Cel mai mare exercitiu naval de dupa epoca sovietica. Putin a lansat exercitii comune cu China pentru a contracara SUA in Pacific

externe

manevre, nave de razboi, Rusia, Caraibe, exercitii militare, criza rachetelor

Navele de razboi rusesti si chineze au inceput, marti, exercitiul comun „Ocean-2024”, cel mai mare exercitiu naval de dupa epoca sovietica, transmite Reuters.

Putin a spus ca exercitiul strategic „Ocean-2024” se va desfasura de la Mediterana pana la Pacific si va testa pregatirea unitatilor pentru lupta si utilizarea armelor de inalta precizie, inclusiv noi tipuri promitatoare. De asemenea, ar include lectiile invatate din „operatiunea militara speciala” a Rusiei in Ucraina.

„Acordam o atentie deosebita consolidarii cooperarii militare cu statele prietene. Astazi, in contextul tensiunilor geopolitice tot mai mari din lume, acest lucru este deosebit de important. Vedem ca Statele Unite ale Americii incearca sa-si mentina dominatia militara si politica globala cu orice pret”, le-a spus el oficialilor militari in declaratii televizate la lansarea manevrelor.

Putin a spus ca Rusia ar trebui sa fie pregatita pentru orice si va continua sa-si consolideze fortele navale, inclusiv componenta nucleara, in fata a ceea ce el a descris drept o cursa a inarmarilor condusa de Washington.

„Sub pretextul de a contracara presupusa amenintare rusa existenta si de a impiedica Republica Populara Chineza, Statele Unite si satelitii sai isi sporesc prezenta militara in apropierea granitelor de vest ale Rusiei, in Arctica si in regiunea Asia-Pacific. Statele Unite si aliatii sai isi declara in mod deschis planurile de a desfasura rachete cu raza medie si mai scurta in asa-numitele zone de actiune”, a spus el.

Statele Unite spun ca aliantele sale din Pacific, cum ar fi parteneriatul AUKUS cu Marea Britanie si Australia, au ca scop aprofundarea cooperarii militare pentru a promova stabilitatea regionala. AUKUS a anuntat anul trecut un plan comun, care ar oferi Australiei submarine de atac cu propulsie nucleara de la inceputul anilor 2030 pentru a contracara ambitiile Chinei in zona indo-pacifica.

„Prin actiunile sale agresive, Statele Unite incearca sa obtina un avantaj militar tangibil, rupand astfel arhitectura de securitate existenta si echilibrul de putere in regiunea Asia-Pacific”, a spus Putin.

Comandantul Alexander Moiseev i-a raportat ca patru nave si 15 avioane chineze s-au alaturat fortelor ruse la exercitii.
Agentia de presa oficiala a Chinei Xinhua a declarat luni ca scopul este aprofundarea „nivelului de coordonare strategica intre armatele chineza si rusa si imbunatatirea capacitatii acestora de a raspunde in comun la amenintarile de securitate”.

Exercitiile cu China fac parte din manevrele rusesti mult mai mari care se vor desfasura pana pe 16 septembrie in Oceanele Pacific si Arctic si in Marea Mediterana, Baltica si Caspica.

Moiseev i-a spus lui Putin ca acestea vor implica peste 90.000 de militari rusi, peste 400 de nave, 125 de avioane si peste 7.500 de unitati de armament.

Fortele armate ale Rusiei au fost intens divizate pe uscat si pe mare in ultimii doi ani si jumatate de razboiul din Ucraina.

Fortele ucrainene, desi au fost cu mult depasite in puterea de foc navala, au reusit sa dea lovituri daunatoare flotei Moscovei de la Marea Neagra.

Cu toate acestea, Rusia a continuat sa organizeze exercitii militare la scara larga – inclusiv la mii de kilometri distanta in estul indepartat – pentru a proiecta puterea si a construi legaturi de aparare cu partenerii, in special China.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: