externe

Putin va face „tot ce este posibil” pentru a pastra Crimeea, fara de care nu-si poate afirma puterea in Marea Neagra si Marea Mediterana – inalt oficial al serviciilor secrete ucrainene

Presedintele rus Vladimir Putin si fortele sale din sudul ocupat al Ucrainei vor face tot ce este posibil pentru a pastra controlul asupra Crimeei, a declarat un inalt oficial ucrainean din cadrul serviciilor secrete de aparare. Totusi, liderii de la Kiev nu renunta la planurile de eliberare a peninsulei, in pofida ingrijorarilor Occidentului cu privire la o escaladare rusa, relateaza Newsweek.

Vadim Skibitki, adjunctul sefului Agentiei de informatii pentru aparare a Ucrainei (GUR), a declarat sambata, la Kiev, in cadrul summitului de strategie europeana de la Ialta, ca peninsula Crimeea este cheia pentru proiectarea puterii regionale a Rusiei. Eliberarea peninsulei de catre trupele ucrainene este nenegociabila, a subliniat el.

Rusia, a spus Skibitki, are acum 423.000 de soldati pe teritoriul ucrainean, in fasiile ocupate din Donbasul de est, Crimeea si „coridorul terestru” din sudul Ucrainei.

De la anexarea peninsulei de catre „omuletii verzi” ai Kremlinului, in 2014, „Rusia a transformat peninsula intr-o puternica baza militara si a restabilit toate facilitatile militare ale fostei Uniuni Sovietice”, a spus oficialul serviciilor de informatii.

„Ei fac tot posibilul pentru a pastra teritoriile pe care le-au ocupat: parti din regiunile Herson si Zaporijie si pentru a pastra si Crimeea”, a declarat Skibitki, mentionand dominatia geografica a Crimeei asupra Marii Negre si avantajul sau ulterior pentru proiectia puterii Moscovei. „Crimeea ii ajuta sa detina controlul deplin asupra regiunii Marii Negre si sa proiecteze forta in Mediterana”, a mai spus el.

Contraofensiva Ucrainei este menita sa se indrepte spre sud, din Zaporijia, spre litoralul Marii Azov. Daca va avea succes, acest lucru ar intrerupe coridorul terestru care leaga Crimeea de vestul Rusiei.

Coridorul terestru reprezinta una dintre cele mai mari realizari ale Moscovei din cele 18 luni de razboi. Pierderea acestuia ar fi o lovitura politica serioasa pentru Putin si ar pune in pericol fortele sale din Crimeea si din restul sudului Ucrainei. Aceasta problema va fi deosebit de accentuata daca Ucraina va distruge podul din stramtoarea Kerci, care a fost deja atacat cu succes de mai multe ori.

„In prezent, Federatia Rusa foloseste in mod activ Peninsula Crimeea pentru a-si aproviziona unitatile din oblasturile Herson si Zaporijia”, a declarat Skibitki. „Prin Crimeea trec toate liniile lor de aprovizionare, de munitii si de personal. In Crimeea, ei au format recent Armata a 18-a [de arme combinate], care este acum folosita pe axa Zaporijia pentru a zadarnici contraofensiva noastra”, a mai spus oficialul.

Fortele armate ale Rusiei au fost grav afectate in cursul invaziei. Chiar si Flota Marii Negre a cazut victima fortelor ucrainene, chiar daca Kievul nu are o marina conventionala semnificativa. Navele de razboi rusesti lanseaza in mod regulat rachete de croaziera din apele Marii Negre impotriva oraselor ucrainene, avand grija sa ramana in afara razei de actiune a bateriilor de rachete anti-nava care anul trecut au revendicat scufundarea navei amiral a Flotei Marii Negre, Moskva.

„Amenintarea reprezentata pentru noi de Flota Marii Negre se refera in primul rand la rachetele de croaziera Kalibr”, a declarat Skibitki. „In ultima luna, au folosit in mod activ Crimeea pentru a lovi instalatiile noastre portuare… De asemenea, au lovit instalatiile de infrastructura care ar trebui sa asigure securitatea alimentara pentru aproape intreaga lume”, a mai spus oficialul SBU.

„Putem prezice ca Rusia va continua sa acumuleze personal militar si sa-si consolideze armata in Crimeea si sa faca tot posibilul pentru a controla zona Marii Negre”, a adaugat Skibitki.

Kievul si-a exprimat clar intentia de a elibera Crimeea si toate celelalte teritorii ocupate. „A inceput cu Crimeea; se va termina cu Crimeea”, a declarat anul trecut presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Dar locul special pe care il ocupa Crimeea in proiectul neoimperial al lui Putin a generat ingrijorari in Occident ca o amenintare la adresa dominatiei rusesti in aceasta zona va determina o escaladare nucleara. Doctrina nucleara a Rusiei sugereaza ca aceasta poate recurge la arme de distrugere in masa atunci cand „insasi existenta statului este pusa in pericol”.

La inceputul acestui an, fostul presedinte si prim-ministru rus Dmitri Medvedev – care nu mai face parte din cercul interior al Kremlinului, dar care a fost recent unul dintre cei mai vocali reprezentanti ai acestuia – a amenintat ca „Rusia va folosi toate mijloacele de protectie, inclusiv cele prevazute de doctrina de baza a descurajarii nucleare”, daca Crimeea este amenintata.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Lupte grele la Kupiansk, ucrainenii au reusit sa respinga atacul rusilor: „Situatia a fost foarte dificila” – VIDEO

Infanteria rusa a reusit pentru scurt timp sa penetreze orasul Kupiansk, din estul Ucrainei, inainte…

25 de minute ago

Ciolacu a decretat, joi: „Simion nu e spion, nu a avut intalniri cu agenti rusi”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…

5 ore ago

Un intreg castel din sec. 13 este de vanzare in Italia. Cat ar costa o astfel de proprietate

Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…

39 de minute ago

Canada se pregateste sa devina „superputere” nucleara cu suficient uraniu pentru a depasi China si Rusia

In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…

O oră ago

Presshub: Decizii atipice in dosarul omului de afaceri din Arad mort dupa explozia masinii sale

Arestarea preventiva de catre instanta suprema, la 3 ani si jumatate de la fapta, a…

O oră ago