Putin spune ca Rusia va dezvolta noi tehnologii de inteligenta artificiala pentru a contracara monopolul occidental. Cum va arata AI-ul rusesc
In cadrul conferintei Artificial Intelligence Journey, care a avut loc vineri la Moscova, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat planurile pentru o noua strategie nationala de dezvoltare a inteligentei artificiale pentru a contracara influenta occidentala asupra acestei tehnologii puternice, potrivit Business Insider.
„Modelele noastre interne de inteligenta artificiala trebuie sa reflecte intreaga bogatie si diversitate a culturii mondiale, mostenirea, cunostintele si intelepciunea tuturor civilizatiilor”, a declarat Putin.
Putin, care a prezentat in linii mari obiectivele noii strategii, a declarat ca Rusia isi va intensifica cercetarile in domeniul inteligentei artificiale generative si al modelelor lingvistice mari.
Pentru a realiza acest lucru, tara isi va mari puterea supercalculatoarelor si va imbunatati educatia de nivel inalt in domeniul IA. De asemenea, Rusia va depune eforturi pentru a schimba legile si va stimula cooperarea internationala pentru a-si atinge obiectivele, a declarat Putin.
Acesta a deplans faptul ca modelele de inteligenta artificiala generativa existente functioneaza in mod „selectiv” sau „partinitor” – ignorand cultura rusa – deoarece sunt adesea antrenate sa rezolve sarcini folosind seturi de date exclusiv in limba engleza sau seturi de date care sunt „convenabile” sau „favorabile” pentru dezvoltatorii acestor modele.
Ca urmare, un algoritm poate „spune masinii ca Rusia, cultura noastra, stiinta, muzica, literatura, pur si simplu nu exista”, a spus el, ceea ce duce la „un fel de abolire in spatiul digital”, a completat Putin.
In prezent, tarile vorbitoare de limba engleza domina cercetarea in domeniul inteligentei artificiale. Statele Unite si Regatul Unit ocupa primele locuri intr-un clasament al celui mai mare numar de sisteme de invatare automata semnificative, potrivit Institutului pentru Inteligenta Artificiala centrata pe om (HAI) de la Stanford.
Statele Unite au 16 sisteme semnificative. Regatul Unit are opt. Rusia are doar unul singur, potrivit HAI. In mod similar, aproape 300 de autori ai acestor sisteme provin din Statele Unite. Alti 140 sunt din Regatul Unit. Doar trei provin din Rusia.
Ingrijorarile legate de potentialele pericole pe care IA le-ar putea reprezenta pentru omenire au divizat chiar si pe cei mai dedicati cercetatori in domeniul IA, iar unii au declarat public ca tehnologia in maini gresite ar fi problematica.
Geoffrey Hinton, cercetatorul canadian in domeniul inteligentei artificiale numit „nasul inteligentei artificiale”, de exemplu, a declarat ca este ingrijorat de faptul ca „actori rai” precum Putin ar putea folosi instrumentele de inteligenta artificiala pe care le creeaza in scopuri malefice.
Cu toate acestea, Putin spune ca monopolul occidental asupra IA este „inacceptabil, periculos si inadmisibil”.