Putin, miscare STRANIE. Si-a desemnat ca principal colaborator pe INVENTATORUL nooscopului, un dispozitiv misterios care poate „scana NEVAZUTUL”
Noul sef al Administratiei Prezidentiale a lui Vladimir Putin, Anton Vaino, a pretins intr-un articol publicat intr-o revista stiintifica din Rusia ca a patentat un dispozitiv care poate „studia constiinta colectiva a umanitatii” si „inregistra nevazutul prin scanere spatiale”, relateaza „The New Yorker” si „Moscow Times”, citate de Adevarul.
Saptamana trecuta, liderul de la Kremlin l-a schimbat pe seful Administratiei Prezidentiale, fostul KGB-ist Serge Ivanon, cu mai tanarul si putin cunoscutul Anton Vaino – nepotul primului secretar al Partidului Comunist Estonian, Karl Vaino. Pe langa motivele probabil politice ale numirii, Vaino are in spate o cariera academica cel putin ciudata – printre temele abordate fiind „modelarea relatiei spatiu-timp” sau utilizarea principiilor din sambo (o arta martiala inventata in timpul Uniunii Sovietice) pentru obtinerea victoriilor militare si economice pe plan geostrategic.
De departe, una dintre cele mai ciudate lucrari ale lui Vaino este un articol datand din 2012, publicat intr-o revista cu profil economic din Rusia, in care noul sef al administratiei Putin discuta teorii si puncte vagi despre existenta si despre planul „nevazut” al fiintei umane. „Nu exista niciun mod de a dovedi ca lumea cu care suntem obisnuiti – cea pe care o stim prin vaz, auz si atingere – exista in realitate si nu doar in imaginatia noastra” este concluzia articolului numit „Capitalizarea viitorului”.
Materialul, plin de termeni complicati si limbaj ambiguu, pare sa se centreze in jurul unei redefiniri a continuului spatiu-temporal – sistemul teoretic care, prin notarea unei coordonate temporale si a trei spatiale, permite localizarea oricarui obiect fizic sau eveniment intr-un punct fix. Printr-un grafic alambicat, Vaino propune „Un Protocol Model pentru Modelarea Relatiei Spatiu”, care pare sa ia in calcul factorii personali si sociali ai umanitatii in redefinirea relatiei dintre spatiu si timp.
De exemplu, in graficul propus de Vaino, puntile dintre „prezentul material” si „viitorul temporal” par sa fie influentate de factori precum cunoasterea, incertitudinea si „asteptarile si influenta asupra asteptarilor”, desi nu se specifica daca acestea sunt considerate la nivel personal sau la nivelul intregii umanitati. La o prima vedere, modelul nu pare sa fie bazat pe vreo teorie matematica sau filozofica sau scoala de gandire anume.
Partea si mai ciudata a lucrarii se refera la un dispozitiv care ar putea scana tot ce se intampla in cadrul relatiei spatiu-timp, „de la carduri bancare la senzori microelectromecanici fara fir”, incluzand „constiinta colectiva a umanitatii”. Denumita nooscop – de la noosfera, termenul desemnat pentru ansamblul tuturor sistemelor de informatie si cunoastere specifice fiintei umane – inventia ar fi fost deja patentata de Rusia si ar consta intr-o „retea de scanere spatiale” setate pentru a urmari in vreun fel noosfera. Deocamdata, nu a fost descoperit vreun patent apartinand unui dispozitiv cu acest nume, iar o pagina de Wikipedia in limba rusa dedicata nooscopului a fost stearsa la cateva ore de la aparitie. BBC Rusia l-a intrebat pe Viktor Sarayev, co-autor al articolului, despre existenta dispozitivului si raspunsul a fost unul cel putin criptic: „(Isaac) Newton a inventat telescopul, (Antonie van) Leeuwenhoek a inventat microscopul, iar noi am inventat nooscopul – un dispozitiv al Internetului material care scaneaza tranzactii intre oameni, lucruri si bani” a declarat Sarayev, care nu a dorit sa ofere alte detalii.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook