Razboi dur intre PNL-istii din Prahova. Primarul PNL il acuza pe baronul PNL Dumitrescu ca „isi bate joc” de ploiesteni
Primarul Ploiestiului, Andrei Volosevici, acuza Consiliul Judetean (CJ) Prahova de ”bataie de joc” si ”lipsa de respect” la adresa celor peste 130.000 de ploiesteni afectati de lipsa apei calde, dupa ce, luni, reprezentantii administratiei judetene nu s-au prezentat, pentru a treia oara consecutiv, la sedinta AGA ADI Termo Prahova convocata de municipalitate cu referire la aceasta problema.
„Este a treia oara cand au fost online doar reprezentantii primariei, fara sa fie vreun reprezentant al CJ, astfel ca din nou nu am avut cvorum. (…) Trebuie sa se formeze un caiet de sarcini, care trebuie sa fie supus CJ si CL spre adoptare, si dupa, inceputa o procedura. La nivelul declarativ, Consiliul Judetean e foarte, foarte aplicat si interesat de aceasta problema a ploiestenilor. Este evident ca o spun cu un gust amar, pentru ca mi se pare ireal ca macar unul din cei patru membri AGA ADI Termie, in trei sedinte, sa nu fie prezent si sa nu avem cvorum ca sa decidem ceva. (…) Este ireal, este, din punctul meu de vedere, clar si raspicat, o bataie de joc la nivelul CJ vizavi de ploiesteni”, a declarat Volosevici intr-o conferinta de presa.
In plus, primarul acuza o campanie dusa impotriva sa de presedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, seful sau pe linie de partid, de altfel, Dumitrescu fiind presedintele PNL Prahova.
Astfel, intrebat daca i se pare buna ideea ca CJ sa preia si reteaua secundara de transport a agentului termic in Ploiesti, Andrei Volosevici a spus ca totul depine de ce „idei” ii vin lui Iulian Dumitrescu.
„Depinde ce se gandeste intr-o seara domnul Iulian Dumitrescu, daca intr-o seara ii vine si ideea asta (…). Oricum, ideile (…) sunt puse in practica la dispozitia politica a unui singur om. Punct. Si ca dorinta este sa ma afecteze pe mine – sigur ca ma afecteaza, dar mai grav este ca aceasta dorinta afecteaza 130.000 de oameni pe care eu cred ca cineva de la etajul I de la Casa Alba ii considera putin pregatiti sa inteleaga niste lucruri. (…) Este rugamintea mea ca niste oameni care au niste probleme de orgolii, de intelegere, de cunostinte administrative sa se trezeasca”, a mai declarat edilul, citat de Agerpres.
Referindu-se la faptul ca Primaria Ploiesti nu a platit firmei de termoficare subventia pentru agentul termic livrat, Volosevici a aratat ca, potrivit statutului ADI Termo Prahova, facturile trebuiau verificate de catre ADI, insa asociatia „le-a trimis inapoi”.
„Am trimis cu adresa facturile catre cei care au obligatia (…), pentru ca modul in care am putea sa platim este cel pe care il cunoasteti. Nu exista nicio alta reteta, decat cea specifica. De exemplu, la Primaria Ploiesti, SG furnizeaza niste servicii care sunt monitorizate, contorizate si avizate de catre RASP. Aceeasi este reteta si obligatia legala la nivelul platii eventuale a subventiei pentru agentul termic furnizat. Noua ne-au venit niste facturi de la Termie Prahova (Termoficare Prahova SA – n.r.), pe care le-am trimis in baza articolului 25, alin 5, litera I, spre verificare si bun de plata la ADI Termie si, in contextul in care acestea vin, putem discuta de plata”, a spus primarul.
Intrebat daca a primit vreun raspuns de la ADI Termo Prahova, Volosevici a aratat ca a primit facturile inapoi. „Au spus ca nu e treaba lor pentru ca nu au mai citit pana la articolul 25 (al statutului – n.r.), nu au mai citit pana acolo”, a completat primarul.
Aproximativ 130.000 de ploiesteni racordati la sistemul centralizat de termoficare, dar si institutii publice, inclusiv spitale, nu beneficiaza, de la 1 august, de apa calda in sistem centralizat, dupa ce operatorul a sistat serviciul invocand necesitatea unor lucrari.
Presedintele CJ Prahova, care este si presedinte al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anuntat, pe 2 august, rezilierea contractului de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic in sistem centralizat in municipiul Ploiesti.
Ulterior, la data de 5 august, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Prahova a aprobat, in cadrul unei sedinte extraordinare, o hotarare prin care „se solicita operatorului Societatea Termoficare Prahova SA sa asigure continuitatea serviciului de utilitate publica privind furnizarea agentului termic catre populatia de pe raza UAT Ploiesti”.
Firma nu a dat curs solicitarii CJSU nici pana la aceasta data, transmitand ca repunerea in functiune a Cazanului de Apa Fierbinte (CAF) 2 fara finalizarea planului aprobat de reparatii „prezinta riscuri majore cu consecinte grave pentru siguranta in functionare a serviciului public de alimentare cu energie termica si siguranta personalului”.
„SC Termoficare Prahova SA a luat act de adresa transmisa in data de 4 august 2022 de ADI Termo Prahova, document prin intermediul caruia compania noastra este somata sa sisteze reparatiile de stricta necesitate desfasurate la CAF 2 si aducerea utilajului de productie a energiei termice la starea tehnica initiala. (…) Mai mult, autoritatile au solicitat companiei noastre punerea in functiune a utilajului si demararea furnizarii apei calde menajere catre consumatori. Avand in vedere starea avansata de degradare a Cazanului de Apa Fierbinte Nr. 2 constatata prin evaluari tehnice externe raportate catre autoritati, compania Termoficare Prahova SA nu poate sa isi asume raspunderea punerii in functiune a utilajului fara finalizarea planului de reparatii, potrivit reglementarilor legale”, a transmis Termoficare Prahova SA intr-un comunicat.
Contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termica produsa in mod centralizat pentru municipiul Ploiesti a fost castigat, in luna mai, de o asociere formata din Geotherm Distribution SA si Gas & Power Trading SRL.
Licitatia a fost organizata dupa ce fostul operator, compania Veolia Energie Prahova, a anuntat, in octombrie 2021, rezilierea inainte de termen a contractului in baza caruia asigura serviciul de alimentare cu energie termica pentru municipiul Ploiesti.