politica

Raport european: Mihai Tudose, chiulangiu si legaturi stranse cu serviciile de informatii. In raport mai apar inca doi PSD-isti chiulangii: Claudiu Manda si Dan Nica

Raportul „Parlamentarii europeni din Europa Centrala: Un bastion impotriva autoritarismului”, publicat de Political Capital (Ungaria), contine observatii dure la adresa modului in care s-au comportat la Bruxelles si Strasbourg europarlamentarii romani din PSD. In raport a fost analizat modul in care au votat europarlamentari din sapte tari la rezolutiile de condamnare a actiunilor regimurilor autoritare din intreaga lume, in special a regimurilor din Rusia si China, pe parcursul mandatului 2019-2024.

„In ceea ce priveste parlamentarii individuali, campionii absenteismului sunt toti europarlamentarii PSD, oameni cu influenta in partid, exercitata in mare parte prin canale informale, ceea ce inseamna ca, chiar si atunci cand sunt prezenti la Bruxelles, este posibil ca acestia sa fie preocupati mai mult de jocurile de putere de acasa:

– Claudiu Manda (47%), sotul primarului PSD al unui oras mare, care a fost membru al extremei drepte PRM in trecut si mana dreapta a liderului extremist Vadim Tudor;

– Dan Nica (37%), cercetat pentru coruptie in dosare de mare anvergura inca de pe vremea cand era ministru;

– Mihai Tudose (26%), fost prim-ministru PSD, care a parasit partidul si apoi s-a reintors in partid; astazi el este seful de campanie al PSD pentru alegerile din iunie 2024.

Toti trei au legaturi cu serviciile de informatii si servesc ca studii de caz pentru infiltrarea politicii romanesti de catre aparatul de informatii al statului in ultimul deceniu sau deceniu si jumatate.  Niciunul dintre ei nu a votat explicit pro-Kremlin sau pro-China pe temele incluse in analiza, dar nu este o coincidenta faptul ca au obtinut cele mai mici scoruri la toate cele trei domenii analizate. Toti trei imping in jos scorul mediu al partidului lor, PSD”, se arata in raport.

Raportul prezinta si o scurta prezentare a PSD: ” PSD este considerat pe scara larga ca fiind succesorul Partidului Comunist din anii 1980. Dupa eliminarea cuplului Ceausescu si a unor adepti ai liniei dure asociati cu acesta, o aripa mai reformista a preluat conducerea birocratiei de stat si a partidului, devenind treptat mai moderata si mai pro-occidentala. Este membru al grupului Socialistilor si Democratilor Europeni, desi in politica nationala foloseste adesea o retorica nationalista si antiglobalista, sustinand valorile traditionale, fiind mai aproape de profilul unei miscari populist-agrariene. In ultimele trei decenii a fost actorul politic dominant si ‘partidul natural al guvernarii’, petrecand mai mult timp la putere decat in opozitie. La alegerile europarlamentare din 2019, PSD a obtinut un scor neobisnuit de scazut, obtinand doar 22,5% din voturi si 9 mandate; scorul lor si-a revenit ulterior in alegerile nationale. In 2020 au recrutat inca un europarlamentar din partidul scindat PRO Romania (Mihai TUDOSE), dar au pierdut doi atunci cand candidatii oportunisti de pe lista lor
au dezertat inapoi de unde venisera: Maria GRAPINI la PUSL si Cristian TERHES la nationalistii din dreapta nationala; In prezent, PSD are oficial opt mandate in Parlamentul European, desi pentru toate scopurile practice, Grapini face inca parte din grupul lor. Nou-venitul Tudose, de fapt un fost membru PSD fost prim-ministru, este seful lor de campanie pentru alegerile din 2024. In Romania, partidul formeaza in prezent coalitia de guvernare cu PNL, presedintele sau fiind prim-ministru, si este foarte probabil sa se claseze pe primul loc la alegerile locale (organizate simultan cu alegerile europene
cele europene) si sa castige alegerile parlamentare programate pentru sfarsitul anului 2024″.

Din partea Romaniei, la raport a contribuit Sorin Ionita, de la Expert Forum. El a prezentat pe Facebook o scurta sinteza a acestuia.

„Eurodeputatii romani din partea PSD au fost cei mai chiulangii in Parlamentul European atunci cand s-au votat teme legate de Kremlin, China sau regimurile autoritare in general. N-o sa fiti surprinsi ca Manda (47% absente), Nica (37%) si Tudose (26%) sunt campioni. Nu ca ar sustine ei musai dictaturile, dar pur si simplu i-a durut la basca de ce se discuta in sala, iar chestia are sens: nimeni nu se astepta din partea lor sa mearga la Bruxelles ca sa faca si treaba de banii aia, nu?

In alta ordine de idei, iar n-o sa va surprinda ca cel mai mult s-au abtinut sa voteze anti-autoritarism Cristian Terhes (one man show) si Lorant Vincze (UDMR) atunci cand erau prezenti in sala. Aici e un pic si pe valori, nu ca la PSD, unde nu suspecteaza nimeni un social-democrat roman ca ar avea convingeri de vreun fel oarecare.

O alta concluzie interesanta e ca reprezentantii Romaniei in Parlamentul European care vin din partidele mari (PSD, PNL) apar destul de moderati si centristi in statisticile de voturi si actiuni concrete la Bruxelles, desi la Bucuresti partidele lor practica o alta retorica, mult mai iliberala, traditionalista si adesea xenofoba, cu elemente copiate din agenda retrograd-putinista. Daca genul asta de dublu limbaj si fatarnicie de partid e un lucru bun sau rau pentru tara, decideti voi; cert este ca ai nostri apar ca cei mai ipocriti prin comparatie cu colegii din alte tari nou-membre.

Ca medie pe tarile nou-membre analizate, iarasi n-o sa va surprinda ca cei mai anti-dictatura sunt Renew, iar cei mai vajinici aparatori ai dictaturilor in vorba dar mai ales fapta (adica vot) sunt cei din Stanga traditionala, mai mult decat conservatorii din taberele Le Pen sau Meloni.

Astea sunt concluziile unei cercetari statistice la care am participat impreuna cu colegii de la Political Capital din Budapesta, vezi link. Ne-am gandit ca e bine sa stiti, dupa o campanie electorala in care oricum s-au discutat zero chestii concrete legate de Parlamentul European”, a scris Ionita.

Raportul integral poate fi citit aici.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

3 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

3 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

3 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

34 de minute ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

4 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

50 de minute ago