Intre pierderile grele pe campul de lupta si sanctiunile economice paralizante, razboiul din Ucraina devine dezastruos pentru Rusia. Directorul CIA, Bill Burns, a declarat insa ca presedintele rus Vladimir Putin ramane convins ca poate castiga lupta, deoarece crede ca timpul este de partea sa, scrie Insider.
„Cred ca durata razboiului se dubleaza”, a declarat Burns, fost ambasador al SUA in Rusia, in timpul unei audieri a Comisiei pentru Informatii din Camera Reprezentantilor, joi. „Cred ca Vladimir Putin este convins ca poate face ca timpul sa lucreze pentru el, ca ii poate infrange pe ucraineni prin acest razboi de uzura, ca ii poate uza pe sustinatorii occidentali ai Ucrainei.”
Putin are o „viziune pe termen mai lung” si este convins ca „Ucraina conteaza mai mult pentru el decat pentru noi”, a adaugat Burns, subliniind ca Occidentul trebuie sa combata aceasta perceptie.
Conflictul din Ucraina se prelungeste de mai bine de un an si, in acest timp, s-a transformat intr-un razboi de uzura. Dupa ce Rusia a esuat in obiectivul sau initial de a cuceri Kievul, razboiul s-a mutat in mare parte in estul Ucrainei si de atunci a continuat sa fie principalul camp de lupta. Evaluarile serviciilor de informatii occidentale sugereaza ca aproximativ 60.000 de rusi au fost ucisi in luptele de pana acum – un bilant uimitor in comparatie cu alte conflicte moderne. De asemenea, Rusia s-a confruntat cu probleme de echipament, pierzand un numar impresionant de tancuri si vehicule blindate si confruntandu-se cu o diminuare a stocului de munitii.
Dar Putin nu da semne ca ar da inapoi. Rusia isi continua eforturile pentru a cuceri Bahmut, un oras din estul Ucrainei cu o populatie de 70.000 de locuitori inainte de razboi. Desi fortele rusesti par a fi pe punctul de a cuceri orasul, este unanim acceptat faptul ca capturarea Bahmutului ar fi doar o victorie simbolica pentru Moscova. Joi, Rusia a lansat, de asemenea, un atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Atacul a inclus utilizarea de rachete hipersonice, pe care armata ucraineana nu este capabila sa le doboare.
Pe masura ce razboiul continua, au fost ridicate intrebari serioase cu privire la faptul daca Occidentul are vointa politica de a continua sa ofere Kievului un ajutor vital pentru a tine piept rusilor. Unii republicani din Congres si-au exprimat opozitia fata de acordarea de asistenta suplimentara Ucrainei, desi legislatorii de pe ambele parti ale esichierului politic au oferit, in general, un sprijin puternic pentru miliardele de dolari in echipamente militare si alte tipuri de ajutor pe care SUA le-a oferit.
Kelemen Hunor il intampina pe reporter posomorat sau, poate, doar obosit. Este ora 10.30 si…
Surse guvernamentale au declarat joi pentru aktual24.ro ca au fost gasite fermele de boti despre…
Casa Alba intentioneaza sa accelereze livrarea asistentei de securitate ramase pentru Ucraina, pe fondul temerilor…
In timpul campaniei electorale, Donald Trump a amenintat cu noi tarife punitive impotriva Chinei. La…
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…
Donald Trump, care a fost ales al 47-lea presedinte al Statelor Unite, a promis sa…