Rusia vrea o solutie negociata la razboiul din Ucraina, iar acordul de luna trecuta privind transportul cerealelor ar putea oferi o cale de progres, a afirmat miercuri fostul cancelar german Gerhard Schroeder, prieten al presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza Reuters, citata de Agerpres.
„Vestea buna este ca Kremlinul doreste o solutie negociata”, a declarat Schroeder intr-un interviu acordat saptamanalului Stern si posturilor RTL/ntv, mentionand ca s-a intalnit cu Putin saptamana trecuta la Moscova.
„Acordul privind cerealele este un prim succes, poate acesta ar putea fi extins treptat la o incetare a focului”, a spus fostul cancelar.
O prima incarcatura autorizata de cereale ucrainene de la inceputul razboiului, pe 24 februarie, a ajuns marti seara la Istanbul, fiind primul export autorizat in virtutea acordului semnat pe 22 iulie la Istanbul intre Ucraina si Rusia, datorita unei medieri a Turciei si sub egida ONU, pentru a debloca porturile ucrainene si a usura presiunea asupra pietelor agricole.
Gerhard Schroeder a mai apreciat in interviul de miercuri ca se pot gasi, in timp, solutii la probleme cruciale cum este Crimeea, „poate nu peste 99 de ani, ca in cazul Hong Kongului, ci in generatia urmatoare”.
Potrivit lui, o alternativa la aderarea Ucrainei la NATO ar putea fi neutralitatea militara, ca in cazul Austriei.
In ce priveste viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, situatia este insa mai complicata. „Va trebui sa se gaseasca o solutie bazata pe modelul cantonal elvetian”, a spus Schroeder, adaugand ca trebuie vazut daca Putin ar accepta revenirea la o „linie de contact” corespunzatoare situatiei dinaintea razboiului, in cazul unei incetari a focului.
Gerhard Schroeder, care a fost cancelar al Germaniei intre 1998 si 2005, a criticat razboiul din Ucraina, dar a refuzat sa-l condamne pe Vladimir Putin, pe care il numeste in continuare prieten apropiat. El a afirmat miercuri ca sa se distanteze, acum, de liderul rus nu ar contribui la reglementarea situatiei.
Schroeder, sustinator al gazoductului Nord Stream, care transporta gaz rus in Germania via Marea Baltica, este presedintele comitetului actionarilor Nord Stream AG, operatorul conductei detinute majoritar de gigantul rus Gazprom. Confruntat cu un val de critici, in mai fostul cancelar a demisionat din consiliul de administratie al companiei publice ruse Rosneft si a refuzat sa intre in consiliul de administratie al Gazprom.
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a facut apel la membrii aliantei si la alti…
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca vor fi demarate controale in magazine, pentru a…
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a condus un test cu drone autoexplozive si a ordonat fabricarea…
Desi Clujul asteapta de ani de zile constructia unui spital de copii, proiectul ramane la…