externe

Racire accentuata a relatiilor intre NATO si Georgia. Ce transpare din comunicatul final la summitului NATO de la Washington

Pentru prima data din 2008, comunicatul final al NATO de miercuri (10 iulie) nu s-a referit la aderarea viitoare a Georgiei la Alianta, fapt considerat drept o reflectare a deteriorarii recente a relatiilor dintre Tbilisi si partenerii occidentali, relateaza Euractiv.

Anul trecut, la Vilnius, liderii NATO au reiterat decizia summitului de la Bucuresti din 2008 potrivit careia „Georgia va deveni membru al Aliantei, Planul de actiune pentru aderare (MAP) fiind parte integranta a procesului”.

Declaratia din acest an mentioneaza Georgia o singura data, cu referire la integritatea teritoriala a tarii, lansand un „apel catre Rusia sa isi retraga toate fortele din Republica Moldova si Georgia, stationate acolo fara consimtamantul acestora”.

In mod semnificativ, in timp ce Ucraina a primit aprobarea ca drumul sau catre organizatie este „ireversibil”, declaratia liderilor nu face nicio referire la viitoarea aderare a Georgiei la alianta militara occidentala.

De asemenea, Tbilisi nu este mentionata nici in sectiunea dedicata tarilor partenere alaturi de Moldova sau Bosnia si Hertegovina, nici in sectiunea referitoare la securitatea in Marea Neagra.

La Washington, ministrul de Externe al Georgiei, Ilia Darchiasvili, s-a intalnit la inceputul acestei saptamani, marti, 9 iulie, cu reprezentantul special al Secretarului General al NATO pentru Caucaz si Asia Centrala, Javier Colomina, pentru a discuta despre perspectivele Georgiei.

Cu toate acestea, in timp ce Ministerul de Externe al Georgiei a remarcat „progresul Georgiei pe calea integrarii euro-atlantice, inclusiv consolidarea capacitatilor de aparare ale tarii”, declaratia liderului NATO a prezentat o imagine diferita.

Aceasta omisiune vine in contextul in care, in ultimul an, oficialii NATO si-au exprimat in mod repetat ingrijorarea cu privire la „nivelul de punere in aplicare a reformelor” de catre Georgia, dar au reiterat ca tara ramane „un partener fundamental pentru NATO”.

In aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Georgia ca „ar trebui sa lucreze la reforme pentru a se apropia” de NATO, adaugand ca UE are o pozitie „foarte clara” cu privire la „legea privind agentii straini”.

Legaturile dintre Occident si Georgia s-au deteriorat ca urmare a adoptarii controversatei legi in luna mai.

Luna trecuta, UE a redus nivelul contactelor la nivel inalt cu Georgia si a luat in considerare inghetarea ajutorului financiar acordat guvernului condus de Visul georgian dupa ce acesta a adoptat legea.

Recent, si SUA au mustrat Georgia prin amanarea pe termen nelimitat a exercitiilor militare comune.

Washingtonul a citat actiunile guvernului care sunt „incompatibile cu valorile occidentale” drept principalul motiv al moratoriului.

Relatiile dintre Tbilisi si Washington s-au deteriorat si mai mult din cauza comentariilor recente ale prim-ministrului Irakli Kobahidze, care a afirmat ca SUA incearca sa ii rastoarne guvernul si sa foloseasca Georgia pentru a deschide „un al doilea front” impotriva Rusiei.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Cum au fost detonate pagerele, peste 2.800 de membri Hezbollah au fost raniti in Liban si Siria. S-au inregistrat si mai multe decese

O serie de explozii simultane ale unor pagere in Liban au ucis marti opt persoane…

3 ore ago

Hezbollah promite ca va pedepsi Israelul dupa exploziile pagerelor

Grupul militant Hezbollah a promis ca va raspunde Israelului pe masura dupa ce l-a acuzat…

4 ore ago

Regele Tarilor de Jos promite o politica de azil „mai stricta”

Tarile de Jos vor aplica o politica de azil „mai rapida, mai stricta si mai…

4 ore ago

Armata israeliana ar recruta solicitanti de azil africani pentru razboiul din Gaza in schimbul acordarii rezidentei permanente

Pentru razboiul din Gaza, guvernul israelian ar recruta solicitanti de azil africani, in schimbul acordarii…

4 ore ago

Dupa Europa Centrala, Italia se pregateste de furtuni intense

Furtunile intense care au lovit Europa Centrala ajung acum in Italia, unde au fost emise…

4 ore ago