialului de la educatie timpurie pana la maturitate, pana la invatarea adultilor. Ne referim si la deziderate care tin de cresterea calitatii si cresterea nivelului de alfabetizare functionala. Ne referim, sigur ca da, si la cresterea echitatii, reducerea abandonului scolar, tot ceea ce tine de desegregare si de includerea copiilor diferiti, cu particularitati diferite, in scoli, in asa fel incat sa putem beneficia de acest potential minunat pe care copiii romani il au”, a punctat Ligia Deca.

Ministrul Educatiei a sustinut ca au fost incluse in cele doua legi si lectiile invatate ca urmare a „crizelor succesive” din ultimii ani.

„Fie ca ne referim la pandemie si la digitalizarea pe care sistemul educational a experimentat-o in aceasta perioada si care se va transforma intr-o normalitate la nivelul scolilor, fie ca ne referim la crize de tip geopolitic, precum razboiul din nordul tarii, care ne invata sa punem accent pe rezilienta, pe educatie media, pe combaterea stirilor false, pe gandire critica si pe subiecte mai tehnice, dar foarte necesare, cum sunt de exemplu cele legate de siguranta cibernetica”, a aratat Ligia Deca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: