„Putin se teme atat de mult ca va fi asasinat incat nu mai are incredere nici in garzile sale de corp”, afirma un fost ofiter FSO fugit din Rusia

externe

Vladimir Putin, mobilizare, Ucraina, criza, Kursk

Teama intensa a dictatorului rus Vladimir Putin pentru propria siguranta personala se extinde pana la punctul in care nu are incredere in nimeni – nici macar in propriul personal de securitate. Aceasta dezvaluire vine de la Vitalii Brijatii, un fost ofiter al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei sau FSO, care a demisionat din functie si apoi a fugit in Ecuador impreuna cu familia sa.

Intr-un interviu exclusiv acordat canalului independent de televiziune rus Dojd, Vitalii Brijatii a vorbit despre experientele sale ca ofiter FSO, detaliind in mod special rolul sau in paza resedintei secrete a lui Putin de langa Oliva, in Crimeea ocupata de Rusia .

Oliva, care se afla la aproximativ 5 kilometri la est de statiunea Foros de pe coasta sud-vestica a Crimeei, este un sat de vile de lux, dintre care una cu o piscina imensa, amplasat pe un deal dens impadurit. Un teren de tenis si o platforma de aterizare pentru elicoptere sunt vizibile pe imaginile din satelit langa vila de lux .

Brijatii a dezvaluit, de asemenea, ca a fost responsabil de securizarea resedintelor secrete din Crimeea ale vicepresedintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, si ale sefului Serviciului Federal de Securitate, Alexander Bortnikov, care se afla in imediata apropiere a resedintei lui Putin.

Potrivit fostului ofiter FSO, neincrederea lui Putin se extinde chiar si asupra propriului sau personal de securitate, care ramane adesea neinformat cu privire la locul exact in care se afla acesta. Brijatii a declarat: „Comandantii FSO ar putea informa garzile care il protejeaza pe Putin: „Se odihneste la aceasta resedinta”, iar tot personalul s-ar grabi sa o securizeze, in timp ce Putin ar putea fi in acel moment intr-o locatie complet diferita”.

Brijatii mai dezvaluit ca, in timpul vizitelor lui Putin in Crimeea ocupata de Rusia , sosirea sa era anuntata simultan pe doua aeroporturi, Sevastopol si Simferopol, ambele la peste 100 de kilometri distanta. Cu toate acestea, Putin ar fi putut chiar sa opteze pentru un mod de transport complet diferit, inclusiv unul naval. „Acest lucru ilustreaza masura in care Putin se teme ca ar putea fi asasinat chiar de cei insarcinati sa-i apere viata”, a declarat Brizhatyi.

Ofiterul FSO, care locuia anterior in Kamceatka, s-a mutat in Crimeea ocupata impreuna cu sotia sa, originara din aceasta regiune ucraineana. Acolo, el s-a alaturat Unitatii Mobile cu Destinatie Speciala a Garzii Nationale sau OMON, iar ulterior a fost cooptat in FSO, fiind insarcinat cu paza resedintelor lui Putin, Medvedev si Bortnikov situate de-a lungul coastei sudice a Crimeei.

El a vorbit despre intentia de a demisiona din functie dupa invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina. Potrivit lui Brijatii , personalului FSO i-a fost strict interzis sa comunice cu rude ucrainene, cetateni ai Statelor Unite, ai Uniunii Europene sau cu oricine se opunea razboiului, sub amenintarea de a fi urmarit penal.

Brijatii a declarat ca multi dintre colegii sai de la FSO au anticipat cu nerabdare ocuparea Ucrainei, sperand la extinderea oportunitatilor de munca si la o avansare in cariera. In cele din urma, Brijatii si-a procurat un pasaport si, impreuna cu sotia sa, a reusit sa fuga in Ecuador. Ulterior, a fost eliberat din functiile sale in cadrul FSO. Reflectand asupra plecarii sale, el si-a amintit: „Ultimele cuvinte pe care le-am auzit la plecare, de la sefii mei, au fost: „Succes pe front!”

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: