Putin incearca sa-si consolideze influenta in zona Caucazului de Sud. Vrea sa negocieze conflictul dintre Armenia si Azerbaidjan privind regiunea Nagorno-Karabach
Presedintele rus Vladimir Putin ii va gazdui pe liderii Armeniei si Azerbaidjanului pentru a ajuta la negocierea unui conflict de lunga durata dintre cei doi fosti vecini sovietici, a anuntat vineri Kremlinul, citat de AP.
Negocierile reflecta o incercare a Kremlinului de a-si consolida influenta in regiune pe fondul eforturilor de mediere din ce in ce mai active ale SUA.
Discutiile lui Putin cu premierul armean Nikol Pashinyan si cu presedintele azer Ilham Aliyev au fost programate sa aiba loc luni la resedinta liderului rus din Soci.
Potrivit Kremlinului, liderii vor discuta despre punerea in aplicare a unui acord de pace din 2020 intermediat de Rusia si „pasi suplimentari pentru imbunatatirea stabilitatii si securitatii in Caucaz”, adaugand ca „problemele legate de restabilirea si dezvoltarea comertului si a legaturilor economice si de transport vor fi, de asemenea, discutate.”
Armenia si Azerbaidjan se afla intr-un conflict vechi de zeci de ani a carui miza este regiunea Nagorno-Karabah, care face parte din Azerbaidjan, dar se afla sub controlul fortelor etnice armene sustinute de Armenia de la incheierea razboiului separatist din zona in 1994.
In timpul unui razboi de sase saptamani din 2020, Azerbaidjanul a recuperat zone intinse din Nagorno-Karabah si teritorii adiacente care fusesera detinute de fortele armene timp de decenii. Peste 6.700 de oameni au murit in luptele care s-au incheiat cu un acord de pace intermediat de Rusia. Moscova a desfasurat aproximativ 2.000 de militari in regiune pentru a servi ca forte de mentinere a pacii.
Noi ostilitati au avut loc in septembrie, cand peste 200 de militari au fost ucisi de ambele parti in doua zile de lupte grele. Armenia si Azerbaidjan s-au acuzat reciproc pentru declansarea luptei.
Rusia este principalul aliat si sponsor al Armeniei, unde are o baza militara, dar are si legaturi cu Azerbaidjan. Kremlinul se afla intr-o pozitie delicata, incercand sa mentina relatii de prietenie cu ambele tari.
Dupa ultimele ciocniri, unii oficiali armeni si-au exprimat consternarea fata de esecul Moscovei de a lua masuri mai decisive pentru a ajuta Armenia, care este membra a aliantei de securitate a mai multor natiuni ex-sovietice, dominata de Rusia.
Moscova, la randul sau, a fost deranjata de eforturile Erevanului de a dezvolta legaturi mai stranse cu Washington, care a inclus o vizita in septembrie a unei delegatii a Congresului SUA condusa de presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi.
Vorbind la o conferinta a expertilor in politica externa de joi, Putin a promis ca Moscova va contribui la protejarea intereselor Armeniei in orice posibil acord.
„Nu avem nicio intentie sa impunem sau sa dictam nimic Armeniei”, a spus el.
Incetarea focului din 2020, intermediata de Moscova, a avut in vedere eforturi pentru a securiza rutele de transport in regiune. Eforturile de a negocia anumite detalii au dus la dispute aspre si au contribuit la declansarea ultimelor lupte din septembrie.
Putin a remarcat, joi, ca inainte de ostilitatile din 2020, Kremlinul a sfatuit guvernul lui Pashinyan sa accepte un compromis si sa renunte la pamanturile azere din afara Nagorno-Karabah pe care le-au confiscat la inceputul anilor 1990.
„Am crezut ca ar fi fost un pas bun spre normalizarea situatiei din regiune in ansamblu, dar conducerea armeana avut o alta parere”, a spus Putin. „Si am ajuns la situatia in care suntem astazi.”
In timpul ciocnirilor din 2020, Azerbaidjanul a revendicat nu numai acele teritorii, ci a si cucerit bucati semnificative din Nagorno-Karabah propriu-zis.
Putin a mentinut un draft de acord propus de SUA care ar recunoaste suveranitatea Azerbaidjanului asupra intregii regiuni Nagorno-Karabah.
„Daca Armenia impartaseste aceasta parere, este in regula”, a spus Putin. „Vom sprijini orice alegere facuta de poporul armean”.
In acelasi timp, el a sugerat ca Rusia ar putea ajuta Armenia sa negocieze un acord mai bun care sa permita Nagorno-Karabah sa-si pastreze un anumit grad de autonomie. Dar el a avertizat ca Erevanul trebuie sa fie gata sa faca concesii.
„Daca poporul armean si conducerea armeana considera ca Nagorno-Karabah are caracteristici speciale care trebuie recunoscute si reflectate intr-un viitor tratat de pace, si asta este posibil”, a spus Putin. „Dar, fara indoiala, sunt necesare negocieri pentru a face un acord acceptabil pentru Azerbaidjan. Este o problema dificila”, a adaugat presedintele rus.