PSD vrea sa „disciplineze” inteligenta artificiala. Lege votata in Senat, cine difuzeaza imagini Deepfake risca amenzi uriase

politica

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 77 de voturi „pentru”, 17 „impotriva” si 10 „abtineri”, un proiect legislativ privind interzicerea utilizarii malitioase a tehnologiei si limitarea fenomenului Deepfake (Falsul Sever).

Proiectul, initiat de parlamentari PSD, sustinut de PNL, UDMR si minoritati, are ca obiect de reglementare instituirea obligatiei ca realizarea, stocarea, distribuirea pe internet sau difuzarea in mass-media de continut deepfake sa fie insotita de o mentiune vizibila, precum si calificarea nerespectarii acestei obligatii drept infractiune.

„Avand in vedere dezvoltarea accelerata a tehnologiei, a inteligentei artificiale (IA), a tehnicilor de creare a Realitatii Virtuale (RA), precum si avansul pe care il inregistreaza procesul de dezvoltare/invatare automata a instrumentelor tehnice (machine learning) este necesara si importanta interventia legiuitorului pentru limitarea efectelor malitioase ale continutului in imagini, inregistrari audio si video.

Specialistii in domeniu considera ca deepfake-ul este mult mai periculos si are un impact mult mai puternic decat stirile false cu care ne-am obisnuit in ultimii an, toate acestea deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs media respectiv text, fotografie, video, audio. Imaginile, inregistrarile audio si video de tip Deepfake (Fals Sever) pot cauza prejudicii enorme atat in ceea ce priveste imaginea, reputatia sau demnitatea unei persoane, cat si asupra unor organizatii publice, private sau chiar institutii ale statului.

Realizarea si distribuirea unor imagini, inregistrari audio sau video de tip Deepfake (Fals Sever) pot prejudicia, in functie de continutul lor si de contextul in care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate nationala a Romaniei, pot sa erodeze increderea in institutii ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane”, se arata in expunerea de motive.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, initiator, a afirmat in plen ca proiectul isi propune sa aduca „putina disciplina in utilizarea inteligentei artificiale pentru a mistifica o realitate”.

„A venit vremea ca tehnologia sa ne arate ca ceea ce vedem nu este adevarat. Acest proiect isi propune sa aduca putina disciplina in utilizarea inteligentei artificiale pentru a mistifica o realitate. Ea se intampla, se poate intampla din ratiuni de divertisment, din ratiuni tehnice sau de a ilustra ceva intr-un act artistic. Dar atunci cand un mesaj public falsificat ajunge la populatie, riscurile sunt extrem de mari. Aceasta lege nu interzice utilizarea deepfake-ului, ci doar spune in felul urmator: cand transmiteti un mesaj video mistificat, puneti un avertisment fie in mesajul video, fie in mesaj, asta incearca sa faca acest proiect de lege, sa aduca putina disciplina”, a detaliat Cazanciuc, citat de Agerpres.

Senatul este prima Camera legislativa sesizata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: