Acuzatiile aparute in presa privind comportamentul profesorilor Alfred Bulai si Marius Pieleanu in relatia sa cu studentele de la SNSPA au declansat un val de critici si de controverse in ultimele zile. Apar noi si noi dezvaluiri, pe masura ce fostele studente care sustin ca ar fi fost agresate sexual de controversatul dascal, isi fac curaj si incep sa depuna plangeri la Parchetul General. Cum se explica din punct de vedere emotional toate aceste fapte si reactii am incercat sa aflam adresandu-se psihologului Emma Toader, care a raspuns cu amabilitate intrebarilor Aktual24.ro.
Stimata doamna psiholog, exista o anume tipologie a pradatorului sexual? Ar putea, de pilda, tinerele studente sa intuiasca inca de la primele ore de curs daca un anumit profesor corespunde acestui profil de pradator sexual?
Pe unii ”pradatori sexuali” ii tradeaza anumite semnale. Acesti indivizi sunt ceea ce in limbajul curent poarta denumirea de „libidinosi”. Unii sunt destul de vizibili, prin limbajul verbal sau nonverbal, prin asa-zisele glume cu tente sexuale. Altii sunt mai ascunsi, mai rezervati. Cei mai periculosi sunt cei care detin o functie de autoritate, pentru ca ei actioneaza sub aceasta umbrela – cum este cazul unor profesori de liceu sau de facultate si nu numai. Autoritatea pe care o detin le da incredere sa manipuleze, sa intimideze si sa-si selecteze victimile, pe care le pot domina. Caci, in adancul lor, acesti pradatori sexuali sunt niste frustrati, mai ales din punct de vedere sexual. Daca nu poti sa seduci o femeie decat hartuind-o, ce poti de fapt?!
Traim intr-o tara cu mentalitati cel putin medievale. Zilele acestea, de pilda, dupa izbucnirea scandalului in care este implicat profesorul Alfred Bulai, am auzit multe reactii de genul „si fetele alea sunt pe undeva vinovate”. Ce ii determina pe unii romani sa gandeasca astfel, cautionand agresorul si plasand o parte din vina pe seama victimelor?
Aceasta mentalitate nu exista doar in tara noastra si vine din perioada patriarhatului, cand, ca sa te faci mare, il faci mic pe celalalt, il desconsideri, il anulezi. Aceasta mentalitate de tipul „si fetele alea sunt vinovate” pentru ca au fost agresate sexual este motivul pentru care multe victime nu raporteaza abuzul, se tem de ce spune lumea. Unii romani gandesc asa – ca victima e de vina – pentru ca, la nivel inconstient, se identifica cu agresorul sexual aflat intr-un post de autoritate, care pune in act ceea ce ei nu au pus: abuzul de putere. Deoarece pradatorii sexuali se joaca „de-a puterea”. Si cand joci asta in exterior? Cand te simti mic in interior.
Toti cei care au absolvit o facultate si chiar si un liceu spun ca Bulai este doar un exemplu din alte sute, poate mii de profesori care fac o „pasiune” pentru studente/eleve si chiar pentru studenti/elevi. De ce nu avem tot atatea cazuri Bulai cati astfel de dascali dubiosi exista?
Astfel de exemple au fost si vor mai fi. Poate ca in fiecare facultate, exista personaje care au astfel de comportamente. Nu e suficient ca doar victimele sa reactioneze, ci si mediul academic sa nu mai incurajeze tacit astfel de manifestari sau sa se faca de multe ori ca ploua.
Ca psiholog, ce anume credeti ca le determina pe fetele agresate sa nu expuna public hartuirea suferita din partea profesorilor? Le e teama de puterea acestora, de oprobriul la care ar putea fi supuse sau au alte motive?
Am spus mai sus care sunt unele motive. De obicei, pradatorii sexuali sunt experti in a-si alege victimele. Vor alege persoane, pe care sa le timoreze, sa le sperie, sa le domine, ei mizeaza pe inocenta tinerelor si pe faptul ca acestea nu au forta necesara de a riposta . Aleg tinere carora le este frica de autoritate si care se jeneaza sa faca un eventual scandal. Le ameninta ca nu vor lua examenele si, ca, in caz ca vor spune ceva despre cele petrecute, cuvantul lor, ca profesori, va fi mai credibil decat al lor, ca studente. Pentru ca un alt lucru de care au grija acesti pradatori sexuali este sa fie inconjurati de oameni care ii sustin in domeniul in care lucreaza.
