INTERVIU Rares Bogdan (PNL): „Votantii nostri sunt mai destepti decat ai PSD. PSD are o poleiala asa-zis europeana. Cand masinaria liberala intra in functiune, se activeaza si se motiveaza, devine extrem de puternica”

politica

Rares Bogdan, PSD, masa, alegeri, coalitie de dreapta

Desi s-a vehiculat, o vreme, ideea unei aliante oficiale intre PSD si PNL, amintirile deloc placute pe care romanii le au despre USL au determinat cele doua partide sa anunte ca vor merge separata la alegerile de anul viitor. Care este atmosfera din PNL, cum privesc liberalii coalitia cu pesedistii si cum vad pericolul din umbra reprezentat de ascensiunea AUR ne-a explicat Rares Bogdan, prim-vicepresedinte al PNL.

Partidul National Liberal a decis: in toate alegerile de la anul va merge singur, fara PSD. Si atunci de ce mai continua sa guverneze alaturi de PSD?

Nu avem cu cine. Nu de fericiti guvernam cu PSD, in fiecare zi ne gandim la intrebarea asta, dar tot in fiecare zi ne uitam la granita de 650 de kilometri cu Ucraina, ne uitam la PNRR, care deja este intarziat, si ne uitam la conflictul din Orientul Mijlociu, care sta sa se extinda. In contextul actual nu putem face majoritate cu altcineva si nici nu putem arunca Romania in alegeri anticipate. Daca am face asta, am fi inconstienti! In momentul de fata chiar nu putem arunca Romania in alegeri anticipate, asa ca suntem nevoiti, fara sa ne iubim, fara sa ne indragostim unii de altii, fara sa ne simpatizam, sa guvernam impreuna cu cei de la PSD. Sunt convins ca nici ei nu ne iubesc, noi sigur nu ii iubim!

Toate sondajele arata ca dupa intrarea in coalitie cu PSD (si initial cu UDMR), procentele PNL au tot scazut. Sa fie vorba de „uzura provocata de guvernare” sau pur si simplu votantii liberali traditionali s-au saturat de cardasia cu pesedistii?

Sigur ca unii dintre votantii traditionali ai PNL, cei care au fost din 1990 in Piata Universitatii, apoi in marile batalii civice, de la „Salvati Rosia Montana” pana la cea impotriva OUG 13 sau cea din 10 august, au fost dezamagiti de aducerea PSD la guvernare. Dar de atunci o buna parte dintre acesti votanti au fost recuperati, fiindca votantii nostri sunt mai destepti decat ai lor, ca sa parafrazez o sintagma celebra lansata de Academia Catavencu, si au inteles foarte clar ca nu am facut aceasta alianta cu PSD din iubire, ci din necesitate, si ca Romania trebuie guvernata. Nu vom renunta insa la principiile si la ideologia liberala, orice ar dori PSD sau oricine altcineva. Iar faptul ca am ales sa mergem singuri in alegeri a constituit un mare balon de oxigen pentru votantii nostri, am primit semnale favorabile si avem focus grupuri realizate in ultimele zile care ne arata ca decizia a fost aplaudata de votantii de dreapta, mai ales in contextul unei miscari surprinzatoare din partea USR, care este extrem de neclar din punct de vedere doctrinar. Practic, USR se revendica a fi de dreapta, dar in acelasi timp politicile sale sunt de stanga. Plus ca exista o degringolada in randul activistilor si militantilor PMP, care sunt declarati conservatori, chiar ultraconservatori, ca si cei ai Fortei Dreptei. Toti acesti oameni se vad acum in aceeasi barca cu o formatiune care s-a declarat chiar prin vocea presedintelui sau, in urma cu cateva zile, a fi neo-progresista. Deci este un context favorabil pentru PNL in momentul de fata.

Liderul PNL, Nicolae Ciuca, si-a anuntat, neoficial, intentia de a candida la presedintie. Personal, credeti ca are vreo sansa de reusita, in conditiile in care majoritatea sondajelor ii dau in turul II pe Marcel Ciolacu/Mircea Geoana si George Simion?

