Anuntul lui Vladimir Putin ca va candida pentru un al cincilea mandat prezidential poate ca nu a surprins pe nimeni, dar locatia in care a fost facut sugereaza ca razboiul din Ucraina va juca un rol semnificativ in campania electorala, a declarat think tank-ul Institutul pentru Studiul Razboiului (Institute for the Study of War – ISW), relateaza Newsweek.
Presa de stat rusa afirmase anterior ca Putin va anunta ca va candida din nou la presedintie pe 13 decembrie, cu o zi inainte de a se adresa natiunii in cadrul emisiunii televizate „Linia directa” de intrebari si raspunsuri.
Cu toate acestea, joi, Putin a anuntat ca va candida din nou in cadrul evenimentului in care a decernat medaliile „Steaua de Aur” pentru vitejie. Anuntul a fost facut dupa ce Artem Joga, comandantul Batalionului „Sparta” al Republicii Populare Donetk (DNR), a spus ca oamenii din regiunea Donbas din Ucraina ocupata de rusi doresc ca Putin sa candideze.
Conform reformelor constitutionale pe care le-a pus la cale, Putin poate candida pentru inca doua mandate de sase ani dupa ce mandatul sau expira in 2024. Acest lucru i-ar permite sa ramana la putere pana in 2036, ceea ce ar insemna ca mandatul sau l-ar depasi ca durata pe cel al lui Iosif Stalin, care a condus fosta Uniune Sovietica timp de 29 de ani.
Alegerile din Rusia sunt, de obicei, atent controlate si afectate de frauda, astfel incat se asteapta ca Putin sa castige confortabil la urmatorul scrutin din 17 martie 2024.
Cu toate acestea, ISW a afirmat ca circumstantele anuntului au facut parte dintr-un „efort evident pus in scena pentru a parea ca a candidat la cererea militarilor rusi”, chiar daca purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a „sustinut in mod absurd” ca decizia lui Putin a fost spontana.
Grupul de reflectie evaluase anterior ca, probabil, campania prezidentiala a lui Putin nu se va concentra pe razboiul in care fortele ruse au suferit pierderi uriase. Exista o nemultumire tot mai mare din partea familiilor barbatilor care participa la operatiunea militara speciala din Ucraina.
Canalul de opozitie in limba rusa Telegram 7 by 7 Horizontal Russia a relatat cum un grup numit „Inapoi acasa” a vrut sa faca presiuni asupra lui Putin in timpul emisiunii „Linia directa” cu privire la intoarcerea trupelor acasa. In noiembrie, proteste ale rudelor soldatilor au avut loc la Moscova si in orasul siberian Novosibirsk, in timp ce un grup online al sotiilor de soldati a publicat un manifest impotriva mobilizarii pe termen nelimitat.
Anuntul lui Putin incearca sa ii convinga pe protestatari ca, in ciuda furiei lor, armata rusa il sustine pe presedinte si, astfel, vrea „sa faca inutila orice alta discutie despre razboiul din Ucraina in timpul campaniei prezidentiale”.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…