Raport dur al Amnesty International privind mandatul lui Donald Trump: „Precedent periculos privind drepturile omului”
Politica presedintelui american, Donald Trump, ‘a marcat o noua era a regresului drepturilor omului’ in Statele Unite si in intreaga lume, insa a inspirat noi activisti, se arata in raportul anual al organizatiei Amnesty International privind situatia drepturilor in lume, publicat joi la Londra, informeaza dpa.
‘Pasii inapoi facuti de Trump in ceea ce priveste drepturile omului creeaza un precedent periculos, ce ar putea fi urmat de alte guverne’, afirma organizatia in raportul sau.
Potrivit Amnesty International, Donald Trump si alti lideri – intre care presedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, presedintele filipinez, Rodrigo Duterte, cel venezuelean, Nicolas Maduro, presedintele rus, Vladimir Putin, si presedintele chinez, Xi Jinping – ‘submineaza fara mila drepturile a milioane de oameni’.
‘Decizia plina de ura a guvernului american din ianuarie de a interzice intrarea in SUA a cetatenilor din mai multe tari cu populatie majoritar musulmana creeaza imaginea unui an in care liderii au dus politica de ura la cel mai periculos nivel’, a declarat secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty.
‘Am vazut consecinta unei societati incurajate sa urasca si minoritati cuprinse de frica in campania militara de purificare etnica impotriva populatiei rohingya din Myanmar’, a mai spus Shetty.
Shetty a acuzat de asemenea comunitatea internationala ca a oferit un ‘raspuns slab’ la acuzatiile privind abuzuri grave ale drepturilor omului in Myanmar, Irak, Sudanul de Sud, Siria si Yemen.
Raportul Amnesty International afirma totodata ca administratia Trump ‘a inregistrat rezultate slabe in ceea ce priveste drepturile femeilor, sustinerea publica a torturii si incercarea de a lasa milioane de persoane fara asigurari de sanatate’.
Administratia Trump a ‘subminat de asemenea presa, a facut declaratii ambigue in ceea ce priveste suprematia rasei albe, a facut discriminari fata de persoanele transsexuale si are in vedere relaxarea restrictiilor privind exportul de arme de calibru mic’, se mai arata in document.
Cu toate acestea, astfel de masuri au inspirat numerosi oameni sa se alature luptei pentru drepturile omului, a mai spus Amnesty.
S-au inregistrat pasi inainte, precum ridicarea interdictiei totale a avortului in Chile si o victorie impotriva evacuarilor fortate in Abuja, Nigeria.
Raportul subliniaza de asemenea importanta extrem de mare a libertatii de expresie pentru drepturile omului pe fondul ‘dorintei liderilor proeminenti de a oferi ‘informatii false’ pentru a manipula opinia publica, dublate de atacurile asupra institutiilor care verifica actiunile puterii’.
Partidul Comunist Chinez ‘a continuat sa adopte noi legi care prezinta amenintari grave la adresa drepturilor omului sub forma unor masuri pentru ‘securitatea nationala’, si a intarit controalele asupra Internetului si a practicilor religioase’.
In Turcia, ‘disidenta a fost suprimata nemilos, fiind vizati jurnalisti, activisti politici si aparatori ai drepturilor omului – inclusiv personal al Amnesty International’, se mai arata in raport.
Amnesty remarca de asemenea ca Turcia continua sa gazduiasca unul dintre cele mai mari grupuri de refugiati, fiind inregistrati peste trei milioane de refugiati sirieni’, insa ‘riscurile de returnare fortata persista’.
Incalcarile drepturilor omului continua in Siria, atacurile lansate de guvernul sirian si de coalitia condusa de SUA facand numeroase victime, se mai spune in raportul Amnesty.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.