Rares Bogdan, uimit ca USRPLUS are „o incapatanare rar vazuta in politica”: „Vor trebui sa plateasca, au refuzat sa se supuna premierului”
Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan se plange ca USRPLUS a dat dovada de „o incapatanare rar vazuta in politica” si anunta ca aceasta formatiune va trebui sa plateasca unele „costuri” in momentul in care va reveni in coalitia de guvernare.
„La noi e simplu, continuarea coalitiei cu USR PLUS dar cu unele costuri pentru ei, pentru ca au provocat, din cauza incapatanarii si a radicalismului, o situatie nedorita pentru Romania, in prag de incepere a anului scolar, in plin val patru de pandemie, in pline scumpiri pe energie, pe o situatie in care urmeaza sa semnam PNRR si blocajul pe care au incercat sa-l genereze pe abandonarea zonei rurale in favoarea exclusiv a urbanului, pentru ca planul de investitii Anghel Saligny este destinat comunelor si Consiliilor Judetene.
Cam asta e contextul in care USR, cu o incapatanare rar vazuta in politica, nu a vrut sa schimbe un ministru care a refuzat sa dea un aviz, sa nu se supuna premierului care nu i-a cerut un raspuns pozitiv sau negativ, ci doar sa dea un raspuns, si a preferat sa iasa de la guvernare.
Noi preferam ca USR PLUS sa se intoarca la guvernare, dar nu renuntam la Florin Citu, nu avem niciun motiv. Conditia lor, cu renuntarea la Florin, inseamna ca isi doresc sa se indeparteze de guvernare. Nu vreau sa cred ca ei prefera opozitia, eu sper sa gandeasca rational, echilibrat, sa fie profunzi in analiza lor si sa se gandeasca ce pot sa faca pentru tara asta, ca nu poti sa stai in revolutie continua ca Che Guevara sau ca Pinochet. Eu zic sa se intoarca spre guvernare si sa incepem sa livram oamenilor care ne-au votat sa mergem la guvernare.
In cazul in care nu vor reveni la sentimente mai bune, noi nu vom parasi timona, nu vom abandona Romania si vom continua sa guvernam, in orice conditii.
(…) Adica ce facem cu Romania, o abandonam pentru ca dl Stelian Ion a prefarat sa nu elibereze un aviz pe care era obligat sa-l elibereze si a venit cu explicatii fandosite si ridicole ca ba nu a fost trimis in original, ba nu a ajuns pe 25, ba nu a ajuns dimineata? Lucrurile astea arata neseriozitate”, a declarat Rares Bogdan pentru stiripesurse.ro.
Copresedintele USR PLUS Dan Barna a declarat luni ca, la momentul constituirii coalitiei de guvernare, Florin Citu „parea un premier reformator”, mai aproape de nevoia Romaniei de schimbare.
„La momentul acela nu il cunosteam pe Florin Citu anterior, decat din Parlament, ne-am vazut de doua – trei ori, ne-am salutat de cateva ori, dar miza in aceasta situatie a fost faptul ca Florin Citu parea un premier reformator, mai aproape de nevoia aceasta a Romaniei de schimbare, de reforma, perceptie pe care am avut-o cu totii sau foarte multi dintre noi la momentul constituirii acestei coalitii. Pana la urma, e o chestiune de competenta umana de a putea intelege cum se conduce o coalitie. Daca nu iti respecti partenerii de coalitie, nu ai cum sa functionezi, de fapt de aici vine problema de fond, ideea ca acest cabinet e pe nume personal, ori nu poate fi pe nume personal cat el se sprijina pe voturile a trei parteneri si nu pe ale unuia singur”, a spus Barna, la Europa FM.
El a adaugat ca a avut cu Florin Citu „o relatie civilizata” si ca nu relatia dintre ei a fost problema pentru care au aparut dificultati in functionarea coalitiei.
„Deci nu e o chestiune personala si nu a fost o chestiune personala niciun moment, insa chestiunea de fond este cea legata de capacitatea de a ne respecta intelegere. (…) Am inghitit galusca atunci (dupa demiterea lui Vlad Voiculescu – n.r.) si am spus – pentru responsabilitate, pentru Romania, clarificam ca eventuala remaniere a unui ministru se face discutand in coalitie, evaluand activitatea, punand pe masa argumentele si mergem mai departe in contextul respectiv. Faptul ca in situatia Stelian Ion dimineata ne-am trezit cu programul PNDL, despre care cu doua zile inainte discutasem ca il vorbim peste o saptamana cu amendamente si il facem sa fie credibil, si miercuri a fost bagat cu forta impotriva acordului coalitiei si dupa care seara, in loc sa clarificam problema respectiva, am fost anuntat il va remania pe Stelian Ion, am inteles ca tot ceea ce am semnat noi pentru premier nu insemna nimic, iar acordul din coalitie l-a privit ca pe o gluma. Rezumatul situatiei este urmatorul: avem o coalitie in care unul dintre parteneri nu mai sprijina premierul. In momentul in care coalitia propune un nou premier se poate merge mai departe”, a incheiat Barna.