Raport ingrijorator al Curtii de Conturi: un sfert dintre romani nu au apa curenta si 40% nu au canalizare. Romania are cea mai mica rata de racordare la canalizare dintre tarile UE

news

Un audit al performantei sectorului de apa din Romania, publicat joi, 1 august, de catre Curtea de Conturi dezvaluie un tablou trist si ingrijorator in ceea ce priveste accesul la apa pentru romani.

Astfel, unul din patru romani nu are acces la sistemul public de alimentare cu apa si doar 40% au acces la canalizare. De asemenea, calitatea apei lasa de dorit. Raportul Curtii de Conturi a criticat lipsa unei viziuni strategice integrate si coerente, pentru ca responsabilitatile sunt fragmentate la nivelul mai multor ministere.

Auditul realizat in semestrul doi din anul 2022 si pe toata durata anului 2023, vizeaza performanta cu tema „Politici publice in domeniul serviciului public de apa si canalizare. Echitate vs. disparitate privind accesul populatiei la aceste servicii”.

„Unul din patru romani nu are acces la sistemul public de alimentare cu apa si aproximativ 40% din populatia tarii nu este racordata la sistemul de canalizare. In mediul rural, la nivelul anului 2022, accesul la aceste servicii esentiale era si mai redus: 59% dintre locuitorii satelor nu aveau acces la sistemul public de apa, iar 84% nu erau racordati la retele publice de canalizare. Desi situatia s-a imbunatatit semnificativ fata de momentul aderarii la Uniunea Europeana, Romania inregistreaza, in continuare, cea mai mica rata de racordare la sistemele de apa si canalizare dintre tarile UE, unde rata medie de conectare la retele publice de alimentare cu apa depaseste 94%, respectiv 81% la sisteme de canalizare”, a transmis Curtea de Conturi, intr-un comunicat de presa.

Potrivit documentului citat de ziare.com, in ceea ce priveste accesul populatiei la conditiile unui trai decent, la nivelul anului 2020, circa o cincime (21%) din populatia Romaniei nu avea acces la baie/dus si nici toaleta in locuinta.

„Acest indicator este si mai pronuntat la categoria de populatie vulnerabila care traieste la limita subzistentei si care este denumita, generic, ”in risc de saracie”: mai mult de jumatate (57%) dintre romanii aflati in aceasta situatie nu beneficiau nici de baie/dus si nici de toaleta in locuinta la nivelul anului 2020, cel mai recent pentru care exista date in acest sens. Dimensiunea ponderilor de mai sus releva, conform profilului calitativ al indicatorului statistic urmarit, un aspect semnificativ de deprivare materiala in randul gospodariilor acestei categorii de populatie vulnerabila din Romania”, a transmis Curtea de Conturi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: