Raport militar britanic: Rusia pierde zilnic pe front aproape 1.000 de soldati, dar continua sa asalteze pozitiile ucrainene, bazandu-se, ca si in Primul si Al Doilea Razboi Mondial, pe superioritatea numerica
Pierderea a aproape o mie de soldati pe zi nu ii opreste pe rusi sa lanseze atacuri in masa asupra Ucrainei, a declarat Ministerul britanic al Apararii intr-o postare pe X (fostul Twitter), totalizand numarul de morti si raniti dintre militarii rusi.
„In fiecare an s-a inregistrat o crestere a ratei medii zilnice de pierderi, de la 400 in 2022, la 693 in 2023, la 913 in primul trimestru din 2024”, a continuat postarea. „Cresterea reflecta dependenta continua a Rusiei de superioritatea numerica coplesitoare pentru a sustine presiunea asupra liniilor de front ucrainene”.
Dispeceratul serviciilor de informatii a mentionat ca numarul pierderilor zilnice ale Rusiei a scazut usor in martie. Dar scaderea numarului, a declarat ministerul britanic al apararii, „corespunde cu mai putine atacuri raportate in ultima luna”, scrie Business Insider.
„Reducerea operatiunilor ofensive rusesti reflecta foarte probabil o serie de factori: o perioada de odihna si refacere dupa capturarea Avdiivka si intentia de a reduce numarul de morti in timpul alegerilor rusesti”, a precizat postul.
Aceasta nu este prima data cand numarul victimelor rusesti a ajuns in centrul atentiei. Faptul ca Rusia se bazeaza pe razboiul de uzura inseamna ca a trecut prin pierderi semnificative de cand a invadat Ucraina.
In ianuarie, un comandant ucrainean a declarat pentru CNN ca Rusia isi baza asalturile pe atacuri „non-stop” cu valuri umane.
„Asalt dupa asalt, non-stop. Daca ucidem 40-70 dintre ei cu drone intr-o zi, a doua zi isi reinnoiesc fortele, vor fi 100 si vor continua sa ne atace”, a declarat comandantul.
Nevoia vorace de mai multe trupe a insemnat ca Rusia a trebuit sa apeleze la detinuti pentru a-si alimenta efortul de razboi. De fapt, armata rusa a recrutat atat de multi detinuti incat a trebuit chiar sa inchida unele dintre inchisorile sale pentru a „optimiza si a economisi bani”.
Dar concentrarea asupra strangerii de trupe pentru razboi poate avea implicatii pe termen lung pentru economia Rusiei. Razboiul din Ucraina a lasat Rusia cu un deficit grav de forta de munca.
In decembrie, Institutul de Economie al Academiei Ruse de Stiinte a declarat ca economia rusa are un deficit de aproximativ 5 milioane de lucratori.
„Pana in prezent, este foarte probabil ca Rusia sa fi pierdut peste 355.000 de persoane ucise si ranite in timpul razboiului din Ucraina”, a declarat Ministerul britanic al Apararii intr-o informare transmisa pe 3 martie.