externe

Putin a acceptat „cu bucurie” invitatia lui Kim de a vizita Coreea de Nord

Presedintele rus Vladimir Putin a acceptat invitatia lui Kim Jong Un de a vizita Coreea de Nord, alimentand temerile Statelor Unite ca o axa reinviata Moscova-Phenian ar putea intari armata Rusiei in Ucraina si ar putea oferi Coreei de Nord tehnologie sensibila de rachete, potrivit Reuters.

Invitatia a fost facuta in timpul intalnirii din Vladivostok, la care au discutat chestiuni militare, razboiul din Ucraina si sprijinirea programului de sateliti al Coreei de Nord.

Numindu-se „tovarasi”, cei doi lideri si-au „udat” prietenia miercuri cu vin rusesc, dupa ce Putin, in varsta de 70 de ani, i-a aratat lui Kim, in varsta de 39 de ani, cea mai moderna instalatie de lansare spatiala din Rusia si au purtat discutii alaturi de ministrii apararii.

„La sfarsitul receptiei, Kim Jong Un l-a invitat politicos pe Putin sa viziteze RPDC la un moment convenabil”, a spus KCNA, utilizand numele oficial al Coreei de Nord.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca Putin a acceptat „cu recunostinta” invitatia si ca ministrul de externe Serghei Lavrov va calatori la Phenian in octombrie. De la invadarea Ucrainei de catre Rusia in 2022, Putin a calatorit rar in strainatate.

Pentru Statele Unite si aliati, prietenia infloritoare dintre Kim si Putin este o preocupare. Washingtonul a acuzat Coreea de Nord ca furnizeaza arme Rusiei, dar nu este clar daca au fost efectuate livrari.

Atat Rusia, cat si Coreea de Nord au negat aceste afirmatii, dar au promis ca vor aprofunda cooperarea in domeniul apararii. In timpul unei vizite in Coreea de Nord in iulie, Kim Jong Un i-a prezentat ministrului apararii, Serghei Soigu, rachete balistice interzise.

Consiliul de Securitate Nationala (NSC) al Coreei de Sud a declarat joi ca Phenianul si Moscova vor „plati” daca vor incalca rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU.

In timpul unui pranz somptuos cu pelmeni cu crab de Kamceatka, supa de peste alb Amur si sturion, Kim a inchinat miercuri in sanatatea lui Putin, pentru victoria „marii Rusii” si pentru prietenia coreeano-rusa, prezicand victoria Moscovei in „lupta sa sfanta” cu Occidentul.

Coreea de Nord a fost fondata in septembrie 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice, iar Moscova a sustinut-o in timpul Razboiului Rece, desi sprijinul a scazut dupa prabusirea Uniunii Sovietice din 1991.

In ultimii ani, China a fost vazuta drept puterea cu cea mai mare influenta asupra lui Kim, dar liderii Phenianului au incercat adesea sa echilibreze legaturile atat cu Moscova, cat si cu Beijingul.

Dupa ce a preluat locul lui Boris Eltin in 1999, Putin a vizitat Phenianul in iulie 2000 pentru o intalnire cu Kim Jong Il, tatal lui Kim Jong Un.

La summitul de miercuri, nu a fost clar cat de departe era pregatit sa mearga Putin in indeplinirea listelor de dorinte nord-coreene privind tehnologia.

Pe fondul luptelor din Ucraina, Rusia si-a intensificat productia de obuze, dar o linie de aprovizionare nord-coreeana ar putea fi utila.

Se crede ca Phenianul are un stoc mare de obuze de artilerie si rachete compatibile cu armele din epoca sovietica, precum si o istorie de producere a unor astfel de munitii.

Intrebat daca Rusia ar putea elimina pur si simplu sanctiunile impotriva Coreei de Nord, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus ca Rusia ramane un membru responsabil al Consiliului de Securitate al ONU. Peskov a adaugat insa ca Moscova isi va dezvolta relatiile cu Coreea de Nord in conformitate cu propriile interese.

Departamentul de Stat al SUA a declarat ca administratia Biden „nu va ezita” sa impuna sanctiuni suplimentare Rusiei si Coreei de Nord daca incheie noi acorduri de arme.

Diplomatii rusi au spus ca Statele Unite au demonstrat ipocrizie criticand summitul, deoarece Washingtonul a semanat haos si a trimis arme aliatilor din intreaga lume.

„Statele Unite nu au dreptul sa ne dea lectii despre cum sa traim”, a declarat, intr-un comnicat, ambasadorul Rusiei in Statele Unite, Anatoly Antonov.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Minzatu, probleme la Bruxelles din cauza casei din Brasov. Liderul grupului PPE: „Exista inca intrebari legate de proprietatea ei care necesita clarificare”

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…

3 ore ago

Activisti de mediu din Italia il indeamna pe papa sa opreasca „sacrificarea” unui copac de 200 de ani pentru Craciun

Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…

8 ore ago

Echipaj Wizz Air afectat de vapori toxici in timpul zborului de la Cluj Napoca la Barcelona

Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…

7 ore ago

Greva la Arhivele Nationale Bistrita-Nasaud. Angajatii solicita egalitate salariala si conditii de munca decente

Angajatii de la Arhivele Nationale din Bistrita-Nasaud au declansat o greva generala pe termen nelimitat,…

7 ore ago