In primul rand, Mircea Geoana nu poate ajunge in turul 2 pentru ca nu are sustinere de partid. In Romania actuala, unui independent care nu are in spate aparatul de partid pe care il au PSD sau PNL ii este foarte greu sa ajunga in turul 2. Cred ca nici domnul Simion nu va face un scor atat de mare pe cat se crede. Nu sunt convins ca oamenii il vad pe Simion ca pe un prezidential. Eu vad mai degraba o batalie stanga-dreapta clasica in turul 2 al prezidentialelor. De asemenea, USR nu are un candidat valid, pentru ca tocmai si-au aruncat in aer candidatul pe care il anuntasera – doamna Lasconi. Domnul Ciuca a raspuns la o intrebare din partea colegului meu, Florin Roman, si sigur ca este necesara luarea cat mai rapid cu putinta a unei decizii. Decizia nu a fost luata definitiv, s-a exprimat doar o intentie de asumare. Este o chestiune de cutuma in Partidul Natinal Liberal ca presedintele partidului sa fie si candidat la presedintie. Domnul Ciuca inca nu a fost anuntat candidat, a spus ca in cazul in care va fi necesar isi va asuma si candidatura la presedintie si va duce in cele patru randuri de alegeri de anul viitor – locale, parlamentare, europarlamentare si prezidentiale – partidul spre victorie.

Coalitia PSD-PNL a functionat, cu unele mici exceptii, bine pana in prezent. Nu va este teama insa ca dupa alegeri PSD va divorta si va incepe o noua relatie cu AUR, pe considerentul ca are o zestre de puncte mai bogata?

Inca nu sunt convins ca AUR va aduce o zestre mai bogata, din contra veti vedea ca PNL are un activ militant, are multe realizari la nivel central, dar si local, are vectori de imagine foarte buni in zona consiliilor locale si a primariilor. Nu uitati ca noi conducem 1268 de primarii de comune – dintre cele mai mari comune – si cele mai mari judete din Romania: Clujul si Cluj-Napoca, judetul Constanta si orasul Constanta, conducem Iasiul si judetul Iasi, conducem Prahova, Timisul, Bihorul. Sunt judete foarte mari, cu o pondere a populatiei foarte puternica, unde candidatii nostri, presedintii nostri de consilii judetene, primarii nostri, fie ca e vorba de Alba, de Arad, de Maramures, de Bihor, ori Vrancea, Tulcea sau Giurgiu, se bucura de o intentie de vot foarte mare. O  buna parte din intentia de vot pentru ei, fie ca vorbim de Bolojan, de Boc, de Chitac sau de Nica, de Dumitrel, de Tise sau Nelu Turc sau Romeo Dunca, Nelu Popa ori Ionel Bogdan, se va transfera catre Partidul National Liberal. Deci PNL are niste atuuri, plus ca masinaria liberala, in momentul in care intra in functiune, se activeaza si se motiveaza, devine extrem de puternica. La noi e o problema doar sa ne activam. In momentul in care ne activam si ne putem in miscare suntem greu de oprit. Deci scorul  Partidului National Liberal va fi indiscutabil de peste 20% si eu cred ca, daca facem o campanie inteligenta si alegem o strategie desteapta, putem sa mergem spre 23-25% la europarlamentare.

Ati fost unul dintre cei mai activi europarlamentari romani din aceasta legislatura a Parlamentului European. Veti mai candida pentru inca un mandat?

Asa zic si domnii cetateni, ca as fi unul dintre cei mai activi europarlamentari. Chiar un studiu efectuat de colegii de la USR spun ca sunt europarlamentarul roman care se bucura de cea mai mare incredere si care are cea mai intensa activitate. Eu am relatii bune cu reprezentantii USR si REPER, sunt europarlamentari buni si cred ca mi-am facut treaba si o sa mi-o fac in continuare. Pentru ca este o chestiune de afirmare. Acolo trebuie sa spui lucrurilor pe nume, sa nu-ti fie teama sa afirmi ca esti roman si ca aperi interesele Romaniei si in acelasi timp sa-ti exprimi spiritul european. Eu cred foarte mult in Europa si cred ca Partidul National Liberal este la ora actuala garantul ca nu vom parasi linia europeana si euroatlantica. Ce ar fi fost Romania astazi fara NATO, ce ar fi fost Romania astazi fara Uniunea Europeana? Si apropo de o posibila intentie a PSD, invocata de dumneavoastra, de a face o alianta cu AUR, eu ii invit pe pesedisti sa o faca. Pentru ca in momentul acela la nivel european si-au anulat orice capacitate de a mai fi considerati un garant al drumului nostru european si euroatlantic. Iar pentru PNL, o eventuala sincopa de ramanere in opozitie nu ar insemna decat ceva pe termen scurt. Noi suntem partidul care poate juca cu oricine, mai putin cu extremistii, in vreme ce PSD este condamnat sa guverneze doar cu PNL sau, daca doreste sa anuleze toata poleiala asa-zis europeana, poate sa incerce o guvernare cu AUR, pote o invita si pe Sosoaca!

Pensiile speciale reprezinta deja un procent important din PIB, iar pensionarii speciali iesiti la 40-50 de ani sunt tot mai multi. Vom ajunge ca generatia noastra sa lucreze exclusiv pentru a plati pensii nesimtite pensionarilor speciali?

