Rafila, rezolvare stranie a situatiei de la Spitalul Pantelimon: „Sesizarile formulate de catre angajatii spitalului au la baza o comunicare defectuoasa intre conducerea unitatii si persoanele in cauza”. Nimic despre decese
Sesizarile formulate de catre angajatii Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” din Bucuresti au la baza o comunicare defectuoasa intre conducerea unitatii si persoanele in cauza, este una dintre concluziile Raportului Corpului de Control al Ministrului Sanatatii in urma verificarilor efectuate la unitatea medicala. Raportul nu mentioneaza nimic despre cele 17 decese suspecte.
In urma dispozitiei ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, in perioada 12-16 aprilie 2024, o echipa de control a Ministerului Sanatatii a efectuat verificari la Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” din Bucuresti.
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, declara saptamana trecuta ca a avut o sesizare din partea directorului de ingrijiri al Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” care se referea la probleme legate de chestiuni administrative interne de la spital.
„Sesizarile formulate de catre angajatii spitalului au la baza o comunicare defectuoasa intre conducerea unitatii si persoanele in cauza. Sesizarile vizau imixtiuni in activitatea de control a directorului de ingrijiri si presupuse actiuni de hartuire exercitate asupra unui medic din cadrul sectiei ATI. La nivelul spitalului a fost constituita o comisie interna care a efectuat cercetari din punct de vedere administrativ in urma sesizarii intocmite de directorul de ingrijiri medicale, precum si a informatiilor aparute in mass-media. In data de 17 aprilie 2024, a fost intocmit raportul final al comisiei interne de analiza care contine concluzii si recomandari, fara a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti”, se arata in raportul Corpului de Control al Ministrului Sanatatii.
In legatura cu informatia aparuta in mass-media privitor la aparatul RMN din sectia de radiologie, verificarile efectuate de Corpul de Control au stabilit ca in luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips in laboratorul de radiologie al spitalului.
„In vederea verificarii antenelor IRM si pentru stabilirea protocoalelor de examinare, in luna martie 2022, medicul sef al laboratorului de radiologie a informat in scris conducerea spitalului si a depus la secretariatul unitatii un protocol intitulat „Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM si stabilirea protocoalelor de examinare”. Inceperea activitatii de testare a fost afisata la avizierul spitalului. Asa cum rezulta din continutul protocolului mai sus mentionat, voluntarii nu au fost platiti si nici nu au platit pentru examinare. Cu acordul scris al voluntarilor, au fost folositi un numar de 96 de voluntari, nefiind eliberate in scris rezultate oficiale”, se arata in raport.
Potrivit sursei citate, in incinta Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” exista si un IRM privat, unde pot fi efectuate examinari de specialitate.
Totodata, Ministerul Sanatatii mentioneaza ca de la demararea testelor si pana in prezent la nivelul spitalului nu a fost depusa nicio plangere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste.
„Verificarile efectuate de catre Corpul de Control al Ministrului, precum si cele efectuate de catre comisia interna a Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon Bucuresti au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulata la nivelul spitalului, aspectele de natura penala fiind atributul exclusiv al unitatii de Parchet competente. Atat Ministerul Sanatatii, cat si Spitalul Clinic de Urgenta ‘Sf. Pantelimon Bucuresti’ au pus la dispozitia unitatii de Parchet toate datele si documentele solicitate de catre aceasta”, sustine Ministerul Sanatatii.
Comisia interna de analiza a Spitalului Clinic de Urgenta „Sfantul Pantelimon” din Bucuresti nu a constatat „nicio abatere profesionala”, respectandu-se toate protocoalele si procedurile terapeutice existente, releva raportul comisiei, care a analizat o presupusa administrare incorecta a unui medicament care ar fi determinat decesul a 20 de pacienti, in perioada 4-7 aprilie.
„Comisia nu a constatat nicio abatere profesionala, respectandu-se toate protocoalele si procedurile terapeutice existente. Ramane in discutie presupusa fapta a depasirii grave a competentei profesionale a unei asistente medicale care ar fi afirmat ca a modificat din proprie initiativa doza de noradrenalina, dar nu exista nicio dovada ca acest lucru s-ar fi petrecut in realitate. Se constata situatii de supraaglomerare a Sectiei ATI si chiar depasirea capacitatii pentru asigurarea unor conditii medicale de foarte buna calitate. Solutia folosirii paturilor din UPU ca zona tampon pentru sectia ATI nu poate fi decat o solutie de moment si de foarte scurta durata, iar conducerea spitalului trebuie sa identifice de urgenta solutii pentru extinderea spatiului Sectiei ATI. Se impune luarea de masuri de urgenta pentru ridicarea nivelului profesional al personalului aflat in Sectia ATI, in mod deosebit a personalului mediu si auxiliar, atat in ceea ce priveste cunostintele medicale, cat si modalitatea de comunicare si nivelul de empatie cu pacientii si rudele acestora”, se arata in concluziile si recomandarile incluse in raportul Comisiei interne, dat miercuri publicitatii.
Potrivit raportului, „se impune luarea de urgenta de masuri de control privind respectarea riguroasa a Regulamentului Intern si se considera ca sesizarea depusa si datele aparute in presa sunt generate de o stare conflictuala permanenta atat la nivelul conducerii spitalului, cat si a Sectiei ATI”.
„Constatarea pe baza careia comisia a tras aceasta concluzie este aceea ca pana in octombrie 2023, in ultimii 3 ani, fluctuatia de cadre medicale – medici, asistente, ingrijitoare, infirmiere a fost foarte mare – 66 cadre medicale, toate motivandu-si decizia de existenta a unei atmosfere tensionate, ce perturba grav activitatea profesionala. Ca o consecinta a acestei situatii, au ramas in Sectia ATI doar un numar de 3 – 4 medici care sa desfasoare o activitate deosebit de complexa. Dupa luna noiembrie 2023, odata cu schimbarea conducerii sectiei, atmosfera s-a ameliorat rapid, iar numarul de medici a crescut la 13, majoritatea medici tineri si bine pregatiti profesional. Acestora li s-au adaugat un numar de medici tineri din alte spitale care efectueaza garzi in unitatea noastra”, se mai arata in raportul citat.
Comisia mai puncteaza in raport ca spitalul, prin conducerea sa, „trebuie sa depuna de urgenta toate eforturile legale pentru a controla acest gen de situatie, situatie ce este atat in detrimentul bolnavilor, cat si a imaginii spitalului”.
„Trebuie reanalizate codurile de conduita profesionala pentru toate categoriile de personal, modul de aplicare a acestora, stabilirea unui plan concret de indreptare a situatiei. Activitatea Spitalului Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” depinde profesionalismul si daruirea cadrelor medicale. Activitatea medicala nu poate fi transformata intr-o arma de lupta pentru rezolvarea unor conflicte personale”, conchide, in raport, Comisa interna de analiza a Spitalului „Sf. Pantelimon”.
Pe 11 aprilie managerul spitalului a fost informat, joi, in scris de catre directorul de ingrijiri ca exista informatii provenite de la un asistent medical, ca in perioada 4-7 aprilie, in cadrul sectiei ATI ar fi decedat 20 de pacienti printr-o administrare incorecta a unui medicament.
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) s-a autosesizat si a demarat o cercetare coordonata de Departamentul de Jurisdictie Profesionala cu privire la situatia semnalata la Spitalul Clinic de Urgenta „Sfantul Pantelimon” din Bucuresti.