Dezvoltarea militara a Ucrainei, cu sprijinul Occidentului, constituie o amenintare serioasa la adresa Rusiei, a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin, la doua zile dupa ce seful Pentagonului, Lloyd Austin, aflat intr-o vizita la Kiev in cadrul turneului sau in regiunea Marii Negre, si-a manifestat sprijinul pentru Ucraina, incurajand totodata aspiratiile de aderare la NATO ale acestei tari, relateaza Reuters, citata de Agerpres.
Vizita efectuata marti de ministrul american al apararii la Kiev in cadrul careia a declarat ca nicio tara terta nu se poate opune dorintei Ucrainei de a se integra in Alianta Nord-Atlantica deschide de fapt calea unei astfel de aderari, a afirmat presedintele rus in cursul unei reuniuni a Clubului de discutii de la Valdai, care reuneste jurnalisti si experti rusi si straini specializati in problemele Rusiei.
Indiferent daca va fi sau nu cazul, interesele Rusiei sunt oricum vizate, a spus liderul rus.
„O aderare oficiala (a Ucrainei) la NATO s-ar putea sa nu aiba loc, dar dezvoltarea militara a teritoriului sau este deja in curs de desfasurare”, a declarat presedintele rus, avertizand ca „aceasta reprezinta intr-adevar o amenintare pentru Rusia”. „Suntem constienti de aceasta”, a adaugat el.
Mai mult, seful statului rus a declarat ca tarile NATO, sub pretextul unor centre de antrenament, pot desfasura rachete pe teritoriul Ucrainei, conform agentiei de presa TASS si publicatiei Vzgliad.
„Maine-poimane ar putea aparea rachete langa Harkov, ce ar trebui sa facem atunci”, a intrebat el retoric, denuntand apropierea infrastructurii militare a Aliantei de frontierele Rusiei ca urmare a extinderii NATO.
De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia in 2014, urmata de inceperea conflictului dintre fortele guvernamentale ucrainene si separatisti prorusi – sprijiniti de Moscova – in Donbas, SUA sunt cel mai puternic sustinator al Kievului.
In cursul vizitei sale la Kiev, seful Pentagonului a acuzat Moscova de „obstructionarea unei rezolvari pasnice” a conflictului din estul Ucrainei.
Kremlinul nu inceteaza sa repete ca eventuala aderare a Ucrainei – care are legaturi stranse cu Rusia inca din cele mai vechi timpuri – la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord ar constitui o „linie rosie” pentru Moscova.
Saptamana aceasta, Rusia a rupt practic relatiile sale diplomatice cu NATO in urma deciziei Aliantei de a expulza opt membri ai misiunii diplomatice ruse de la Bruxelles sub suspiciunea ca ar fi fost „agenti nedeclarati ai agentiilor de informatii ruse”.
Alianta Nord-Atlantica a adoptat joi un nou plan global de aparare impotriva unui eventual atac din partea Rusiei pe mai multe fronturi, dorind astfel sa-si reafirme forta de descurajare fata de Moscova.
In cursul sesiunii de intrebari-raspunsuri desfasurate joi in cadrul Forumului de la Valdai, sesiune care a durat mai multe ore, Putin s-a aratat optimist in privinta relatiilor sale cu administratia presedintelui Joe Biden.
Presedintele rus considera ca discutiile dintre Moscova si Washington privind stabilitatea strategica si securitatea cibernetica merg intr-o directie buna, apreciind ca summitul din iunie de la Geneva cu Joe Biden a fost productiv.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a facut vineri o noua serie de declaratii aiuritoare in legatura…
Unul dintre aeroporturile Ucrainei, cel din Lvov sau Borispil, de langa Kiev, isi va relua…
China a anuntat un program de salvare a datoriilor in valoare de 1,4 trilioane de…
Viktor Orban si Volodimir Zelenski au adus joi la Budapesta confruntarea lor de lunga durata,…
Intr-un articol scris joi pe blogul sau, ideologul regimului de la Kremlin, Alexandr Dughin, isi…