Guvernul rus condus de premierul Dmitri Medvedev a demisionat miercuri, dupa ce presedintele Vladimir Putin a anuntat o serie de schimbari politice in discursul sau despre starea natiunii, relateaza agentiile TASS, Reuters si EFE, citate de Agerpres.
Medvedev, un apropiat al lui Putin, a preluat conducerea executivului in mai 2018, la doua luni dupa realegerea acestuia ca presedinte. Anuntul demisiei a fost facut de Medvedev intr-o interventie transmisa de televiziunea de stat, in timp ce presedintele Putin era alaturi de el.
Acesta din urma a propus miercuri organizarea unui referendum pentru revizuirea Constitutiei cu scopul consolidarii puterilor Parlamentului, mentinand in acelasi timp caracterul prezidential al sistemului politic pe care il patroneaza de 20 de ani.
Liderul de la Kremlin a multumit cabinetului condus de Medvedev pentru munca depusa si i-a cerut sa-si continue activitatea pana la numirea unui nou guvern. ”Din partea mea, doresc sa va multumesc pentru tot ce s-a facut in acest stadiu al activitatii dumneavoastra, doresc sa-mi exprim satisfactia fata de rezultatele obtinute. Nu s-a facut totul, dar niciodata nu le putem realiza pe toate”, a spus Putin la o intalnire cu membrii cabinetului demisionar, mentionand apoi ca se va intalni si cu fiecare dintre ei in parte.
Dupa ce va parasi postul de premier, Dmitri Medvedev va fi adjunctul lui Putin la conducerea Consiliului de Securitate al Rusiei, dupa cum a precizat liderul de la Kremlin.
Agentia TASS noteaza ca, date fiind propunerile lui Putin de revizuire a Constitutiei, premierul Medvedev a apreciat ca este corect ca acest guvern sa demisioneze.
”Dupa adoptarea acestor amendamente – si este foarte probabil ca acest lucru sa se faca in urma discutiei – vor exista schimbari semnificative nu doar in privinta mai multor articole constitutionale, ci si in privinta echilibrului puterilor, respectiv puterile executiva, legislativa si judiciara. In acest context, este evident ca noi, ca guvern al Federatiei Ruse, trebuie sa-i oferim presedintelui tarii noastre oportunitatea de a lua toate deciziile necesare”, a explicat premierul Medvedev.
Principala masura anuntata de presedintele rus vizeaza consolidarea rolului Parlamentului in formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii sefului guvernului pe care presedintele va fi apoi obligat sa-l numeasca. In prezent, Duma confirma alegerea facuta de seful statului.
Totusi, Vladimir Putin, al carui actual mandat se incheie in 2024 si care conform Constitutiei in vigoare nu are dreptul sa candideze din nou, a subliniat ca Rusia trebuie sa fie in continuare condusa de un sistem prezidential.
Fara sa ofere precizari, Vladimir Putin a abordat si problema modificarii articolului care limiteaza numarul mandatelor prezidentiale ‘la doua mandate succesive’.
Potrivit agentiei Reuters, printre posibilii viitori premieri s-ar numara primarul Moscovei, Serghei Sobianin, ministrul economiei Maxim Oreskin sau cel al energiei, Aleksandr Novak.
Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a vizitat in cantonament echipa nationala a acestei tari si…
Premierul Keir Starmer respinge ideea de a discuta cu liderul rus Vladimir Putin, dupa convorbirea…
Prim-ministrul Marcel Ciolacu - insotit de o delegatie guvernamentala din care fac parte ministrul afacerilor…
In seara zilei de duminica, 17 noiembrie, conducatorul unui autoturism a accidentat o tanara in…
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan va veni cu o propunere de inghetare a conflictului din…
Fortele de aparare aeriana din regiunea Moscova au fost active in cursul noptii de 18…