In total, in Romania, sunt 172.000 de pensii ocupationale si pensii speciale. Dintre acestea, daca scoatem pensiile militarilor, jandarmilor si persoanelor din zona de informatii si servicii speciale, raman undeva la 7.800-8000, care sunt in majoritate din zona de magistratura si functionari din Curtea de Conturi, functionari parlamentari, respectiv functionari din zona aviatiei civile. Sigur ca aceasta este una dintre marile rusini pe care Romania nu a reusit sa le spele. Noi am incercat de trei ori sa rezolvam aceasta problema, prima data pe 28 ianuarie 2020, la cateva saptamani dupa ce am preluat guvernarea prin Ludovic Orban si, desi am reusit sa trecem prin Parlament taierea pensiilor speciale, doamna Avocat al Poporului Renate Weber impreuna cu Curtea Constitutionala ne-au anulat demersul. Dupa care am incercat impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85% printr-un proiect al lui Florin Roman, dar si acesta a cazut, imediat dupa alegerile parlamentare din decembrie 2020. Dupa care am venit cu un proiect prin care se taiau pensiile speciale ale parlamentarilor. A fost singurul care nu a cazut la Curtea Constitutionala, dar legea a fost atacata in instanta de cateva sute de fosti parlamentari. Nu stiu care este soarta legii in momentul asta, stiu doar ca s-a facut o impozitare de 20% si o reglementare care prevede ca pensia speciala sa nu depaseasca ultimul salariu. Este un plus, dar nu este ceva definitiv, inca trebuie reglat. Cred ca pensia pe baza de contributivitate ar trebui sa ramana in Romania conditia definitorie, pentru ca asta arata sanatatea unui sistem de pensii.

Ascensiunea partidelor extremiste este un fenomen resimtit la nivel european. A esuat democratia, de oamenii vor sa revina la regimuri totalitare, dar pe care le percep ca fiind de mana forte?

In Europa oamenii cauta pentru moment suveranisti, fiindca sunt speriati de valul de imigratie necontrolata, sunt speriati de amenintarile din marile capitale ale Europei – Paris, Roma, Madrid, Londra, Viena, Berlin. Sigur ca ei se indreapta spre aceasta mana forte. Dupa parerea mea, impresia ca acesti suveranisti vor rezolva problemele este falsa. Nu le vor rezolva – se dovedeste ca Viktor Orban a dus Ungaria la o inflatie de 24% in momentul asta (ganditi-va ca noi avem sub 8% inflatie) si la o situatie economica foarte proasta, plus, pana de curand, la blocarea fondurilor europene. Fara fonduri europene, fara subventia directa de 2,4 miliarde de euro pentru 840.000 de agricultori, Romania s-ar afla intr-o stare de cvasifaliment. Doar Clujul a luat 4 miliarde de euro, bani europeni, mai mult decat Ciprul. Sume uriase au luat si Bihor, Suceava, Timis, Maramures, Alba, Sibiu, Brasov si asa mai departe. Marile proiecte de infrastructura, precum autostrazile A7 si A8 se fac cu fonduri din PNRR sau cu fonduri structurale. Deci Romania are nevoie de Europa, tarile europene au nevoie de banii UE, este nevoie de coeziune europeana si e un moment dificil, pe care Europa trebuie sa il depaseasca. Nu cred in apusul democratiilor, nu cred in dictaturi, cred doar ca este un moment mai complicat pentru partidele mainstream democratice, adepte ale societatii deschise si ale democratiei reprezentative. In cele din urma vom castiga si aceasta batalie si nu vom ajunge la nivelul anilor 1930, in asa fel incat Europa sa derapeze spre o zona de autoritarism, de dictatura, de partide extremiste. Si as vrea sa va felicit pe voi, cei de la Aktual24, pentru ceea ce faceti si mai ales pentru ca tineti linia pro-occidentala, linia corecta pro-Ucraina, fiindca, daca ar cadea Ucraina, ar cadea Europa. Iar faptul ca ucrainenii pierd zilnic sute de oameni in batalia cu acest monstru rusesc imi arata ca o parte din cozile de topor din Romania nu vor sa inteleaga ca daca Ucraina ar fi cazut la cateva zile sau saptamani de la invazie, Moldova era mancata de Putin la micul-dejun, iar tarile baltice, Polonia si Romania ar fi constituit urmatoarea etapa pentru visurile megalomanice si absurde ale lui Putin si liotei din jurul sau. Felicitari voua ca ati tinut linia asta inca de la inceput si ca mentineti o linie extrem de clara anti-coruptie, pro-occidentala si pro-americana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: