PSD vireaza brusc inapoi in Epoca Dragnea. Obraznicie si „statul paralel”, raspunsul la Pactul National propus de Klaus Iohannis
PSD a anuntat ca va analiza in cadrul Comitetului Executiv National propunerea presedintelui Iohannis cu privire la acordul politic si va formula un raspuns oficial, dar sustine ca documentul sa contina sapte ”aspecte vitale”, printre care condamnarea protocoalelor secrete.
”PSD a luat la cunostinta, in urma conferintei de presa a Presedintelui Klaus Iohannis de astazi, si nu in timpul consultarilor, de intentia acestuia de a propune partidelor politice din Romania un acord politic national pentru consolidarea parcursului european al Romaniei. PSD va analiza in cadrul Comitetului Executiv National propunerea presedintelui Iohannis si va formula un raspuns oficial. PSD sustine consensul politic pe temele majore de interes national, mai ales atunci cand un astfel de demers este unul real si nu un joc electoral. PSD a sustinut si va sustine intotdeauna orice intelegere politica benefica interesului Romaniei”, se arata intr-un comunicat de presa.
Potrivit comunicatului, PSD propune ca acordul politic initiat de presedintele Klaus Iohannis sa mai contina sapte ”aspecte vitale”.
”Consideram insa ca in acest moment in care se discuta despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact incheiat intre toate partidele politice sa mai contina cateva aspecte vitale pentru interesul Romaniei:
1. Sustinerea unei Uniuni Europene cu o singura viteza, in care toate statele membre sa se bucure de aceleasi drepturi si beneficii.
2. Actiunea tuturor fortelor politice din Romania pentru inlaturarea dublului standard in Uniunea Europeana. Nimic din ce este permis in alte state membre sa nu fie interzis in Romania, iar ceea ce este respectat in alte state sa fie respectat si in Romania.
3. Condamnarea protocoalelor secrete incheiate intre institutiile din sistemul judiciar si alte institutii. Justitia trebuie sa fie independenta si transparenta.
4. Asigurarea si garantarea independentei judecatorilor fata de influentele politice, cat si fata de orice alta forma de presiune exercitata asupra acestora.
5. Garantarea si respectarea in totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si condamnarea publica a oricarei forme de abuz.
6. Armonizarea legislatiei romanesti la valorile si principiile europene pentru inlaturarea oricaror forme de discriminare din societatea romaneasca.
7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activeaza in mai multe state membre, astfel incat sa se elimine discriminarea in privinta salarizarii pe teritoriul Uniunii.
In ce priveste includerea intr-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, consideram ca politicienii nu au dreptul si nu pot decide peste vointa romanilor. Cetatenii s-au pronuntat deja asupra celor doua intrebari.
Vointa romanilor nu poate fi negociata intre politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat in legislatie, indiferent daca partidele incheie sau nu un pact politic”, se mai arata in comunicat.