Razboi fratricid in cartelul Sinaloa, armata a trimis inca 600 de soldati in Culiacan. Unul dintre sefii cartelului are peste 5.000 de oameni sub comanda sa

externe

Sinaloa

Mexicul a trimis sute de soldati suplimentari in Culiacan in urma capturarii co-fondatorului cartelului Sinaloa, Ismael „El Mayo” Zambada, transmite Latin Times.

Concret, 600 de militari au fost desfasurati in stat, alaturandu-se altor 400 care au fost trimisi in urma cu mai putin de o luna. Guvernatorul statului, Ruben Rocha Mora, a declarat ca cel putin 10 crime comise in ultimele zile sunt legate de capturarea lui Zambada, care a avut loc pe 25 iulie.

Rocha Mora a precizat ca nu crede ca crimele sunt legate de un razboi de teritoriu intre factiunile Cartelului Sinaloa, dar a spus ca armata a localizat „zonele rosii”. „Ca si presedintele, tot ce vreau este pacea. Trebuie sa cerem asta oricui, inclusiv celor care comit acte de violenta”, a adaugat oficialul.

Doi dintre cei ucisi recent erau lideri importanti ai cartelurilor din stat: Martin si Leobardo Garcia Corrales, ambii legati de „El Mayo” Zambada si presupusi complici ai lui Joaquin „El Chapo” Guzman in timpul primei sale evadari din inchisoare.

Cadavrele torturate ale fratilor Garcia Corrales au fost descoperite pe un drum rural din municipalitatea Elota, in apropiere de capitala statului Culiacan, pe 17 august, alaturi de un al treilea cadavru neidentificat.

Autoritatile americane ii cautau de mult timp pe fratii Garcia Corrales, oferind recompense de pana la 4 milioane de dolari pentru informatii care sa conduca la capturarea lor. Acestia au fost acuzati de conspiratie in vederea introducerii de fentanil in Statele Unite si de detinere de arme automate.

Arestarea lui Zambada a destabilizat si mai mult o regiune deja instabila. In timp ce guvernul mexican a adresat avertismente (si rugaminti) severe crimei organizate din regiune, in speranta de a preveni un razboi total intre factiunile beligerante din Cartelul Sinaloa, lucrurile se incing, asa cum se asteptau multi analisti.

In ciuda prezentei militare, membrii cartelului din ambele tabere au inceput sa se mobilizeze, existand rapoarte privind recrutarea de oameni inarmati si stocarea de arme. O sursa apropiata operatiunilor lui Zambada a indicat ca „Chapitos”, asa cum sunt cunoscuti Guzman Lopez si fratii sai, au la dispozitie pana la 5.000 de oameni inarmati, in timp ce factiunea lui Zambada se bazeaza pe aliante forjate de-a lungul deceniilor.

Observatorii remarca faptul ca consecintele acestei lupte pentru putere s-ar putea extinde dincolo de cartel, implicand alte grupuri de crima organizata din Mexic, care se lupta pentru controlul rutelor lucrative de contrabanda cu fentanil ale cartelului Sinaloa.

Oficiali americani au dezvaluit ca Guzman Lopez negocia de luni de zile predarea sa, capturarea lui Zambada fiind considerata o incercare de a obtine o intelegere mai favorabila cu autoritatile americane. Intr-o declaratie, Zambada a sustinut ca a fost dus cu forta in SUA si a facut apel la retinere in randul adeptilor sai, avertizand impotriva utilizarii violentei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: