Tarile occidentale se confrunta cu o penurie de alimente si sunt fortate sa renunte la unele produse, pe fondul sanctiunilor impotriva Moscovei, a declarat, joi, presedintele rus Vladimir Putin la congresul Uniunii Industriasilor si Intreprinzatorilor din Rusia (RSPP), cea mai mare societate de afaceri din tara si in al carei consiliu de administratie intra faimosi miliardari rusi din clasamentul Forbes, potrivit The Moscow Times si Vedomosti citate de Agerpres.
„S-a ajuns pana acolo incat lideri din tarile occidentale le recomanda cetatenilor lor sa consume napi in loc de salata si rosii. Napul este un produs bun, dar pana si pentru napi vor trebui sa vina tot la noi.
Nivelul recoltei noastre este mult mai mare decat cel al vecinilor nostri din Europa”, a spus Putin, invocand o presupusa criza alimentara in Occident.
Putin a amintit ca, in martie 2022, dupa inceperea „operatiunii speciale militare” in Ucraina (asa cum numeste Moscova invazia in tara vecina), multe companii occidentale au fost nevoite sa paraseasca piata rusa la presiunea autoritatilor.
„La acea vreme, analistii straini au prezis o depresie si un declin al sectorului de consum, au promis rafturi goale, o penurie masiva de bunuri, un esec al sectorului serviciilor, dar viata a decis altfel”, a spus el.
In acest context, Vladimir Putin a afirmat ca tarilor occidentale le va fi greu sa se lipseasca de ingrasamintele rusesti pentru a-si creste productia, declarand ca in privinta sanctiunilor occidentale situatia seamana, in general, cu proverbul „cine sapa groapa altuia cade chiar el in ea”.
Presedintele rus i-a asigurat pe cei mai importanti reprezentanti ai comunitatii locale de afaceri ca investitiile lor actuale in economie „se vor compensa triplu” in viitor, in pofida sanctiunilor occidentale.
Potrivit lui Putin, in ciuda sanctiunilor occidentale introduse din cauza campaniei militare ruse in Ucraina, in tara exista „oportunitati mari” practic in „orice domeniu de activitate” si pentru toate afacerile, cerandu-le miliardarilor rusi „sa nu se axeze doar pe obtinerea de profit, ci si pe binele public” – sa construiasca drumuri, spitale si facilitati sociale.
In ajunul vizitei lui Putin la RSPP, 15 persoane au demisionat din consiliul de administratie al Uniunii, printre care miliardarii Araz Agalarov (proprietarul grupului Crocus), Leonid Fedun (coproprietar al Lukoil) si Aliser Usmanov (coproprietar al MegaFon si Metalloinvest), conform The Moscow Times.
Kremlinul ceruse anterior o contributie „voluntara” de 300 de miliarde de ruble la buget din partea marilor oameni de afaceri care fac parte din RSPP. Aceasta ar consta intr-o taxa de 5% pe profiturile excedentare, a declarat joi ministrul de finante Anton Siluanov.
Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…
O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…