Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei, ii cere ministrului de Interne, Lucian Bode, sa declanseze verificari la Jandarmeria Romana in legatura cu anumite decizii luate in legatura cu protestul din 10 august 2018. Ea spune ca astfel se pot gasi noi dovezi care sa permita redeschiderea dosarului „10 August”.
„Dupa socul de ieri al clasarii definitive a dosarului 10 august 2018 cu privire la sefii Jandarmeriei, cred ca nimic nu impiedica, ci dimpotriva totul obliga actualul ministru de interne sa dispuna un control la Jandarmerie. Si sa comunice public raspunsul la intrebari esentiale:
1. Pe ce s-a bazat decizia Jandarmeriei de a face plangere la DIICOT pe motiv de lovitura de stat iminenta?
2. Cine a decis ca jandarmii scosi pe teren sa aiba numarul de identificare obturat cu banda adeziva si de ce? Asta va face dificila identificarea celor care au agresat bestial victime pasnice.
3. Cine a dat ordin sa fie utilizate gaze in cantitati disproportionate cu ore bune inainte de atacul in forta?
4. Cine a anuntat jandarmii din teren ca o colega de-a lor a fost (aproape) ucisa? Caci asta ni s-a spus ca a justificat violenta jandarmilor.
In fine controlul trebuie sa spuna daca Jandarmeria care nu e in stare sa extraga dintr-o multime pasnica un grup violent este capabila sa isi exercite competentele legale.
Decizia definitiva a clasarii dosarului 10 august nu impiedica o curatenie in Jandarmerie si nici plangeri penale noi daca un control intern bine facut constata ilegalitati in ordinea de comanda. Probe noi permit plangeri penale noi, dincolo de balbe de procedura dintr-o perioada la DIICOT la fel de tulbure ca guvernarea din 2018. Acesta este un test politic elementar. Inactiunea guvernamentala in aceasta afacere nu este o optiune daca acest guvern chiar vrea sa faca ceva. Si pentru ca premierul s-a exprimat public deja, poate trimite propriul sau corp de control la Jandarmerie”, a scris Pruna pe Facebook.
Presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Radu, a solicitat miercuri parlamentarilor si ministrilor sa respecte separarea puterilor in stat, sustinand ca hotararile judecatoresti se iau in baza probelor si nu pe „emotii si sentimente”, ca reactie la criticile aduse de mai multi oameni politici cu privire la hotararea unei judecatoare prin care s-a respins redeschiderea anchetei in dosarul 10 august.
„In pronuntarea solutiilor, judecatorii sunt independenti si se supun numai legii, in conformitate cu art.124, alin. 3 din Constitutia Romaniei. Hotararea judecatoreasca este adoptata pe baza dispozitiilor legale incidente cauzei si pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe baza de emotii si sentimente. Constatand ca reactiile manifestate provin preponderent din partea reprezentantilor puterilor legislativa si executiva, Tribunalul Bucuresti reaminteste dispozitiile constitutionale, conform carora in statul de drept si in democratie cele 3 puteri ale statului: legislativa, executiva si judecatoreasca sunt separate si in echilibru, colaboreaza si se respecta reciproc, independent daca solutiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu in acord cu asteptarile exponentilor lor. In consecinta, discursul public la adresa hotararilor judecatoresti pronuntate trebuie sa fie caracterizat de echidistanta, pentru ca numai respectand ordinea de drept si hotararile judecatoresti se va restabili echilibrul social incalcat”, se arata intr-un comunicat al tribunalului.
O judecatoare de la Tribunalul Bucuresti a respins marti solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei impotriva fostilor sefi ai Jandarmeriei in dosarul „10 august”.
Mai multi oameni politici, printre care premierul Florin Citu, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, sau copresedintele USR PLUS, Dacian Ciolos, au facut declaratii cu privire la decizia tribunalului.
Astfel, premierul Florin Citu s-a declarat dezamagit de clasarea dosarului „10 august” si a aratat ca a avut discutii cu ministrul Justitiei, Stelian Ion, cu privire la posibile cai de atac.
De asemenea, Dacian Ciolos a afirmat ca decizia judecatorilor in acest caz nu este „finalitatea” asteptata de cetateni si crede ca „o comisie parlamentara poate aduce lumina necesara in acest caz, dincolo de responsabilitatile penale”.
Ministrul Vlad Voiculescu a scris intr-un mesaj pe Facebook: „Imi vine sa ma iau cu mainile de cap”.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…