Raport parlamentar: „Boris Johnson nu ar mai trebui sa fie ales parlamentar in viitor, i-a indus in eroare in mod deliberat pe parlamentari”
O ancheta parlamentara a concluzionat ca fostul premier britanic Boris Johnson a indus in mod repetat si deliberat in eroare Parlamentul cu afirmatiile sale despre petrecerile de la Downing Street, care au incalcat normele COVID, relateaza Sky News.
Comisia pentru privilegii a Camerei a considerat ca incalcarile lui Johnson au fost suficient de grave pentru a recomanda ca acesta sa fie suspendat pentru 90 de zile daca ar mai fi fost membru al Parlamentului.
Raportul parlamentar precizeaza ca acesta nu ar trebui sa fie eligibil pentru a fi membru al parlamentului.
Fostul prim-ministru a fost investigat de Comisia pentru privilegii inca din iunie anul trecut, dupa ce o ancheta a politiei a confirmat ca in Downing Street au avut loc o serie de intalniri in timpul restrictiilor de circulatie din pandemie.
Comitetul transpartinic, prezidat de deputatul laburist Harriet Garman, evalueaza daca Johnson a indus in eroare parlamentul – din imprudenta sau in mod deliberat – prin faptul ca a afirmat ca toate regulile privind COVID au fost respectate de biroul premierului.
Intr-un raport publicat joi dimineata, comisia a concluzionat ca Boris Johnson:
- a indus in mod repetat in eroare camera;
- a comis inca un act de dispret saptamana trecuta, acuzand comisia;
- a pus sub acuzare comisia, subminand astfel procesul democratic din Camera Reprezentantilor;
- a fost complice la campania de abuz si la tentativa de intimidare a comisiei.
Publicarea raportului vine dupa ce Boris Johnson a demisionat brusc din functia de deputat vineri, dupa ce a primit proiectul de concluzii al comisiei.
In scrisoarea sa de demisie, el a supus comisia unor critici devastatoare, acuzand-o de „partinire flagranta” si spunand ca membrii acesteia au vrut „sa ma dea afara din parlament”.
Avocatii sai au depus un raspuns la Comisia pentru privilegii la ora 11:57 luni seara, intarziind publicarea raportului.
Intr-o declaratie de marti, Johnson a criticat intarzierea si a respins concluziile comisiei, spunand ca „Comisia pentru privilegii ar trebui sa isi publice raportul si sa lase lumea sa le judece prostiile”.
„Ei nu au nicio scuza pentru intarziere. Regulile lor absurd de nedrepte impiedica chiar si critica constatarilor lor. Mi-am exprimat clar punctul de vedere comisiei in scris – si o voi face mai pe larg atunci cand isi vor publica in sfarsit raportul”, a declarat Johnson.
Comisia a colectat dovezi, inclusiv mesaje WhatsApp, e-mailuri si fotografii, de la cei care au participat la petreceri si de la cei care stiau despre acestea.
Inaintea unei audieri a comisiei in martie, Johnson a recunoscut ca a indus in eroare parlamentul, dar a insistat ca declaratiile sale au fost facute „cu buna credinta”.
Intr-un raport interimar publicat la inceputul lunii martie, comisia a declarat ca dovezile sugereaza cu tarie ca incalcarile normelor privind coronavirusul erau „evidente” pentru Johnson.
Comisia a declarat ca a descoperit cel putin patru cazuri in care dl Johnson ar fi putut induce in eroare membrii parlamentului, inclusiv atunci cand a declarat in decembrie 2021 ca nu au fost incalcate reguli sau instructiuni, desi investigatiile ulterioare au constatat contrariul.
Reamintim ca, la sfarsitul anului 2021, au aparut in presa o serie intreaga de materiale in care se vorbea despre petrecerile de pe Downing Street, care au avut loc in conditii de izolare stricta. Initial, Johnson a negat faptele, dar ulterior a fost fortat sa recunoasca.
Comisia pentru privilegii a Camerei Comunelor are puterea de a retrage temporar mandatul si chiar de a cere organizarea de alegeri in circumscriptia parlamentarului pe care il considera vinovat.