Dupa ce dezvaluirile despre comportamentul patologic al lui Bulai au aparut in presa, la Parchet s-au adunat deja aproape 20 de plangeri penale la adresa acestuia. Ce le-a determinat pe fostele studente sa vorbeasca si de ce acum, cand teoretic multe dintre fapte sunt practic prescrise din punct de vedere legal?
E un efect de bulgare de zapada, care se rostogoleste si devine mai mare. Fiind mai multe au mai multa forta si renunta la mecanismul de evitare/ezitare necesar uneori pentru supravietuire. Vine un moment al platii, pe care pradatorul sexual e nevoit sa il traiasca. Si de obicei aceasta plata vizeaza exact ce nu ar fi dorit el sa vizeze – si anume propria lui reputatie.
Multa lume din interiorul SNSPA sustine ca unii membri ai corpului profesoral de acolo stiau de ani buni de apucaturile unor profesori ca Bulai sau Pieleanu. De ce acesti oameni au preferat sa tina inchisa cutia Pandorei, le-a fost teama ca vor ramane fara studente sau pur si simplu s-au complacut in dulcea nepasare romaneasca, pe principiul „daca nu ma afecteaza pe mine, nu ma bag”?”
Am spus mai sus ca victimile nu sesizeaza si pentru ca mediul in care se afla pradatorul sexual nu reactioneaza ori chiar incurajeaza tacit comportamentul agresorului. Daca ani, zeci de ani, aceasta practica a mers, de ce nu ar continua?! Sa nu uitam ca multi considera un asemenea comportament drept „barbatesc”, pe motiv ca barbatul are dreptul sa incerce sa seduca femeile. Istoria e plina de astfel de abuzuri. Si nu avem un exercitiu de rejectare a abuzurilor, nici din partea victimilor si nici din partea societatii. Adica, nu ne bagam si lasam abuzatorii sa isi faca de cap. Or, tocmai de aici, poate incepe schimbarea. Cum ar fi daca ne-am gandi ca victima este fiica pretioasa a unui tata si a unei mame sau sora pretioasa a unui frate?
Premierul Marcel Ciolacu, care in urma cu cateva luni vorbea de „mafia vaccinurilor” si infiera proletar fostele guverne PNL-USR, desi justitia nu se pronuntase in privinta acelui dosar, sustine astazi ca pana la proba contrarie Bulai e nevinovat si trebuie sa avem rabdare ca justitia sa se pronunte. Considerati ca profesorii acuzati acum de hartuire sexuala, precum Bulai si Pieleanu, au manifestat atata indrazneala in comportamentul lor fata de studente si nu numai (vezi acuzatiile aduse de Ana Birchall lui Pieleanu) deoarece stiau ca sunt protejati politic – dupa cum pare sa demonstreze dublul standard al lui Ciolacu?
Nu ar trebui sa amestecam politicul in aceast subiect. Vorbim de oameni, de comportamente, de mentalitati, din punct de vedere psihologic.
Credeti ca acest scandal va determina o schimbare la nivelul abordarii hartuirii sexuale in liceele si universitatile din Romania sau este doar o „tulburare a apelor”, dupa care profesorii cu astfel de porniri reprobabile vor continua sa-si faca mendrele netulburati?
Pentru o vreme, lucrurile vor parea schimbate. Adica, pradatorii vor sta cuminti la locurile lor, fara sa tulbure apele prea tare. Vor fi mai prudenti, vor sta in garda, dar nu se vor schimba, pentru ca, prin repetitie, comportamentul lor a devenit obsesiv-compulsiv. Ceea ce avem noi de facut este sa educam publicul ca nu acesta e normalul – ca un om cu autoritate sa intimideze si sa desconsidere alte persoane – si ca in lume nu legea junglei este cea care trebuie sa domine.
Candidatul PSD la prezidentiale, Marcel Ciolacu, a anuntat luni ca si el si l-ar dori…
Potrivit unei analize rapide, dar partiale, efectuate joi de World Weather Attribution, un grup international…
Pentru prima data, armata ucraineana s-a angajat in lupte directe cu trupele Nordului pe front,…
Pe data de 16 noiembrie 2024, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din…
Procurorii germani din Frankfurt au renuntat la o ancheta de spalare de bani impotriva miliardarului…
Expertii militari chinezi au simulat un scenariu in care avioane de lupta stealth din Japonia…