Razboi in Gaza: Reuniune a tarilor europene si musulmane pentru discutii privind un program clar pentru implementarea unei solutii cu doua state
Spania, care a gazduit, vineri, o intalnire la nivel inalt a mai multor tari musulmane si europene privind modalitatile de a pune capat razboiului din Gaza, a cerut un program clar pentru comunitatea internationala pentru a implementa o solutie cu doua state in conflictul israeliano-palestinian, potrivit Reuters.
„Ne intalnim pentru a face inca un efort pentru incheierea razboiului din Gaza, pentru o iesire din spirala nesfarsita de violenta dintre palestinieni, israelieni… Asta este clar. Implementarea solutiei cu doua state este singura cale”, le-a declarat ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Albares reporterilor.
Au fost prezenti omologii sai, inclusiv din Norvegia si Slovenia, seful UE pentru politica externa Josep Borrell, prim-ministrul palestinian Mohammad Mustafa si membri ai Grupului de contact arabo-islamic pentru Gaza, care include Egipt, Arabia Saudita, Qatar, Iordania, Indonezia, Nigeria si Turcia.
Albares a spus ca exista „o dorinta clara” in randul participantilor, printre care nu s-a aflat Israelul, „de a trece de la cuvinte la actiuni si de a face pasi catre un calendar clar pentru implementarea efectiva” a unei solutii cu doua state, incepand cu alaturarea Palestinei la Natiunile Unite.
Israelul nu a fost invitat pentru ca nu a facut parte din grupul de contact, a spus Albares, adaugand totusi ca „vom fi incantati sa vedem Israelul la orice masa unde se discuta pacea si solutia cu doua state”.
La 28 mai, Spania, Norvegia si Irlanda au recunoscut oficial un stat palestinian unificat condus de Autoritatea Palestiniana, care cuprinde Fasia Gaza si Cisiordania, cu Ierusalimul de Est drept capitala. In total, 146 din cele 193 de state membre ale Natiunilor Unite recunosc acum statul palestinian.
Premierul spaniol Pedro Sanchez a descris in repetate randuri coexistenta a doua state suverane pe teritoriul fostei Palestine Mandatare drept singura cale viabila catre pace in regiune.
O astfel de solutie cu doua state a fost stabilita in Conferinta de la Madrid din 1991 si Acordurile de la Oslo din 1993-1995, dar procesul de pace este muribund de ani de zile.
Cu toate acestea, cautarea unei solutii pasnice a devenit o urgenta in urma razboiului de 11 luni din Fasia Gaza dintre Israel si gruparea militanta palestiniana Hamas – cel mai sangeros episod de pana acum in conflictul general – precum si de escaladarea violentei in Cisiordania ocupata.
Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, a fost capturata de Israel in razboiul din Orientul Mijlociu din 1967 si a fost ocupata de atunci, expansiunea asezarilor evreiesti complicand problema. Israelul a anexat Ierusalimul de Est in 1980 intr-o miscare, in general, nerecunoscuta la nivel international.
Israelul mai spune ca garantiile privind securitatea sa sunt de o importanta capitala.
Ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide a declarat pentru Reuters ca intalnirea trebuie, de asemenea, sa discute despre demobilizarea Hamas – care controla Gaza inainte de razboi – si normalizarea legaturilor dintre Israel si alte state, in special Arabia Saudita.