externe

Publicarea imaginilor si informatiilor despre copii pe retelele sociale un pericol pentru viitorul lor?

Intr-o lume post-intimitate, in care datele personale circula liber pe internet, copiii risca sa isi piarda dreptul la viata privata inca dinainte de a putea constientiza ce inseamna aceasta.

Parintii sunt adesea cei care, fara intentie, expun detalii intime despre copiii lor pe platformele de socializare, lasand astfel urme digitale care ar putea sa le afecteze viitorul, informeaza Forbes. Un exemplu recent este scurgerea a 6.8 milioane de fotografii private de pe Facebook, subliniind astfel riscurile implicate.

Expertii avertizeaza ca acest tip de comportament, cunoscut sub termenul de „sharenting” postarea excesiva de informatii despre copii de catre parinti, poate avea consecinte serioase. De la potentialele incalcari ale intimitatii, pana la riscuri legate de securitatea personala, urmele digitale lasate de parinti ar putea afecta relatiile sociale si chiar oportunitatile viitoare de angajare ale copiilor. In plus, faptul ca acesti copii cresc intr-o lume in care confidentialitatea nu este o prioritate, le poate eroda intelegerea si dreptul la viata privata.

Stacey Steinberg, profesor la Colegiul de Drept Levin din cadrul Universitatii din Florida, a efectuat o analiza asupra acestui conflict intre libertatea parintilor de a posta si dreptul copiilor la intimitate. Ea subliniaza importanta de a le oferi copiilor dreptul de a refuza postarile care ii privesc, inclusiv imagini, citate sau descrieri ale realizarilor si dificultatilor lor. Steinberg sugereaza ca, in jurul varstei de 4 ani, copiii dezvolta un simt al sinelui si incep sa se compare cu altii. La aceasta varsta, este esential sa fie ascultati si intelesi, inclusiv atunci cand vine vorba de ce informatii sunt distribuite despre ei online.

Steinberg propune o abordare echilibrata, in care parintii sa fie mai atenti la ceea ce posteaza, eliminand informatiile care nu sunt necesare, discutand cu copiii lor despre prezenta lor online cat mai devreme. Desi nu sugereaza un „silenzio stampa” complet in ceea ce priveste postarile despre copii, ea insista ca parintii sa reflecteze mai profund asupra posibilelor consecinte si sa acorde copiilor oportunitatea de a avea un cuvant de spus.

Social media poate fi, de asemenea, o sursa de sprijin pentru parinti si un mijloc de comunicare cu familia aflata la distanta, motiv pentru care este important ca parintii sa gaseasca un echilibru intre aceste beneficii si respectarea dreptului la intimitate al copiilor.

Urmareste-ne si pe:
Anca Ionescu

Share
Published by
Anca Ionescu

Recent Posts

PNL isi schimba strategia in privinta Legii Iohannis, nu mai depune proiectul in Parlament. PSD nu vrea sa o voteze

Liderii PNL au decis sa schimbe strategia in privinta legii care sa ii permita presedintelui…

2 minute ago

Volodimir Zelenski contrazice afirmatiile ca Ucraina ar fi lovit depozitele de munitii rusesti cu rachete occidentale: „Am lovit cu propriile noastre arme!”

Presedintele Volodimir Zelenski a subliniat ca Ucraina loveste depozitele de arme rusesti „datorita capacitatilor noastre,…

5 minute ago

Macron crede ca va trebui sa „regandim relatia cu Rusia” dupa razboi. Este necesara „o noua ordine internationala”

Presedintele Emmanuel Macron a estimat ca ar trebui sa „regandim relatia cu Rusia” dupa razboiul…

17 minute ago

Bucuresti: O tanara de 16 ani ca lovit cinci masini in timp ce fugea de Politie la volanul unei masini

O tanara de 16 ani care se afla la volanul unei masini, in Capitala, a…

56 de minute ago

Preot din Bacau, cercetat penal dupa ce a amenintat cu moartea un jurnalist. El se apara, sustinand ca la momentul respectiv era beat

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Huedin au finalizat cercetarile intr-un dosar penal care vizeaza…

36 de minute ago