Rata inflatiei in Marea Britanie intrerupe o serie de trei luni de scaderi, cu o crestere surprinzatoare la 10,4%

externe

inflatie, cresterea preturilor

Inflatia din Marea Britanie a urcat in mod neasteptat in februarie, in conditiile in care facturile la alimente si energie au continuat sa creasca, punand o presiune suplimentara asupra gospodariilor, relateaza CNBC.

Indicele preturilor de consum (IPC) a crescut cu 10,4% pe an, peste prognoza de consens de 9,9% dintre economisti intr-un sondaj Refinitiv si in crestere de la 10,1% in ianuarie. Pe o baza lunara, inflatia IPC a fost de 1,1%, depasind prognoza de 0,6%.

„Cele mai mari contributii in crestere la variatia lunara atat a ratei indicelui preturilor de consum care include costurile locuintelor pentru proprietarii ocupanti (IPCH), cat si a ratei preturilor de consum (IPC) au provenit de la restaurante si cafenele, alimente si imbracaminte, compensate partial de contributiile in scadere de la bunuri si servicii recreative si culturale (in special mijloace de inregistrare) si carburanti pentru autovehicule”, a precizat Oficiul National de Statistica din Marea Britanie.

Cresterea surprinzatoare din februarie a marcat o pauza de trei luni consecutive de incetinire a cresterii preturilor de la maximul de 11,1% atins in octombrie.

Gospodariile britanice continua sa se confrunte cu facturi ridicate la alimente si energie.

Tiparul va reprezenta o noua bataie de cap pentru Banca Angliei, care a majorat agresiv ratele dobanzilor in incercarea de a tine in frau inflatia si care va anunta joi ultima sa decizie de politica monetara.

Richard Carter, seful departamentului de cercetare in domeniul dobanzilor fixe de la Quilter Cheviot, a declarat ca traiectoria descendenta a inflatiei nu va fi lina si a sugerat ca Banca Angliei ar putea fi fortata sa continue sa majoreze dobanda bancara dincolo de nivelul actual de 4%.

„Retorica din partea Bancii Angliei va continua sa fie ca inflatia este principala preocupare, insa evenimentele din sectorul bancar au preluat oarecum controlul, iar Comitetul de politica monetara a inregistrat diviziuni semnificative cu privire la cea mai buna cale de urmat”, a spus el.

Consecintele falimentului Silicon Valley Bank si salvarea de urgenta a Credit Suisse au adaugat un nou nivel de complexitate la sarcina cu care se confrunta bancile centrale din intreaga lume.

Saptamana trecuta, Oficiul independent pentru Responsabilitate Bugetara a estimat ca inflatia din Marea Britanie va cobori la 2,9% pana la sfarsitul anului 2023 – o prognoza despre care Carter a spus ca este „din ce in ce mai ambitioasa”, avand in vedere tiparul de miercuri.

„Cat de mult va fi schimbat criza bancara aceasta predictie ramane de vazut, dar pare o estimare foarte incisiva”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: