Punctul peste care nu se poate trece: 1,5°C. „Urgenta actiunii imediate din partea guvernelor este ACUM”
Cel mai recent studiu, publicat in aceasta saptamana, de prestigioasa revista NATURE, ridica un nou semnal de alarma asupra riscurilor „ireversibile” pe care le-ar avea chiar si doar o depasire, temporara, a pragului de incalzire de 1,5°C, stabilit prin Acordul de la Paris, potrivit France 24.
Potrivit autorilor cercetarii, o echipa formata din 30 de oameni de stiinta din mai multe tari, un astfel de scenario, al depasirii temporare a pragului de temperature, ar putea avea efecte devastatoare asupra planetei si umanitatii pentru mii de ani.
Studiul a fost realizat pe parcursul a trei ani si raspunde unei intrebari tot mai des ridicate in contextul intarzierilor in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera: daca limita de 1,5°C este inevitabil depasita pentru o perioada de timp, ar trebui sa ne resemnam si sa acceptam aceasta „depasire” temporara inainte ca temperaturile sa revina la valori mai scazute?
Raspunsul oamenilor de stiinta este categoric: nu.
„Cercetarea noastra evidentiaza ca speranta de a depasi pragul si apoi de a reveni la niveluri mai sigure este deliranta”, a spus Joeri Rogelj, profesor de stiinte climatice la Imperial College London si unul dintre co-autorii studiului.
La randul sau, Carl-Friedrich Schleussner, cercetator la Institutul International de Analiza a Sistemelor Aplicate din Austria si autor principal al studiului, explica faptul ca un astfel de scenariu, cunoscut drept „overshoot” (depasire), ar declansa o serie de puncte critice care ar avea consecinte pe termen lung.
„Chiar daca am reusi ulterior sa reducem temperaturile, lumea in care traim nu ar mai fi la fel, ca in cazul in care limita de 1,5°C nu ar fi fost niciodata depasita,” a precizat Schleussner.
Printre efectele dezastruoase se numara dezghetarea permafrostului si a turbariilor, doua imense rezervoare de carbon, care, odata eliberate, ar accelera si mai mult incalzirea globala.
Unul dintre cele mai ingrijoratoare aspecte ale acestui studiu este legat de atingerea asa-numitelor „puncte de basculare”, puncte critice in sistemele climatice care, odata depasite, duc la schimbari ireversibile.
Un astfel de punct este dezghetarea permafrostului, care ar elibera cantitati uriase de metan si dioxid de carbon, accelerand incalzirea globala.
O alta consecinta ar fi cresterea semnificativa a nivelului marilor. In cazul unei depasiri timp de un secol a pragului de 1,5°C, nivelul marilor ar putea creste cu 40 de centimetri in plus, un pericol major pentru statele insulare, care ar putea fi amenintate direct cu disparitia.
„Consecintele depasirii temporare a acestui prag nu sunt doar temporare, ci se vor intinde pe mii de ani,” avertizeaza cercetatorii.
In plus, chiar daca emisiile de gaze cu efect de sera ar fi reduse ulterior, unele efecte, precum topirea ghetarilor si cresterea nivelului marilor, nu ar mai putea fi inversate.
Planeta s-ar putea incalzi cu aproape 3°C pana in 2100
Potrivit studiului, toate angajamentele climatice asumate de catre tari pana in prezent nu sunt suficiente pentru a mentine cresterea temperaturii sub 1,5°C.
De fapt, se estimeaza ca, in ritmul actual, planeta s-ar putea incalzi cu aproape 3°C pana in 2100, in raport cu era preindustriala.
Acest scenariu este departe de obiectivele Acordului de la Paris, care prevad reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 50% pana in 2030 si atingerea neutralitatii carbonului pana in 2050.
Aceste intarzieri au condus la o atitudine mai pesimista in randul cercetatorilor si politicienilor, unii considerand deja inevitabila depasirea pragului de 1,5°C.
Insa autorii studiului subliniaza faptul ca trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a minimiza incalzirea globala si pentru a evita aceste „depasiri”.
Carl-Friedrich Schleussner accentueaza „urgenta actiunii imediate din partea guvernelor pentru reducerea emisiilor este ACUM, nu mai tarziu, pentru a mentine varful de incalzire la un nivel cat mai scazut posibil.”
Studiul evidentiaza faptul ca odata ce pragul de 1,5°C este depasit, efectele climatice nu se mai pot controla cu usurinta.
De exemplu, daca emisiile continua sa creasca sau sa se mentina la nivelurile actuale, chiar si cu un eventual progres tehnologic in absorbtia dioxidului de carbon, atingerea obiectivelor climatice va deveni imposibila.
Dincolo de schimbarile climatice fizice, depasirea reprezinta, de asemenea, o amenintare grava pentru biodiversitate. Raportul WWF Living Planet din 2024 a dezvaluit o scadere alarmanta cu 73% a populatiilor de animale salbatice in ultimii 50 de ani.
Acest declin subliniaza urgenta abordarii crizei climatice, deoarece disparitia speciilor se accelereaza din cauza pierderii habitatului si a colapsului ecosistemului.
Emisiile antopice sunt aproape de maximul istoric, iar reducerea lor inca nu a inceput cu adevarat.
Pentru a atinge neutralitatea carbonului in 2050, este necesara o reducere drastica a emisiilor si o utilizare sporita a tehnologiilor care pot absorbi gazele cu efect de sera.
Acest lucru ar presupune o tranzitie majora catre surse de energie regenerabila si o reducere a dependentei de combustibilii fosili.
In lipsa acestor masuri urgente, incalzirea globala ar putea avea consecinte devastatoare, nu doar pentru mediu, ci si pentru stabilitatea economica si sociala la nivel mondial.